Wędrowny browar LajboCKów czyli tam i z powrotem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • berdo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.07
    • 100

    Shlangi jak się ma warka 2? Przelałeś na cichą? Do ilu spadło blg?

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      Blg spadło do 5. Przelałem wczoraj na cichą.

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • Pinhead
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.06
        • 18

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
        Powiem tak: Jak mnie się taka sytuacja trafiła to przeniosłam na jeden dzień wiadro do pomieszczenia gdzie miało 22 st i zamieszałam porządnie w wiadrze aby trochę dotlenić drożdże. Pomogło. Żeby nie zakazić wszytko ładnie wyparzyłam zanim włożyłam do brzeczki z drożdżami. Aczkolwiek skoro piszesz że sobie pyrka to dziwne, że tak słabo im idzie.
        Z drożdżami to różnie bywa. Ja warzyłem Ale i zrobiłem starter z drożdży Safale US-56, w szklance aż kipiało, zadałem do brzeczki, temp. 15-22*C 15 w nocy 22 w dzień, piany prawie zero tylko spokojne bąbelki, myślałem że drożdże do bani ale po tygodniu odfermentowały z 13Blg na 4,5Blg

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          Monachijski Parufor zabeczkowany

          Zabeczkowałem do KEG'a naszego Parufora. Nie wiem gdzie wyparowała reszta piwa ale jest go tylko tyle co zmieściło się do KEG'a i jednej małej buteleczki.

          Balling spadł do 2,5

          Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a ) goryczkowe.

          Do refermentacji użyłem 0,5 litra. Druga butelka brzeczki dziwnie woniała więc ją wylałem.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • berdo
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.07
            • 100

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Balling spadł do 2,5
            niezłe te drożdże

            Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a ) goryczkowe.
            Spokojnie, na pewno zelżeje i będzie pycha (o ile dotrwa i nie wyparuje)

            Dzięki Shlangi za opiekę

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              No to może zadziałamy.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kayas
              myśle iż druga dekada lipca bedzie OK , co do rodzaju to byle coś łatwego na początek
              No to jak tam Panie Gospodarzu, warzymy w najbliższą sobotę lub niedzielę? Proponuję zwykłe ale, 20 l:
              5 kg pilzneńskiego
              1 kg karmelu
              chmiel Lubelski 30 g
              chmiel Marynka 30 g
              mam wszystko w domu, drożdże które bądź Samochodu mieć raczej nie będę (ale może porzyczę jakiś dostawczy z firmy Ojca) więc prosiłbym o to bym nie musiał brać nic więcej niż słody

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                z tego co słyszalem wchodzi w rachubę środa albo czwartek po 17.

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  Jak dla mnie to bardziej czwartek pasuje ale jak zaczniemy o 17:00 to skończymy między 23:00 a 0:00

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2736

                    No nie, ja znowu nie będę mógł .
                    Na 80% w czwartek wieczorem jadę do Frankfurtu, środa też odpada, bo leją płytę na budowie i zastępstwo nie wchodzi w grę. Wracam w poniedziałek nocą, wtorek odpada. Czyli mogę w środę, ale następną.
                    Panowie nie przejmujcie się, warzcie kiedy Wam pasuje. Chyba nikt nie planuje zamknięcia browaru KraCK? Nie przy 3 to przy 4 warce dołączę i wniosę cenną wiedzę na temat robienia przerw w odwrotnej kolejności
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                    Comment

                    • berdo
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.07
                      • 100

                      Ja też teraz odpadam, ale za to po 01.08 będę dostępny. Wiedzy nie wniosę, a raczej wyniosę.

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        Warka 3 - Piwo Żytnie "Klajster brau"

                        Kolejne LajboCKowe warzenie nie było zaplanowane. Odbyło się w siedzibie sklepu www.piwowar.biz Z głupia skrzyknąłem się z Titus Foxem czy nie moglibyśmy czasem zużyć jego słodu żytniego i się zgodził, do ekipy dołączył też e-prezes ratując nas fermentorem, bo wszystkie nasze są zajęte.

                        Piwo: rye beer
                        Skład:
                        2,5 kg słodu żytniego Weyermann
                        1kg słodu pilzneńskiego Optima
                        1 kg słodu monachijskiego Strzegom
                        1 kg ekstraktu słodowego Weyermann na bazie pszenicy (ze słodów: pszenicznego, pilzneńskiego i carawheat'a)
                        Chmielenie:
                        60 minut 50 g Spalter
                        60 minut 20 g Magnum
                        Zacieranie: przerwa 70 minut na wytrawnie
                        Drożdże: Geraman Ale

                        Wyszło w sumie 25 litrów piwa 12 blg

                        Titus Fox przygotowywuje rewelacyjną etykietę
                        Last edited by Shlangbaum; 2006-10-16, 20:58.

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          No i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył

                          PS
                          Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • Titus_Fox
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2005.10
                            • 400

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                            No i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył
                            Nie skończył, bo i nie zaczął Za dużo się zwaliło do roboty. Ale etykieta się pojawi zdecydowanie przed rozlewem. Nie to co moja ósma warka, z końca czerwca, która nawet nazwy nie ma, że o etykiecie nie wspomnę

                            Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.
                            O, coś ciekawego się szykuje ?

                            Comment

                            • MarcinKa
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2005.02
                              • 2736

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                              No i nasze piwo pięknie fermentuje a Titus dalej etykiety nie skończył

                              PS
                              Mam przeciek od Kayasa, że niedługo może odbyć się u niego warzenie planowane jeszcze na lipiec w składzie Kayas, MarcinKa, e-prezes, Shlangbaum. Czekam na potwierdzenie od niego i propozycję terminu. Tutaj pytanie do MarcinKi czy wchodzą w grę dni parzyste czy nie i do e-prezesa - kiedy nie pracuje.
                              Zmieniło się od poniedziałku. Teraz pracuję co trzeci dzień. 18...21...24...27...30...itd.
                              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                                Piwo jest klarowne, wytrawne i cholernie (przez Titus_Fox'a ) goryczkowe.
                                Skosztowałem podczas próby montowania minikega do nalewaka. Nadal klarowne, lekko słodowe, goryczka zmniejszyła się, piana trochę słaba ale najważniejsze: NIE KWAŚNE I LEPSZE NIŻ NASZ KOŹLAK

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X