Deeking pierwsza warka zacierana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • deeking
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.01
    • 20

    Deeking pierwsza warka zacierana

    Witam !

    Jak w temacie, i drazu problem z temperatura fermentacji.
    Po zadaniu brzeczki drozdzami postala ona noc i dzien w tem pokojowej (22C), temp brzeczki wynosila wtedy (26C), drozdze pracowaly jak szalone, po czym przenioslem caly fermentor do piwnicy i tam jakby fermentacja ustala tzn. temp brzeczki spadla do 15-16C, piana jeszcze jest ale nic nie slychac aby jakies babelki tam pekaly natomiast czuc dwutlenek wegla , zastanawiam si czy dobrze zrobilem i czy lepiej przeniesc fermentor z powrotem do pokoju i zamieszac czy lepiej zostawic tu gdzie jest, boje sie ze 20l bedzie trzeba wylac

    - deeking -
    - deeking -
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deeking
    Witam !

    Jak w temacie, i drazu problem z temperatura fermentacji.
    Po zadaniu brzeczki drozdzami postala ona noc i dzien w tem pokojowej (22C), temp brzeczki wynosila wtedy (26C), drozdze pracowaly jak szalone, po czym przenioslem caly fermentor do piwnicy i tam jakby fermentacja ustala tzn. temp brzeczki spadla do 15-16C, piana jeszcze jest ale nic nie slychac aby jakies babelki tam pekaly natomiast czuc dwutlenek wegla , zastanawiam si czy dobrze zrobilem i czy lepiej przeniesc fermentor z powrotem do pokoju i zamieszac czy lepiej zostawic tu gdzie jest, boje sie ze 20l bedzie trzeba wylac

    - deeking -
    Zastanawiam się jak wyczuwasz bezwonny dwutlenek węgla
    W niższej temperaturze fermentacja będzie przebiegać wolniej. Jakich drożdży użyłeś?
    Last edited by adam16; 2006-03-14, 10:37.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • deeking
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2002.01
      • 20

      #3
      to nie jest zapach to jest taka "dusznosc" (nie wiem czy to dobre slowo) jaka wytwarza sie podczas fermentacji, pewnie nie raz jak zagladales do fermentora czules jak wydobywaja sie takie zatykajace opary o piwnym zapachu.

      Drozdze ktorych uzylem to Safale US-56
      - deeking -

      Comment

      • kony
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.08
        • 1701

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deeking
        Drozdze ktorych uzylem to Safale US-56
        No cóż, to "górniaki" więc nie dziw się, że w temperaturze 15-16 stopni będą niezbyt żwawe - to raczej dolny zakres ich pracy, więc pewnie lepiej będą działać w temperaturze bliższej 20 st.C

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Raczej skończył się etap fermentacji burzliwej. W temperaturze 26 C wystarczy nawet kilka godzin.

          Comment

          • deeking
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2002.01
            • 20

            #6
            to jest juz 4 dzien kiedy warka lezy w fermentorze i probuje jeszcze fermentowac, chce jej jeszcze do jutra dac czas jesli baling sie nie zmieni to zlewam na cicha.

            dzieki wszystkim za odpowiedzi, jesli mi to cudo wyjdzie w jakis sposob to podziele sie wrazeniami - chyba ze nie wyjdzie wtedy tez sie podziele
            - deeking -

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #7
              Witam kolejnego piwowara i zapraszam do "kołyski piwowarskiej", bo jak tak dalej pójdzie, to założysz mnóstwo podtematów w "Twoim warzeniu"

              Comment

              • deeking
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2002.01
                • 20

                #8
                nie nie podobnych juz nie zakladam - ten temat uwazam juz za zakonczony
                - wiem juz wszystko co chcialem wiedziec, jeszcze raz wielkie dzieki.
                To byly moje pierwsze boje z zacieraniem wczesniej bylo kilka warek z ekstraktu.
                - deeking -

