A więc zaczeliśmy warzyć

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    A więc zaczeliśmy warzyć

    W dniu dzisiejszym nareszcie rozpoczelismy z kumplami warzenie piwa.
    Do warzenia zakupilśmy zestaw super start oraz brew-kita Browamator Ciemne jako dodatkowy surowiec użyliśmy ekstraktu słodowego jasnego 1.8 kg,oraz 10 g suchych drożdzy. no i mamy nadzieje ze wyjdzie z tego coś dobrego.
    W czasie warzenia pojawiły sie u mnie wątpliwości które wynikają z braku doświadczenia.
    W wiadrze fermentacyjnym mamy jakieś 22.5-23 litry brzeczki czy to nie jest za dużo, wszedzie piszę się o 20, mam nadzieje ze ratuje nas zastosowanie 1.8 kg ekstraktu słodowego.
    Temperatura w pokoju u kumpla jest 20 stopni i jest chyba odpowiednia.
    Zmierzyliśmy ekstrakt i wyszedł nam koło 10 stopni balinga, z tym że brzeczka nabrana była zaraz po dodaniu rozrobionego ekstraktu i drożdzy do zimnej wody i wynikało że miała temp. o koło 30 stopni.
    I chyba teraz pozostaje nam czekać by drożdze wystartowały i zaczęły pracować co jak pamięc mnie zawodzi powinno się rozpocząć w ciagu 12-24 godzin.
    Mam nadzieje źe wszystko dobrze zrobiliśmy i piwo się uda, najbardziej boję się zakażenia jakiegoś błedu i tego by drożdze wystartowały.
    Jeśli wszystko pójdzie dobrze to piwko przywieziemy do degustacji do Białej Podlaski.
    Nazwy browaru i tego pierwszego piwa jeszcze nie wymyślilśmy ale myślimy nad tym.
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    #2
    Widze po kolejnym przeczytaniu kilku postów na forum, że z powodu warzelniczego podniecenia, popełniliśmy błąd,drożdze dodaliśmy przed zmierzeniem stężenia Balinga, no i nie jestem pewien co do temperatury w jakiej była brzeczka w chwili dodawania drożdzy zapewnie oscylowałą koło 30 stponi.

    Comment

    • juzes
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.06
      • 95

      #3
      Zbyt dużego doświadczenia nie posiadam, bo ledwie tydzień temu zacząłem warzyć swoją pierwszą warke, ale temp 30 c to zdecydowanie za dużo na dodawanie drożdży.
      http://juzes.lubon.net.pl
      http://www.budowa.maroonpoint.com/

      Comment

      • kishar
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.10
        • 1691

        #4
        Chyba wszystko jest dobrze bo kumpel mi na napisał, że na powierzchni już pojawiła się biała piana, więc pewnie drożdze przeżyły, ale to czekanie na piwo będzie pewnie stresujące.
        A z dodaniem drożdzy to był bezwątpienia nasz bład spowodowany pierwszą warką.

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          A czego miały nie przeżyć? Temp. 30*C nie zabije drożdży, do zadawania się nadaje, o ile potem piwo będzie fermentowało w niższej temp.

          Comment

          • kishar
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.10
            • 1691

            #6
            Jak donosi mój kolega u którego piwo się warzy, na powierzchni jest ładna piana i fajny zapach a na termometrze koło 21 stopni, więc chyba wszystko jest w porządku.
            Last edited by kishar; 2006-03-04, 18:20.

            Comment

            • kishar
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.10
              • 1691

              #7
              Jak narazie wszystko w porządku widziałem piane na zdjęciach , piana ma obecnie koło 2 cm i jak stwierdził kumpel trochę opadła, temperatura brzeczki to około 20 stopni. Większość planujemy dać na cichą, a ze 2-3 litry od razu do butelki w celach porównawczych.
              Już myślimy nad kolejną warką i chyba będzie to jasne pszeniczne.

              Comment

              • kishar
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.10
                • 1691

                #8
                Prawdoposobnie jutro przelewamy piwo na cichą, piana już prawię zniknęła.
                Co do następnej warki to ma to być jasna pszenica. Planujemy użyć:

                Pszenicznego ekstraktu słodowego Weyermana.


