Koci browar ruszył – czyli z górki na pazurki.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mgła_na_kocich_łapkach
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.03
    • 56

    #61
    Oglądałem taki kamień dziś w akwarystycznym i ma on z jednej strony końcówkę plastikową i nie wiem czy można gotować z tym plastikiem ?? – ale to szczegół.
    Bardziej mnie zastanawia w jakim momencie napowietrzasz za pomocą pompki :
    a – zaraz po zaszczepieniu drożdżami ?
    b – w trakcie burzliwej fermentacji np. 2-3 dzień ?
    c – kiedy burzliwa wyraźnie zwalnia ?
    d – na początku fermentacji cichej ?
    e – np. w połowie cichej ?
    i dla zamknięcia tematu jak długo robisz ,,bąbelkową rewolucję” i czy jednorazowo wystarczy ??

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #62
      Nie należy napowietrzać piwa w trakcie fermentacji i po jej zakończeniu!

      Comment

      • mgła_na_kocich_łapkach
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.03
        • 56

        #63
        Chcąc, nie chcąc podczas przelewania piwa z burzliwej na cichą piwo napowietrza się i chcesz powiedzieć, że trzeba to robić tak aby zminimalizować ilość dostarczonego powietrza ?
        Właśnie po takim przelaniu ostatnie piwo ruszyło z przysłowiowego kopyta i właśnie myślałem, że jest to zasługa napowietrzenia.

        Comment

        • buran
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 110

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgła_na_kocich_łapkach
          Oglądałem taki kamień dziś w akwarystycznym i ma on z jednej strony końcówkę plastikową i nie wiem czy można gotować z tym plastikiem ?? – ale to szczegół.
          Bardziej mnie zastanawia w jakim momencie napowietrzasz za pomocą pompki :
          a – zaraz po zaszczepieniu drożdżami ?
          b – w trakcie burzliwej fermentacji np. 2-3 dzień ?
          c – kiedy burzliwa wyraźnie zwalnia ?
          d – na początku fermentacji cichej ?
          e – np. w połowie cichej ?
          i dla zamknięcia tematu jak długo robisz ,,bąbelkową rewolucję” i czy jednorazowo wystarczy ??
          f) przed zaszczepieniem drożdżami
          włączam na ok. 10-15 minut - jak do tej pory nie miałem problemu ze startem drożdży.
          W trakcie fermentacji nie napowietrzam, nie jestem pewny, czy to moze pomóc. Na forum duzo było opinii na temat napowietrzania w czasie fermentacji - jedni mówią, że "po zamieszaniu łyżką i napowietrzeniu ruszyło", inni mówią że powinno się unikać dostępu fermentującej brzeczki do tlenu. Ja jestem zwolennikiem drugiej teorii - fermentacja to proces beztlenowy - tlen jest potrzebny do rozmnożenia drożdży, a więc w początkowej fazie.
          Ostatnia zmiana dokonana przez buran; 2006-04-18, 20:31.

          Comment

          • mgła_na_kocich_łapkach
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.03
            • 56

            #65
            Chyba się przychylę do tej opinii - wszystkie fermentacje przeprowadzam w szklanych balonach które są zamknięte korkiem z rurką (takie winiarskie nawyki).

            Comment

            • joelka
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.03
              • 817

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgła_na_kocich_łapkach
              Chcąc, nie chcąc podczas przelewania piwa z burzliwej na cichą piwo napowietrza się i chcesz powiedzieć, że trzeba to robić tak aby zminimalizować ilość dostarczonego powietrza ?
              Masz rację, jednak natlenianie piwa powinno sie ograniczać do minimum. Np. nie przelewać z wiadra do wiadra chlupnięciem tylko dekantując. Ja dekantuję przy przykrytych wiadrach.
              Ostatnia zmiana dokonana przez joelka; 2006-04-18, 20:57.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10796

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                Masz rację, jednak natlenianie piwa powinno sie ograniczać do minimum. Np. nie przelewać z wiadra do wiadra chlupnięciem tylko dekantując. Ja dekantuję przy przykrytych wiadrach.
                czy to znaczy że w pokrywkach masz dziurki przez które wkładasz wężyk ?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • joelka
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.03
                  • 817

                  #68
                  Albo korzystam z przykrywki z dziurką przeznaczona na szklaną rurkę, albo mam domknięte wiadra na tyle żeby wężyk wystawał. Mam pewność, że nic mi nie wpadnie do wiadra w trakcie dekantacji (żadne włosy, paprochy, upuszczone przedmioty) i jednak ten kontakt z powietrzem jest ograniczony.

