Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
Koci browar ruszył – czyli z górki na pazurki.
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112to jednoznacznie wskazuje na nieprzydatność cukierków jako surowca niesłodowanego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcDlaczego? Z kakaa da się usunąć tłuszcz(Jerzy może dokładniej opowiedzieć jak), a nawet jeśli tłuszcz zostanie, co poza brakiem piwany może stać się z piwem?
2. Z kakao jako takiego na pewno się da, ale z nadzienia a smaku kakaowym będzie trudniej.
3. Nic, brak piany i tak jest dużą wadą piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgła_na_kocich_łapkachDla sprawdzenia jak działają zrobię małą warkę - 10 litrów i z samego słodu pilzneńskiego + kukułki + chmiel.
Ja specjalnie warki bym nie robiła, tylko pare litrów z wysładzania jakiejś większej warki wykorzystała
Comment
-
-
wątek o odmianie słowa kakao został wydzielony -> http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=59648- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Warka nr 3
W planie na jutro kolejna warka – bez wydziwiania, zaczynam o czwartej rano (wędkarska metoda) tak aby nie wejść w paradę świątecznemu nastrojowi.
1. Pilzneński – 5 kg (eliminuje dodatki nie słodowe a uzyskać chcę wyższe Blg);
2. Monachijski II typ – 0,5 kg
3. karmelowy jasny – 0,5 kg
Chmiel : Marynka 50 gram na 60 min. , Lubelski 20 gram na 15 minut.
Zacieranie 64 st. C – 30 min
72 st. C – 30 min koniec na 80 st. c
Drożdże to gęstawa z poprzedniej warki – Bawaria Lager i tym piwkiem żegnam się z nimi .
PLAN na najbliższą przyszłość (maj 2006) - 4 (5) warki w tym pierwszy porter :
do zakupu :
- monachijski 5 kg
- caramunisch 1 kg
- carapilis 1 kg
- caraaroma 1 kg
- czekoladowy 1 kg
- barwiący 1 kg
- ekstrakt jasny 1,8 kg
- drożdże dolniaki (Wyeast 2007 Pilsen Lager 50 ml lub Wyeast 2278 Czech Pils 50 ml)
- marynka 200 gr.
- lubelski 100 gr.
- dla asekuracji dodatkowo drożdże suche
- chmiel – tablety na zimno (dla próby)
- pilzneński we własnym zakresie.
Koszt : 160,50 + koszty wysyłki.
Z tych zakupów planuję następujące piwa :
Koźlak 16 Blg (wg przepisu mapajaka – jego przepisy się sprawdzają)• pilzneński 2,3 kg
• monachijski 1,5 kg ( dam tylko 1 kg, pilzneńskiego dam więcej o 0,5 kg)
• karmelowy jasny 0,3 kg
• carapilis 0,3 kg
• caramunisch 0,3 kg
• caraaroma 0,3 kg
• cukier 0,2 kg (dam brązowy)
• chmiel marynka 50 gr
Wykonanie na stronie Browamatora.
Zaszczepię starterem dolniaków.
Porter 22 Blg (wg przepisu mapajaka – jego przepisy się sprawdzają)
czas na portery
• pilzneński 2 kg
• monachijski 2 kg ( dam tylko 1 kg, pilzneńskiego dam więcej więcej 1 kg)
• caramunisch 1 kg (dam tylko 0,7 kg, dodam w zamian 0,3 carapilis)
• czekoladowy 0,2 kg
• barwiący 0,1 kg
• ekstrakt jasny 1,8 kg
• cukier 0,4 kg ( dam brązowy)
• marynka 70 g
• lubelski 20 g
Z tego co zostanie to wyjdzie takie cudo :
Warka VI
• monachijski 1,5 kg
• karmelowy 0,5 kg
• caraaroma 0,5 kg
• pilzneński 4 kg
Chmielenie na ostro – 70 gram marynka, 30 lubelski.
Drożdże gęstwa po porteru – mam nadzieję, że nie będą zmęczone .
Warka VII
• monachijski 1,5 kg
• karmelowy 0,2 kg
• carapilis 0,4 kg
• pilzneński 4 kg
Chmielenie na zimno – pierwszy raz .
Drożdże tym razem górne - Safale S-04 saszetka 11,5g
Niewiele zostało słodów i może przysłowiowym rzutem na taśmę takie cudo
Warka VIII
• pilzneński 5 kg
• czekoladowy 0,5 kg (może przesada )
• barwiący 0,1 kg
• płatki owsiane 0,5 kg
Chmielenie na zimno, drożdże gęstwa po VII warce.
Zaprezentowałem Państwu plan na maj 2006 zobaczymy czy go zrealizuję o czym niebawem w kolejnych relacjach.
Comment
-
-
Pojawił się problem z warką nr 2, początkowe Blg miała 17 , zaszczepiłem gęstwą z pierwszej warki, wystartowało leniwie i cała fermentacja była taka leniwa ale jakoś tam szła.
Minęło 11 dni i w balonie zapanował spokój, przelałem na cichą, odlałem próbkę i zmierzyłem Blg i mina mi zrzedła – 11.
W trakcie zlewania piwo napowietrzyłem i co teraz widzę w cichej zaczęło ożywać i wyraźnie zaczęło pracować.
Mam do Was takie pytanie – czy jest możliwe aby piwo w cichej jeszcze zgubiło tak z 5 (6) Blg ? - czy raczej reanimować je nowymi drożdżami ?
Comment
-
-
1. sposób siłowy - przelanie całej brzeczki kilka razy z wiadra do wiadra, z wys. 0,5 - 1 m.
2. sposób techniczny - pompka akwariowa,
3. sposób techniczny zaawansowany - butla z tlenem (jak ktoś nurkuje).
Ja działam w sposób siłowy wyrafinowany - około 5 litrów brzeczki mieszam z gęstwą, następnie przelewam 20 razy z wys. 1 m, a następnie dodaję to do pozostałej brzeczki. Natlenienie jest dobre, drożdże dostają powietrza od razu na początku, no i nie nadźwigam się. Na zakup pompki jeszcze się nie zdobyłem, ale mam w planie.
Comment
-
-
Przelewam całą zawartość tyle razy ile BLG ma brzeczka, o ile pozwala mi na to piana.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Jest w sklepie WES'a za jakieś bodajże 50pln.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgła_na_kocich_łapkachMyślę o pompce do akwarium – chyba praktyczna metoda napowietrzania.
Działa sprawnie - bez wysiłku i skutecznie. Zaopatrz się w więcej kamieni napowietrzających bo "lubią się" psuć podczas dezynfekcji (gotowanie)
Comment
-
Comment