Pierwsza warka - same problemy :(

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • qbaskas
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.02
    • 9

    #16
    Hej,
    no wiec kupilem sobei alkoholomierz firmy bowin. Caly wskaznik zostal wyparty. Czy to dobrze? nawet zera nie wskazywal. Nie wiem czy to co mam w baniaku mam wylac czy rozlac do butelek Pomozcie prosze.

    Comment

    • zbysia
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.09
      • 907

      #17
      Jak wyparty?? Powinien się weprzeć..
      Im mniejsza zawartość cukru tym mniejsza gęstość i tym głębiej się topi wskaźnik.
      fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #18
        Znaczy co, leżał na płasko na powierzchni czy poszedł na dno?
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaskas
          Hej,
          no wiec kupilem sobei alkoholomierz firmy bowin. .
          w piwowarstwie bardziej przydatny jest areometr
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • a_szypura
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2003.08
            • 23

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaskas
            Hej,
            no wiec kupilem sobei alkoholomierz firmy bowin. Caly wskaznik zostal wyparty. Czy to dobrze? nawet zera nie wskazywal. Nie wiem czy to co mam w baniaku mam wylac czy rozlac do butelek Pomozcie prosze.
            Alkoholomierz???
            Marusia wyraźnie mówiła o balingometrze, wyskalowanym w BLG
            O takim właśnie:

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaskas
              Hej,
              no wiec kupilem sobei alkoholomierz firmy bowin. Caly wskaznik zostal wyparty. Czy to dobrze? nawet zera nie wskazywal. Nie wiem czy to co mam w baniaku mam wylac czy rozlac do butelek Pomozcie prosze.
              Alkohol jest cieczą lżejszą od wody, piwo jest cięższe. Tam gdzie kończy sie skala w alkoholomierzu, tam zaczyna się skala piwowarska np. Ballinga. Kupiłeś zły przyrząd.
              Jeżeli fermentacja trwała tydzień lej w butelki lub na cichą.
              Last edited by mark33; 2006-03-16, 20:57.

              Comment

              • qbaskas
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.02
                • 9

                #22
                Dzieki
                Tak mi cos nie widzial ten alkoholomierz, tym bardzie ze mial skale w procentach, ale innych nie bylo. Byly tylko mniejsze i wieksze (kupowalem w hipermarkecie, bo zapomnialem dolozyc do zamowienia).
                Dzieki za rady, wracam do mycia butelek.

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaskas
                  Dzieki
                  Tak mi cos nie widzial ten alkoholomierz, tym bardzie ze mial skale w procentach, ale innych nie bylo. Byly tylko mniejsze i wieksze (kupowalem w hipermarkecie, bo zapomnialem dolozyc do zamowienia).
                  Dzieki za rady, wracam do mycia butelek.
                  Napisz skąd jesteś w profilu, może masz jakiegoś piwowara za sąsiada z balingometrem.

                  Comment

                  • trix
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.03
                    • 89

                    #24
                    Pozno bo pozno ale moze sie przydac w przyszlosci. a propo bulgotania po otwarciu, oznacza, ze drozdza brakowalo tlenu. zamiast otwierac i sprawdzac radze dobrze natlenic warke juz z drozdzami raz i zostawic go w spokoju. druga sprawa, to faktycznie Blg poczatkowe moglo byc niskie i fermentacja sie skonczyla. Pozdrawiam

                    Comment

                    • trix
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.03
                      • 89