                Płynnych drożdzy Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen


                Oraz chmielu i nadtym się zastanawiamy jaki zastoswać i w jakich ilościach, w tym przypadku jakoś nie mogłem dotrzeć do konkretnych informacji.
                Więc prosze o wskazówki i uwagi.

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
                  Oraz chmielu i nadtym się zastanawiamy jaki zastoswać i w jakich ilościach, w tym przypadku jakoś nie mogłem dotrzeć do konkretnych informacji.
                  Więc prosze o wskazówki i uwagi.
                  A to wcale nie trudno dotrzeć do takich informacji. Polecam artykuł Czesa na temat piw pszenicznych. A w skrócie - 40 g Lubelskiego na 60 minut.

                  Comment

                  • kishar
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.10
                    • 1691

                    #10
                    Dzięki bardzo za podpowiedz, widocznie coś przeoczyłem.

                    I jeszcze jedna sprawa, właśnie gadałem z kumplem u którego warzymy nasze piwko i jak raportuje, temp. wynosi 20 stopni, piany praktycznie niema, tzn. pływają jakieś ustrojstwa prawdopodobnie jej resztki,na pleśń czy inny syf to ponoć nie wyglada co zostało także ocenione przez Mamę kumpla, piana zostawiła na zbiorniku ślady na jakieś 2-3 cm, zapach jest ponoć dość "ostry" a smak niezbyt przyjemny poprosty niedobry,ale nie skwaśniały.
                    To nasze młode piwo ma teraz koło 4 stopni Blg, na poczatku miało ich 11, czyli jak sądze wszystko jest w porządku.
                    Bo tak się zastanawiamy kiedy zlewać na cichą??? planowaliśmy jutro i czy to będzie odpowiednii czas????warka została nastawiona wieczorem w ostatni piątek.
                    Stresujące jest życie niedoświadczonego piwowara

                    Comment

                    • olorider
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2006.01
                      • 123

                      #11
                      Też robiłem tego brew-kita. Myśle, że jutro powinniście zabutelkować i sie nie bawić z "cichą". Piwo z brew-kita ładnie sie klaruje w butelkach. No chyba że nie macie surowców na następną warke, a chcecie sie troche pobawić

                      Comment

                      • kishar
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.10
                        • 1691

                        #12
                        Właśnie jesteśmy u kumpla i szykujemy się do przelewania ma cichą, a co do piwa to są nadal resztki piany na powierzchni (przynajmniej mam nadzieje ze to piana a nie jakies syfy) ale zaniepokoił nas zapach jest taki jakby skwaśniały, kwaśnych jabłek, ale z drugiej strony czuc zapapch piwa, co o tym sądzicie????mam nadzieje że piwo nie skwaśniało.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #13
                          Zaczerpnij wyparzonym nabierakiem i wszystkiego się dowiesz

                          Comment

                          • kishar
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.10
                            • 1691

                            #14
                            Zaczerpnełem piwa wyparzonym nabierakiem w celu zmierznia ile ma balingów wyszło że koło 3, a także oceny smaku tego młodego piwa, i w smaku było z takimi nutami kwaśnymi, ale czuc było w nim piwo, nie było raczej popsute( taką mam nadzieje)
                            I przy przelewaniu pojawiły sie pewne wątpliwosci czy sposoób przelwania nie zaszkodzi piwu,przelewane było z wiadra bez z kranika do tego z kranikiem przy pomocy rurki z zassysaniem przy po pomocy ust, i pojawiły sie u nas obawy jak wpływa to na ryzyko zakażenia piwa.

                            Comment

                            • kishar
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2003.10
                              • 1691

                              #15
                              Nasze młode piwko obecnie jest na cichej i nadal na powierzchni unoszą się białe plamy chyba resztki piany a rurce fermentacyjnej żeby coś się działo to za bardzo nie widać (zreszta co powinno być widać???), i zastanawiamy się czy nie przelać już jutro do butelek, z dużej części postów wynikało że w przypadku piwa z brew-kita nie trzeba przelewać na cichą, co o tym sądzicie????

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X