                  Comment

                  • mgła_na_kocich_łapkach
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.03
                    • 56

                    #69
                    Dzięki za odzew w sprawie napowietrzania piwa – zastosuję się do waszych rad.

                    Dzisiaj dokonałem próby organoleptycznej warki nr 2, która jest w cichej która wygląda jak burzliwa i dlatego trafi jeszcze raz do cichej ale miało być o ocenie zapachowo - smakowej :
                    - powąchałem sobie z baniaczka a tam karmel co by miłośników Toffi wprawił w podniecenie;
                    - smakuję sobie a to piwo karmelkowe.
                    W zamysłach miało być troszkę inne ale w rezultacie jest całkiem dobre i może końcowy efekt będzie pozytywny.
                    W skład piwa wchodziły :
                    pilzneński – 4 kg
                    monachijski – 0,5 kg
                    monachijski II typ (20-25 EBC) – 0,5 kg
                    karmelowy jasny - 0,2 kg
                    płatki owsiane – 0,5 kg

                    więc monachijski II typ okazał się również mocno karmelkowym słodem i w połączeniu z karmelowym jasnym zrobił swoje a więc trzeba ostrożnie z ilością monachijskiego typ II jeśli ktoś nie chce uzyskać karmelowego piwa.

                    Comment

                    • Maidenowiec
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 2287

                      #70
                      Joelka, troszkę za bardzo się tym kontaktem z powietrzem ciśnieniujecie
                      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                      Thou shallt not spilleth thy beer!

                      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #71
                        Ja robię tak jak napisałam, a jak ktoś woli inaczej, to kto broni?

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • bastion
                          Macedonia Północna., Skopje, Maksim Gorki 25/4, Pivoteka Sakam Pivo.
                          bastion
                          Macedonia delikatnie mówiąc nie jest piwnym rajem. Dwa duże browary warzą coś co dla mnie zaledwie przypomina piwa, chociaż w sumie mógłbym to powiedzieć o wielu innych miejscach na Bałkanach. Wybór piw w marketach bardzo ubogi. Dlatego działalność piwoteki jaka by nie była, jest warta...
                          2024-06-11, 20:06
                        • heckler
                          Czechy, Louňovice Pod Blaníkem, Náměstí J. Žižky 49, Podblanický pivovar Špácal
                          heckler
                          U podnóża małej, ale dumnie brzmiącej z nazwy górki Velký Blaník (638 m) rozpościera się widok na małą mieścinę Louňovice pod Blaníkem. Już w 1350 roku w miasteczku powstał i warzył piwo klasztorny browar, tak więc tradycje piwowarskie mieścina ma zacne.

                          Nowa...
                          2025-02-11, 08:42
                        • Serokomlak
                          Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                          Serokomlak
                          Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                          „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                          Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                          2024-11-03, 01:56
                        • Prusak
                          Estonia Tallinn, Ankru 10, Tuletorn Brewing
                          Prusak
                          Najmłodszy browar w Tallinnie, który w tym roku ruszył z produkcją, nieuwzględniony także na polskich mapach. Dość daleko od centrum, w budynkach poprzemysłowych po dawnej stoczni, jednak można spokojnie dojechać tramwajem jadaćym do pętli Kopli, pokonując od przystanku około 400 metrów....
                          2024-05-09, 14:45
                        • darekd
                          Náchod, Weyrova 12, 1. náchodská pivotéka
                          darekd
                          No wreszcie pod Kudową jest fajna piwoteka!

                          Właściwie, co jest coraz częstszym w Czechach, jest to sklep połączony z barem (cztery nalewaki).
                          Lokal ruszył w czasie pandemii i na początku w związku z tym był tylko sklepem, teraz całość tworzy całkiem spore miejsce i do...
                          2024-02-01, 00:32
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...