"Kotecek" chyba czarny jest, prawda? Pecha Ci przyniósł....
Gdański Browar Obwoźny
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire"Kotecek" chyba czarny jest, prawda? Pecha Ci przyniósł....W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Tripel #1 podejście #2
A nie poddam się terrorowi bakterii fermentacji octowej... nie poddam się
Skład:- 3 kg słodu pilzneńskiego
- 1 kg słodu monachijskiego
- 0,25 kg Carared
- 40 g Carafa I
- 0,35 kg cukru
- 7 g kolendry
- 25 g Marynki pod postacią szyszkowaną
- 25 g Lubelskiego pod postacią granulowaną (nagroda konkursowa)
- ... odrobina mchu irlandziego
Zacieranie:- 63-65 st. C - 1h
- 72-75 st. C - ~ 20 min.
Chmielenie i gotowanie:- gotowanie - 60 min.
- Marynka - po 5 min. od zagotowania
- Lubelski - w 45 min.
- cukier, kolendra, mech - 50 min.
Drożdze Wyeast Trapist High Gravity 3787.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Warka pre-Warsztatowa
Dziś, wspólnie z Witkiem (Prezesem Stwowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich) uwarzyliśmy warkę będącą przedbiegami przed Warsztatami Miodosytniczymi 2006 w Parparach k. Sztumu.
Oto składzik:- 6 kg słodu monachijskiego
- 200 g Carawheat
- 40 g Marynki
- 50 g Spaltera
Zacieranie:[*]63-65 st.C - 30 min.[*]72-75 st.C - 30 min
Otrzymaliśmy brzeczkę o ekstrakcie 14 Blg i objętości narazie mi nieznanej.
Całość zadana Wyeastami THG
I tak przy okazji.
W imieniu Szanownego Witka, zapraszam wszystkich chętnych na wspomniane wyżej warsztaty (10-12 listopada 2006)
W programie:
- pokaz sycenia miodu korzennego
- jak poradzić sobie z trudnym do filtracji miodem
- jak i czym go dosłodzić
- i inne takie
- poza pokazami głównymi odbedzie się nasz mały performance warzenia piwa
Wieść gminna niesie, że u Witka imprezy powarsztatowe długo w pamięci zostają
A oto fota z przybytku właściciela
Wszelkie dodatkowe informacje na PWW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WitekCSzkoda, że huanghua nie zamieścił żadnych fotek z przedmiotowej akcji
Słód przygotowany do zacierania, a w tle reszta dupereli
Witek prezentuje pojemnik fermentacyjny
Coś...siakiś taki rozanielony wzrok tu mam, to po witkowych miodachW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Warka 14 Piwo "Malynowe"
Skład:- 4,6 kg słodu pilzneńskiego
- 0,3 kg słodu karmelowego jasnego
- 30 g chmielu Spalter
- 25 g chmielu lubelskiego
- ~ 1l malin z cukrem
Zacieranie:- 63-65 st. C - 5 min
- 72-75 st. C - 45 min
Brzeczka 14 Blg zadana drożdżami Safebrew T-58.
Pierwsza uwaga: Maliny w brzeczce ledwo wyczuwalne. Prawdopodobnie do refermentacji użyję jakiegoś herbapolowskiego soku malinowego.
Druga uwaga: Drożdże, jak się spodziewałem - dzięki obniżonemu pH ruszyły z kopyta prawie że momentalnie. Takie pH jak widać im służy.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiIle planujesz dodac tego soku malinowego na 20 L ?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Soki dodawane do refermentacji początkowo dają smak piwa z sokiem, potem smak jest zjadany przez drożdże razem z cukrem - tak było w piwach tego typu, które miałam okazję pić
Sok dodany do chmielenia utrzymuje fajny posmaczek przez cały czas przechowywania, polecam malinowy Paola
Comment
-
-
Warka 15, Lager#1
Dziś na "warsztat" poszły dwie warki. Oto skład pierwszej:- 4,4 kg słodu pilzneńskiego
- 70 g chmielu Marynki (w dwóch porcjach:50g na początku gotowania, 20g w 30 minucie)
- 30 g chmielu Lubelskiego
Zacieranie:- 50-52 st.C - 10 min
- 65-62 st.C - 35 min
- 70-72 st.C ~ 30 min (faktycznie do (-) próby jodowej
Brzeczka 12 Blg zadana drożdżami WLP838 Southern German LagerW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Warka 16 Bock#1
... i druga warka popełniona w dniu dzisiejszym:- 3,5 kg słodu pilzneńskiego
- 0,5 kg słodu monachijskiego
- 0,3 kg karmelowego jasnego
- 0,1 kg karmelowego ciemnego
- 30 g Marynki
- 20 g lubelskiego
Zacieranie:- 50-52 st.C - 10 min
- 65-62 st.C - 30 min
- 70-72 st.C - ~30 min
Brzeczka 16 Blg zadana również drożdżami WLP838 Southern German Lager
W życiu się tak nie urobiłem przy warzeniu jak dziśW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Warka 17 Lager Różowy
Wczoraj uwarzyło się:- 4 kg słodu pilzneńskiego
- 280 g Carared
- 100 g słodu melanoidynowego
- 55 g Marynki "szyszkowanej"
Zacieranie:- 50-52 st.C - 10 min
- 65-62 st.C - 20 min
- 70-72 st.C - ~30 min
Brzeczka 11Blg zadana gęstwą WLP838 Southern German Lager z poprzednich dwóch warek
Fermentowane to to będzie w przedziale 10-11 st. CW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Warka 18 Porter Egzotyczny
Do receptury wkradły się co najmniej 2 składniki kompletnie egzotyczne jak na portera bałtyckiego. Kto zgadnie jakie?- 3,5kg słodu pilzneńskiego
- 1kg słodu monachijskiego
- 200g Special B
- 200g Carawheat
- 100g słodu barwiącego
- 100g karmel ciemny
- 50g Carafa III
- 50g chmielu Target (2 porcje)
Zacieranie:- 62-65 st. C - 20 min
70-72st. C - 40min
Brzeczka 21Blg zadana gęstwą WLP838 Southern German Lager.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Warka 19 Czerwony Lager
W moim browarze na okres ferii zimowych został zatrudniony czeladnik . Praca dyplomowa - Czerwony Lager. Wkrótce przekonamy się efektów- 3,05kg słodu pilzneńskiego
- 1kg słodu monachijskiego
- 200g Caraaroma
- 200g Carared
- 20g chmielu Target (na początku)
- 25g chmielu Cascade (10 min przed końcem)
Zacieranie:- 50 st.C - 10min.
- 63-65 st.C - 15min.
- 70-72 st.C - 40min.
Brzeczka 14Blg zadana gęstwą WLP838 Southern German Lager.
Pora już chyba skończyć z WLP838. Został jeszcze jeden dolniak do szybkiego wykorzystaniaW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
Comment