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deeking
                  nie nie podobnych juz nie zakladam - ten temat uwazam juz za zakonczony
                  - wiem juz wszystko co chcialem wiedziec, jeszcze raz wielkie dzieki.
                  To byly moje pierwsze boje z zacieraniem wczesniej bylo kilka warek z ekstraktu.
                  Ale przecież nie musisz tego zamykać. Jak najbardziej opisuj swoje piwa i przygody z warzeniem. Chciałam tylko podpowiedzieć żebyś do każdej warki nie zakładał osobnego tematu, tylko pisał w jednym, tak jak pozostali forumowicze w dziale "Twoje warzenie".
                  Za Twoje kolejne warki wznoszę Hebana

                  Comment

                  • deeking
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2002.01
                    • 20

                    #10
                    wielkie dzieki joelka i ja za Twoje nastepne rowniez wychyle co nieco

                    tematu nie zamykam i odrazu donosze, ze - sprawdzalem dzis baling i nic sie nie zmienil od ostatniego pomiaru z 11.5 spadl na 5 i od 2 dni ani rusz, wiec pora przyszla na cicha, pierwsze wrazenia przy zlewaniu sa dosyc pozytywne mimo balingowego wyniku, piwko ma ladny kolor, smakuje i pachnie tak jakos slodowo , to bedzie moj pierwszy zacierany slodki lajcik
                    jakies chyba ze 3 procenty bedzie mial jesli dobrze licze
                    - deeking -

                    Comment

                    • deeking
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2002.01
                      • 20

                      #11
                      No kolezanki i koledzy jutro w sobote przejmuje kuchnie na kilka dobrych godzin i razem z warka 2 bedziemy sie bawic )
                      Tym razem sie nie dam i zamiast 20l do 4,6kg slodu dodam 15l wody i powinno wystarczyc na ok 14blg. Zamierzam zrobic dwie przerwy przy 64C i przy 73C. Zastanawiam sie jeszcze nad przerwa bialkowa, ale chyba sobie ja jeszcze tym mrazem odpuszcze.
                      Uzbrojony w nowy termometr elektorniczny powinno byc wszystko wporzadku z temperatura.

                      O moich poczynaniach poinformuje jak juz bedzie po wszystkim.

                      Trzymajcie za mnie kciuki.
                      - deeking -

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deeking
                        Tym razem sie nie dam i zamiast 20l do 4,6kg slodu dodam 15l wody i powinno wystarczyc na ok 14blg.
                        Spokojnie uzyskasz więcej jak ładnie zacieranie przeprowadzisz. Do 14blg zejdziesz porządnym wysładzaniem.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika deeking
                        Zamierzam zrobic dwie przerwy przy 64C i przy 73C. Zastanawiam sie jeszcze nad przerwa bialkowa, ale chyba sobie ja jeszcze tym mrazem odpuszcze.
                        "Idź na całość!" Przecież wystarczy jak wrzucisz zasyp na 54st i mieszając będziesz podgrzewać całość do 63 st i tu przerwa. Albo zostaw na 10, 15 min na 54 i dopiero podnieś temp. Wiele czasu nie stracisz, a już będziesz mógł jakieś obserwacje poczynić.
                        Last edited by joelka; 2006-03-24, 13:07.

                        Comment

                        • deeking
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2002.01
                          • 20

                          #13
                          warka 2 popelniona )

                          na razie napisze tylko tyle ze z calosci ekstraktu wyszlo 17blg przed wysladzaniem , hmm zapowiada sie smakowice teraz uzbrajam sie w cierpliwosc i
                          sprawe oddaje drozdzom

                          za ich zdrowie
                          - deeking -

                          Comment

                          • deeking
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2002.01
                            • 20

                            #14
                            browar "gasparo" otwarty

                            no i pieknie, wczoraj rozlalem mojego browarka, calosci wyszlo 15 litrow brutto , takiej klarownosci po cichej jeszcze nigdy nie osiagnalem , przy zlaniu do butelek piwo wyglada na czysciutkie i piekne odrazu chcialo by sie je

                            w zalaczniku przedstawiam moja etykiete premierowa.
                            Oswiadczam wszystkim tu i teraz oficjalnie ze mini mikro slaski browar domowy "Gasparo" sie otwarl a inauguracyjnego browarka wypijemy za 3 miesiace

                            Click image for larger version

Name:	etykieta.jpg
Views:	1
Size:	21,7 KB
ID:	2020264
                            - deeking -

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X