Koci browar ruszył – czyli z górki na pazurki.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
    Jeśli w składzie kukułek jest mleko w proszku, tłuszcz też będzie zemulgowany.
    Z tego co pamiętam, Kukułki mają nadzienie kakaowe - to jednoznacznie wskazuje na nieprzydatność cukierków jako surowca niesłodowanego
    OK, niech jest Pora spać. Jutro skońćzymy dysputy
    Last edited by huanghua; 2006-04-05, 22:14.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
      to jednoznacznie wskazuje na nieprzydatność cukierków jako surowca niesłodowanego
      Dlaczego? Z kakaa da się usunąć tłuszcz(Jerzy może dokładniej opowiedzieć jak), a nawet jeśli tłuszcz zostanie, co poza brakiem piwany może stać się z piwem?

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #48
        Trzeba to wkońcu w praktyce sprawdzić i skończą się gdybania Ja mogę i bez pianki się napić, z samej ciekawości co z tego wyjdzie

        Comment

        • mgła_na_kocich_łapkach
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.03
          • 56

          #49
          Kurna - ale mnie zakręciliście z tymi kukułkami.
          Dla sprawdzenia jak działają zrobię małą warkę - 10 litrów i z samego słodu pilzneńskiego + kukułki + chmiel.

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            Dlaczego? Z kakaa da się usunąć tłuszcz(Jerzy może dokładniej opowiedzieć jak), a nawet jeśli tłuszcz zostanie, co poza brakiem piwany może stać się z piwem?
            1. Z tego co pamiętam to wyrazu kakao nie odmienia się przez przypadki
            2. Z kakao jako takiego na pewno się da, ale z nadzienia a smaku kakaowym będzie trudniej.
            3. Nic, brak piany i tak jest dużą wadą piwa.

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgła_na_kocich_łapkach
              Dla sprawdzenia jak działają zrobię małą warkę - 10 litrów i z samego słodu pilzneńskiego + kukułki + chmiel.
              To nawet lepiej, bo będzie wiadomo na ile kukułki zabrawiły brzeczkę.
              Ja specjalnie warki bym nie robiła, tylko pare litrów z wysładzania jakiejś większej warki wykorzystała

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23952

                #52
                wątek o odmianie słowa kakao został wydzielony -> http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=59648
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • mgła_na_kocich_łapkach
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.03
                  • 56

                  #53
                  Warka nr 3

                  W planie na jutro kolejna warka – bez wydziwiania, zaczynam o czwartej rano (wędkarska metoda) tak aby nie wejść w paradę świątecznemu nastrojowi.

                  1. Pilzneński – 5 kg (eliminuje dodatki nie słodowe a uzyskać chcę wyższe Blg);
                  2. Monachijski II typ – 0,5 kg
                  3. karmelowy jasny – 0,5 kg
                  Chmiel : Marynka 50 gram na 60 min. , Lubelski 20 gram na 15 minut.
                  Zacieranie 64 st. C – 30 min
                  72 st. C – 30 min koniec na 80 st. c
                  Drożdże to gęstawa z poprzedniej warki – Bawaria Lager i tym piwkiem żegnam się z nimi .


                  PLAN na najbliższą przyszłość (maj 2006) - 4 (5) warki w tym pierwszy porter :

                  do zakupu :
                  - monachijski 5 kg
                  - caramunisch 1 kg
                  - carapilis 1 kg
                  - caraaroma 1 kg
                  - czekoladowy 1 kg
                  - barwiący 1 kg
                  - ekstrakt jasny 1,8 kg
                  - drożdże dolniaki (Wyeast 2007 Pilsen Lager 50 ml lub Wyeast 2278 Czech Pils 50 ml)
                  - marynka 200 gr.
                  - lubelski 100 gr.
                  - dla asekuracji dodatkowo drożdże suche
                  - chmiel – tablety na zimno (dla próby)
                  - pilzneński we własnym zakresie.
                  Koszt : 160,50 + koszty wysyłki.
                  Z tych zakupów planuję następujące piwa :

                  Koźlak 16 Blg (wg przepisu mapajaka – jego przepisy się sprawdzają)• pilzneński 2,3 kg
                  • monachijski 1,5 kg ( dam tylko 1 kg, pilzneńskiego dam więcej o 0,5 kg)
                  • karmelowy jasny 0,3 kg
                  • carapilis 0,3 kg
                  • caramunisch 0,3 kg
                  • caraaroma 0,3 kg
                  • cukier 0,2 kg (dam brązowy)
                  • chmiel marynka 50 gr
                  Wykonanie na stronie Browamatora.

                  Zaszczepię starterem dolniaków.

