Witam wszystkich – w paru słowach postaram się przedstawić jak zrobiłem zapasik Pilsa na letnie upały.
Pils 13 Blg wg przepisu Mapajaka – patrz receptury - Browamator.
Zakupiłem skład na trzy warki tak aby pociągnąć to na jednych drożdżach (oszczędzamy) :
- Słód pilzneński 2-3 EBC Strzegom - 5 kg x 2 szt.
- Słód monachijski 14 EBC Strzegom - 1 kg
- Słód Carapils (R) 3-5 EBC Weyermann - 1 kg
- Słód Caramunich (R) typ I 80-100 EBC Weyermann - 1 kg
- Ekstrakt słodowy w proszku JASNY 200g (starter)
- Glukoza krystaliczna 200 g x 3 szt.
- Chmiel goryczkowy Marynka szyszka 200 g
- Chmiel aromatyczny Lubelski - szyszka 50 g
- Wyeast 2278 Czech Pils 50 ml.
Pierwszą warkę uwarzyłem 22.01.2006 r. dokładnie z przepisem, zlałem na cichą 01.02.2006 r. (piwo bardzo gorzkie ale myślę że, się zrównoważy, piana w czasie fermentacji na trzy palce opadła dzień przed zlaniem, fermentowało w temp. 9 st. C) – do butelek rozlałem 12.02.2006 r. (kolor złocisty, ładnie sklarowało, będzie dobre, Blg-3).
Gęstwę pozyskałem po ferm. burzliwej – wyglądała tak obiecująco.
Drugą warkę uwarzyłem 05.02.2006 r. z małą modyfikacją (monachijskiego, caramunisch i carapilis dałem więcej z przepisowego 0,2 kg na 0,3 kg)Blg 13.
Ładniejsza piana przy burzliwej fermentacji a wystartowało po 6 godzinach od zaszczepienia gęstwą , piękna gęsta piana, przez 3 dni ostry zapach siarkowodoru.
Zlałem na cichą już 12.02.2006 odfermentowało do 4 Blg, miało mniej goryczy i było intensywnie musujące.
Do butelek rozlałem 26.02.2006 r. – ciemniejsze od poprzedniego i będzie to bardzo udane piwo bo przy rozlewie już wypiłem jedną buteleczkę no i miałem mały problem z rozlaniem bo tak się pieniło że, trzeba było to robić bardzo powoli.
Trzecia warka została nastawiona 18.02.2006 r. i tu nie byłbym sobą gdybym coś nie zmienił i znów zwiększyłem ilość słodów : monachijski, carapilis, caramunisch z 0,3 kg do 0,5 kg reszta wg. przepisu (jak poprzednie warki).
Początkowe Blg wyszło 15, a kolor bursztynowy oraz piękna piana (zaszczepione gęstwą pozyskaną po burzliwej drugiej warki). Fermentacja była intensywna w temp. 9 st. C i zlałem na cichą już 26.02.2006 r. – mocno gazowało i było jeszcze dość mętne a Blg miało 5 - mam nadzieję że, się nie pospieszyłem i dojdzie w cichej.
Mam nadzieję że, lipiec będzie miał smak Pilsa.
Pierwszy raz warzyłem na drożdżach dolnej fermentacji i poszło gładko następny zakup będzie znów nastawiony na tzw. trójpolówkę (taki system jest nieco tańszy bo zmniejsz koszty wysyłki i drożdży no i dostarcza pokaźny zapas do piwniczki).
Pozdrawiam z lasu.
Pils 13 Blg wg przepisu Mapajaka – patrz receptury - Browamator.
Zakupiłem skład na trzy warki tak aby pociągnąć to na jednych drożdżach (oszczędzamy) :
- Słód pilzneński 2-3 EBC Strzegom - 5 kg x 2 szt.
- Słód monachijski 14 EBC Strzegom - 1 kg
- Słód Carapils (R) 3-5 EBC Weyermann - 1 kg
- Słód Caramunich (R) typ I 80-100 EBC Weyermann - 1 kg
- Ekstrakt słodowy w proszku JASNY 200g (starter)
- Glukoza krystaliczna 200 g x 3 szt.
- Chmiel goryczkowy Marynka szyszka 200 g
- Chmiel aromatyczny Lubelski - szyszka 50 g
- Wyeast 2278 Czech Pils 50 ml.
Pierwszą warkę uwarzyłem 22.01.2006 r. dokładnie z przepisem, zlałem na cichą 01.02.2006 r. (piwo bardzo gorzkie ale myślę że, się zrównoważy, piana w czasie fermentacji na trzy palce opadła dzień przed zlaniem, fermentowało w temp. 9 st. C) – do butelek rozlałem 12.02.2006 r. (kolor złocisty, ładnie sklarowało, będzie dobre, Blg-3).
Gęstwę pozyskałem po ferm. burzliwej – wyglądała tak obiecująco.
Drugą warkę uwarzyłem 05.02.2006 r. z małą modyfikacją (monachijskiego, caramunisch i carapilis dałem więcej z przepisowego 0,2 kg na 0,3 kg)Blg 13.
Ładniejsza piana przy burzliwej fermentacji a wystartowało po 6 godzinach od zaszczepienia gęstwą , piękna gęsta piana, przez 3 dni ostry zapach siarkowodoru.
Zlałem na cichą już 12.02.2006 odfermentowało do 4 Blg, miało mniej goryczy i było intensywnie musujące.
Do butelek rozlałem 26.02.2006 r. – ciemniejsze od poprzedniego i będzie to bardzo udane piwo bo przy rozlewie już wypiłem jedną buteleczkę no i miałem mały problem z rozlaniem bo tak się pieniło że, trzeba było to robić bardzo powoli.
Trzecia warka została nastawiona 18.02.2006 r. i tu nie byłbym sobą gdybym coś nie zmienił i znów zwiększyłem ilość słodów : monachijski, carapilis, caramunisch z 0,3 kg do 0,5 kg reszta wg. przepisu (jak poprzednie warki).
Początkowe Blg wyszło 15, a kolor bursztynowy oraz piękna piana (zaszczepione gęstwą pozyskaną po burzliwej drugiej warki). Fermentacja była intensywna w temp. 9 st. C i zlałem na cichą już 26.02.2006 r. – mocno gazowało i było jeszcze dość mętne a Blg miało 5 - mam nadzieję że, się nie pospieszyłem i dojdzie w cichej.
Mam nadzieję że, lipiec będzie miał smak Pilsa.
Pierwszy raz warzyłem na drożdżach dolnej fermentacji i poszło gładko następny zakup będzie znów nastawiony na tzw. trójpolówkę (taki system jest nieco tańszy bo zmniejsz koszty wysyłki i drożdży no i dostarcza pokaźny zapas do piwniczki).
Pozdrawiam z lasu.
Comment