Pierwsza warka - same problemy :(

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaskas
    ... Moja pierwsza warka, jak to z pierwszymi warkami bywa, jest z brewkitu -pszeniczne (Real Ale - Coopers) ....
    Coopers Real Ale to jest piwo jęczmienne.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaskas
    ...Aha, jeszcze jedno, poniewaz fermentator nie chcial sie zamknac, posmarowalem miejsce styku pokrywki z pojemnikiem oliwa (tak stalo w instrukcji)....
    To akurat nie jest dobry pomysł. Piwo i tłuszcze bardzo się nie lubią. Nigdy więcej tego nie rób.

FCJP - na forum obowiązuje stosowanie języka polskiego, w tym polskich liter i zasad ortografii.

Comment

• kangurpl
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.03
      • 2660

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
      Jeśli chodzi o wyparzanie w piekarniku butelek - to ja wyparzam 180-190*C ok pół godziny ale potem trzeba czekać aż wystygną, a ponieważ do piekarnika wchodzi tylko 20 szt. ...
      Wkładaj na leżąco
      Mi się mieści czterdzieści kilka
      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• zbysia
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.09
        • 907

Wkładam na leżąco - wchodzi w rzędzie 5 szt, 4 rzędy + parę na stojąco z przodu; a kuchenka kosztowała 400zł i to pewnie dlatego..
        fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

Comment

Related Topics

Collapse

• RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 20:25
        • tomaszjanczyk
          Pierwsza próba - pytanie na CITO
          tomaszjanczyk
          Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

Zaczynałem około 16:00.

Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
          2020-04-22, 09:46
        • Piotr7
          drożdże dla początkującego
          Piotr7
          Witam!
          Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
          Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
          2024-12-09, 13:24
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • etman
          Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
          2024-11-23, 18:56
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...