                  Porter 22 Blg (wg przepisu mapajaka – jego przepisy się sprawdzają)
                  czas na portery

                  • pilzneński 2 kg
                  • monachijski 2 kg ( dam tylko 1 kg, pilzneńskiego dam więcej więcej 1 kg)
                  • caramunisch 1 kg (dam tylko 0,7 kg, dodam w zamian 0,3 carapilis)
                  • czekoladowy 0,2 kg
                  • barwiący 0,1 kg
                  • ekstrakt jasny 1,8 kg
                  • cukier 0,4 kg ( dam brązowy)
                  • marynka 70 g
                  • lubelski 20 g

                  Z tego co zostanie to wyjdzie takie cudo :

                  Warka VI
                  • monachijski 1,5 kg
                  • karmelowy 0,5 kg
                  • caraaroma 0,5 kg
                  • pilzneński 4 kg
                  Chmielenie na ostro – 70 gram marynka, 30 lubelski.
                  Drożdże gęstwa po porteru – mam nadzieję, że nie będą zmęczone .

                  Warka VII
                  • monachijski 1,5 kg
                  • karmelowy 0,2 kg
                  • carapilis 0,4 kg
                  • pilzneński 4 kg
                  Chmielenie na zimno – pierwszy raz .
                  Drożdże tym razem górne - Safale S-04 saszetka 11,5g

                  Niewiele zostało słodów i może przysłowiowym rzutem na taśmę takie cudo

                  Warka VIII
                  • pilzneński 5 kg
                  • czekoladowy 0,5 kg (może przesada )
                  • barwiący 0,1 kg
                  • płatki owsiane 0,5 kg
                  Chmielenie na zimno, drożdże gęstwa po VII warce.

                  Zaprezentowałem Państwu plan na maj 2006 zobaczymy czy go zrealizuję o czym niebawem w kolejnych relacjach.

                  Comment

                  • mgła_na_kocich_łapkach
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.03
                    • 56

                    #54
                    Pojawił się problem z warką nr 2, początkowe Blg miała 17 , zaszczepiłem gęstwą z pierwszej warki, wystartowało leniwie i cała fermentacja była taka leniwa ale jakoś tam szła.
                    Minęło 11 dni i w balonie zapanował spokój, przelałem na cichą, odlałem próbkę i zmierzyłem Blg i mina mi zrzedła – 11.
                    W trakcie zlewania piwo napowietrzyłem i co teraz widzę w cichej zaczęło ożywać i wyraźnie zaczęło pracować.
                    Mam do Was takie pytanie – czy jest możliwe aby piwo w cichej jeszcze zgubiło tak z 5 (6) Blg ? - czy raczej reanimować je nowymi drożdżami ?

                    Comment

                    • mgła_na_kocich_łapkach
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.03
                      • 56

                      #55
                      Problem sam się rozwiązał - cicha wygląda teraz jak burzliwa (jednak warki o wysokim Blg trzeba będzie napowietrzać).
                      Jak napowietrzacie ?

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #56
                        1. sposób siłowy - przelanie całej brzeczki kilka razy z wiadra do wiadra, z wys. 0,5 - 1 m.
                        2. sposób techniczny - pompka akwariowa,
                        3. sposób techniczny zaawansowany - butla z tlenem (jak ktoś nurkuje).

                        Ja działam w sposób siłowy wyrafinowany - około 5 litrów brzeczki mieszam z gęstwą, następnie przelewam 20 razy z wys. 1 m, a następnie dodaję to do pozostałej brzeczki. Natlenienie jest dobre, drożdże dostają powietrza od razu na początku, no i nie nadźwigam się. Na zakup pompki jeszcze się nie zdobyłem, ale mam w planie.

                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

                          #57
                          Przelewam całą zawartość tyle razy ile BLG ma brzeczka, o ile pozwala mi na to piana.
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • mgła_na_kocich_łapkach
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2006.03
                            • 56

                            #58
                            Myślę o pompce do akwarium – chyba praktyczna metoda napowietrzania.

                            Comment

                            • Maidenowiec
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 2287

                              #59
                              Jest w sklepie WES'a za jakieś bodajże 50pln.
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                              Thou shallt not spilleth thy beer!

                              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                              Comment

                              • buran
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 110

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgła_na_kocich_łapkach
                                Myślę o pompce do akwarium – chyba praktyczna metoda napowietrzania.
                                Pompkę taką kupiłem na allegro z przewodami oraz końcówką napowietrzającą.
                                Działa sprawnie - bez wysiłku i skutecznie. Zaopatrz się w więcej kamieni napowietrzających bo "lubią się" psuć podczas dezynfekcji (gotowanie)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X