A więc zaczeliśmy warzyć

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kishar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.10
    • 1691

    #31
    Przed chwilą dokonałem pomiaru gęstości mojego młodego piwa, i w tej chwili ma ono 7,5 blg, barwę brązową, zapach piwny, widać jak by nikłe ślady nagazowania, oraz co najważniejsze smak już w tej chwili jest całkiem niezły, dominuje wyrazna chmielowa goryczka, mi się podoba, w sobote planuję butelkowanie, i chyba bez cichej.

    Comment

    • kishar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.10
      • 1691

      #32
      Wczoraj przelaliśmy nasze piwo do butelek, pomiar gęstości brzeczki wykazał 7 stopni balinga, co nas trochę zaniepokoiło gdyż w czwartek było 7.5, co oznacza że przez te dwa dni prawie nic nie zeszło, chyba drożdze przestały pracować,lecz mimo to postanowiliśmy piwo rozlać (może doszło do jakiś pomyłek w pomiarach). A co do samego piwa jest już całkiem niezłe, czuć mocne chmielenie, bardzo przyjemną goryczkę, barwa jest dość ciemna wpadająca w brąz a zapach też niezły z nutami jabłkowymi w tle.
      Spróbowaliśmy także piwo z pierwszej warki, które jest coraz lepsze.
      Następna warkę zamierzamy prawdopodobnie uwarzyć z zacieraniem.

      Comment

      • kishar
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.10
        • 1691

        #33
        Dziś doszło do degustacji piwa z drugiej warki czyli India Pale Ale.
        Ekstrakt 14%, alc. 4.4%
        Zapach przyjemny chmielowy.
        Barwa ciemna rubinowa, nasycenie odpowiednie, piana słaba.
        W smaku bardzo przyjemne, można wyczuć wyrazną goryczkę w tle czuć aromaty słodowe.
        Mi to piwo bardzo smakowało, o wiele bardziej niż ciemniak z pierwszej warki, jest naprawde bardzo smaczne.
        A w sobote czeka nas warzenie z zacieraniem
        Ostatnia zmiana dokonana przez kishar; 2006-05-03, 21:33.

        Comment

        • kishar
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.10
          • 1691

          #34
          Jako, że mija właśnie rok od rozpoczęcia warzenia, pije sobie własnie pierwsze moje piwo tzn. ciemne warzone z ektraktów.
          Ma ono przyjemny słodkawo-owocowy zapach, ładną ciemną barwę, super pianę o ciemnej barwie która jednak szybko opada i pozostają jej resztki, nasycenie jest dosyć spore ale mi akurat w tym przypadku odpowiada.
          Co do samku, nie ma w tej chwili drożdzowych posamków w piwie, dominują aromaty owocowe i jakby delikatna słodycz, w tle z aromatami chmielowymi i delikatną goryczką, piwo to jest dość lekkie w smaku i przyjmne, jest naprawde bardzo dobre, tak długie leżakowanie zdecydowanie pozytywnie wpłyneło na jego smak.
          Zdecdowanie warto długo leżakować domowe piwa, ale nieraz ciężko powstrzymać się przed ich wypiciem.

          Comment

          • kishar
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.10
            • 1691

            #35
            Wczoraj minął rok od zabutelkowania India Pale Ale, i postanowiłem z tej okazji dokonać degustacji.
            Co do piwa ma ono przyjemny owocowo-chmielowy zapach, niesamowitą pianę o ciemnawej barwie, której sporo zostaję do końca, nasycenie odpowiednie, barw ciemne rubinowa. A co do smaku jest on naprawdę dobry, w pierwszej kolejności wybijają się przyjemne i ciekawe aromaty chmielowe, goryczka o średnim natężeniu oraz w tle słodowe posmaki, całość tworzy naprawdę dobrą kompozycję smakową. To piwo to kolejny dowód, że warto leżakować domowe piwka

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • dadek
              Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
              dadek
              Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
              2024-04-13, 01:37
            • Daray
              Brak wyraźniej fermentacji po 48h
              Daray
              Dzień dobry,

              W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

              Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
              2023-03-13, 20:01
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • dadek
              Vojkovice 252, Pivovar Koníček
              dadek
              Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
              2023-11-22, 05:14
            • wirdar1
              Brewkit Czech Pils
              wirdar1
              Witam
              To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
              Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
              13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
              2023-03-21, 15:51
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...