Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawczan
25.03.06
gęst. pocz.14,5blg
wysładzanie do 11,5 blg
obj. brzeczki 23,5l
Ja zauważam jeszcze jedną rzecz. Nikt mnie nie poprawił. Ja zrozumiałam, że Sławczan uzyskał 23.5 l przy 11.5 blg, dlatego zdziwiłam się, że tak słabo. Ponownie przepraszam za robienie fermentu
Czy juz został ostatecznie ustalony wzór, który lepszy? Sprawdzę sobie w excelu jak mi faktycznie te zacierania wychodziły. Tam mam dokładniejsze dane niż w "moim warzeniu".
Warka 4
pilzn3,3 monach.2,5 Marynka46gr Lubel30gr. wlp Belgian
Zacieranie przy 18l wody reszte uzupełniłem przy wysładzaniu, także po chmieleniu obj wyniosła 27,5l. gęstosc po chmileniu 13blg. Zacieranie; troche dłuższe przerwy 40 min przy 63C. i 40 przy 74C. i wynik jakby lepszy(65,8) niz przy poprzednich warkach. 240gr cukru..
dzis probuje po 2 tyg no i całkiem całkiem,,,
Warka 5
pilzn2,5 monach1,5
marynka10g lubel.50g
danstal nothingam
filtracja nastąpiła rownoczesnie z chmileniem przez to zyskałem na czasie tzn to co odfiltrowało przelewałem do drugiego gara na ogniu. W zacieraniu tylko 2 przerwy po 30 min przy 63 i 73C. 12,5blg po chmileniu przy obj 16l. aktualnie stoi na cichej 2gi tydzien.
Comment