                      #25
                      odmierzac 4g? wez lyzeczke cukru i podziel ja na 5 rownych czesci lub (domyslam sie ze potrzebne jest ci to do dosladzania piwa przed rozlewem) 1butelka - 4 gramy
                      10 butelek - 40 gram itd.
                      dodaj do wiekszej ilosci wtedy pomylka o kilka gram rozklada sie na wszystkie buteli co w sumie przeliczajac na butelke daje bardzo maly blad.
                      A propos dezynfekcji.... jest bardzo wazna! Czystosc i sterylne warunki pracy przy robieniu piwa powinny stac na pierwszym miejscu! Drozdze, ktorych uzywasz do produkcji piwa sa drozdzami szlachetnymi i wymagaja odpowiedniego traktowania ( odpowiednie warunki do zycia) czyste butelki zamykaj specjalnymi zamknieciami lub stawiaj je "do gory nogami". Pozdrawiam

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Napisz skąd jesteś w profilu, może masz jakiegoś piwowara za sąsiada z balingometrem.
                        Coś mnie się pokiełbasiło... ale i tak witam piwowara z Wrocławia
                        Last edited by joelka; 2006-03-16, 22:44.

                        Comment

                        • qbaskas
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.02
                          • 9

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika trix
                          Pozno bo pozno ale moze sie przydac w przyszlosci. a propo bulgotania po otwarciu, oznacza, ze drozdza brakowalo tlenu. zamiast otwierac i sprawdzac radze dobrze natlenic warke juz z drozdzami raz i zostawic go w spokoju. druga sprawa, to faktycznie Blg poczatkowe moglo byc niskie i fermentacja sie skonczyla. Pozdrawiam
                          Ale jak Blg bylo nieskie to dobrze zle czy nie ma sie czym przejmowac?

                          Comment

                          • trix
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.03
                            • 89

                            #28
                            wysokosc Blg zalezy od wybranego przez ciebie rodzaju piwa, ktore robisz. nieznaja starowego i koncowego nie mozesz stwierdzic ile drozdze przerobily i tyle, dlugosc procesu fermentacji musisz oceniac w takich przypadkach po aktywnosci drozdzy (piana,bulgotanie,itp.) i mniewiecej po okreslonym ksiazkowo czasie fermentacji dla danego typu drozdzy, rozlewac.jezeli rozlal bys za wczesnie (drozdze pracujace jeszcze podczas lezakowania) poszczelaja ci kapsle byc moze... jezeli za pozno ( a nie dodasz cukru/slodu to odbije sie to na stopniu nagazowania piwa i jego pienistosci. ale nie masz sie czym przejmowac, rozlej , poczekaj, degustuj i co najwazniejsze zapisuj kazdy swoj krok od poczatku do konca!

                            Comment

                            • kony
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.08
                              • 1701

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika trix
                              wysokosc Blg zalezy od wybranego przez ciebie rodzaju piwa, ktore robisz. nieznaja starowego i koncowego nie mozesz stwierdzic ile drozdze przerobily i tyle, dlugosc procesu fermentacji musisz oceniac w takich przypadkach po aktywnosci drozdzy (piana,bulgotanie,itp.) i mniewiecej po okreslonym ksiazkowo czasie fermentacji dla danego typu drozdzy, rozlewac.jezeli rozlal bys za wczesnie (drozdze pracujace jeszcze podczas lezakowania) poszczelaja ci kapsle byc moze... jezeli za pozno ( a nie dodasz cukru/slodu to odbije sie to na stopniu nagazowania piwa i jego pienistosci. ale nie masz sie czym przejmowac, rozlej , poczekaj, degustuj i co najwazniejsze zapisuj kazdy swoj krok od poczatku do konca!
                              ... ach jak tu zaraz wpadnie brygada FCJP i jak Ci za to "szczelanie" (kocham ten zwrot) i brak szacunku dla mowy ojczystej wygarnie zza węgła to się chłopie nie połapiesz gdzie trampki zostawiłeś. Lepiej się popraw w tej materii i wszystko będzie OK.
                              Zdrówko z okazji dzisiejszego święta.

                              Comment

                              • trix
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2006.03
                                • 89

                                #30
                                kony........ ???????????????????????????????

                                postaram sie nie kaleczyc,

                                pozdrawiam, Twoje zdrowie!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X