Browar Sławczana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
    24 l, 12blg z 4,2 kg zasypu.
    68,5%
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    wzór - Litry brzeczki x BLG x 1.06 / zasyp = % wskaźnik wydajności.
    a no z tego że joelce wyszła taka wydajność a slawczanowi radai uzyskać ponad 80%
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #17
      Po burzliwej dyskusji doszliśmy do wniosku, iż pomiar blg został wykonany przed chmieleniem, a litry podane zostały po chmieleniu.

      Litrów wyszło 23,5 przy Blg około 13.

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczan
        25.03.06
        gęst. pocz.14,5blg
        wysładzanie do 11,5 blg
        obj. brzeczki 23,5l
        Ja zauważam jeszcze jedną rzecz. Nikt mnie nie poprawił. Ja zrozumiałam, że Sławczan uzyskał 23.5 l przy 11.5 blg, dlatego zdziwiłam się, że tak słabo. Ponownie przepraszam za robienie fermentu
        Czy juz został ostatecznie ustalony wzór, który lepszy? Sprawdzę sobie w excelu jak mi faktycznie te zacierania wychodziły. Tam mam dokładniejsze dane niż w "moim warzeniu".
        Last edited by joelka; 2006-03-26, 18:07.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
          Litrów wyszło 23,5 przy Blg około 13.
          czyli bardzo piękny wynik
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • slawczan
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.11
            • 34

            #20
            Warka 4 i 5

            Warka 4
            pilzn3,3 monach.2,5 Marynka46gr Lubel30gr. wlp Belgian
            Zacieranie przy 18l wody reszte uzupełniłem przy wysładzaniu, także po chmieleniu obj wyniosła 27,5l. gęstosc po chmileniu 13blg. Zacieranie; troche dłuższe przerwy 40 min przy 63C. i 40 przy 74C. i wynik jakby lepszy(65,8) niz przy poprzednich warkach. 240gr cukru..
            dzis probuje po 2 tyg no i całkiem całkiem,,,
            Warka 5
            pilzn2,5 monach1,5
            marynka10g lubel.50g
            danstal nothingam
            filtracja nastąpiła rownoczesnie z chmileniem przez to zyskałem na czasie tzn to co odfiltrowało przelewałem do drugiego gara na ogniu. W zacieraniu tylko 2 przerwy po 30 min przy 63 i 73C. 12,5blg po chmileniu przy obj 16l. aktualnie stoi na cichej 2gi tydzien.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X