W dniu dzisiejszym nareszcie rozpoczelismy z kumplami warzenie piwa.
Do warzenia zakupilśmy zestaw super start oraz brew-kita Browamator Ciemne jako dodatkowy surowiec użyliśmy ekstraktu słodowego jasnego 1.8 kg,oraz 10 g suchych drożdzy. no i mamy nadzieje ze wyjdzie z tego coś dobrego.
W czasie warzenia pojawiły sie u mnie wątpliwości które wynikają z braku doświadczenia.
W wiadrze fermentacyjnym mamy jakieś 22.5-23 litry brzeczki czy to nie jest za dużo, wszedzie piszę się o 20, mam nadzieje ze ratuje nas zastosowanie 1.8 kg ekstraktu słodowego.
Temperatura w pokoju u kumpla jest 20 stopni i jest chyba odpowiednia.
Zmierzyliśmy ekstrakt i wyszedł nam koło 10 stopni balinga, z tym że brzeczka nabrana była zaraz po dodaniu rozrobionego ekstraktu i drożdzy do zimnej wody i wynikało że miała temp. o koło 30 stopni.
I chyba teraz pozostaje nam czekać by drożdze wystartowały i zaczęły pracować co jak pamięc mnie zawodzi powinno się rozpocząć w ciagu 12-24 godzin.
Mam nadzieje źe wszystko dobrze zrobiliśmy i piwo się uda, najbardziej boję się zakażenia jakiegoś błedu i tego by drożdze wystartowały.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze to piwko przywieziemy do degustacji do Białej Podlaski.
Nazwy browaru i tego pierwszego piwa jeszcze nie wymyślilśmy ale myślimy nad tym.
Do warzenia zakupilśmy zestaw super start oraz brew-kita Browamator Ciemne jako dodatkowy surowiec użyliśmy ekstraktu słodowego jasnego 1.8 kg,oraz 10 g suchych drożdzy. no i mamy nadzieje ze wyjdzie z tego coś dobrego.
W czasie warzenia pojawiły sie u mnie wątpliwości które wynikają z braku doświadczenia.
W wiadrze fermentacyjnym mamy jakieś 22.5-23 litry brzeczki czy to nie jest za dużo, wszedzie piszę się o 20, mam nadzieje ze ratuje nas zastosowanie 1.8 kg ekstraktu słodowego.
Temperatura w pokoju u kumpla jest 20 stopni i jest chyba odpowiednia.
Zmierzyliśmy ekstrakt i wyszedł nam koło 10 stopni balinga, z tym że brzeczka nabrana była zaraz po dodaniu rozrobionego ekstraktu i drożdzy do zimnej wody i wynikało że miała temp. o koło 30 stopni.
I chyba teraz pozostaje nam czekać by drożdze wystartowały i zaczęły pracować co jak pamięc mnie zawodzi powinno się rozpocząć w ciagu 12-24 godzin.
Mam nadzieje źe wszystko dobrze zrobiliśmy i piwo się uda, najbardziej boję się zakażenia jakiegoś błedu i tego by drożdze wystartowały.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze to piwko przywieziemy do degustacji do Białej Podlaski.
Nazwy browaru i tego pierwszego piwa jeszcze nie wymyślilśmy ale myślimy nad tym.
Comment