Gdański Browar Obwoźny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kot_z_cheshire
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.11
    • 2201

    #31
    "Kotecek" chyba czarny jest, prawda? Pecha Ci przyniósł....
    Młode koty mają adhd, niestety.
    Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
    Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
    Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
      "Kotecek" chyba czarny jest, prawda? Pecha Ci przyniósł....
      Carny, carny... jak smoła
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #33
        Tripel #1 podejście #2

        A nie poddam się terrorowi bakterii fermentacji octowej... nie poddam się

        Skład:
        • 3 kg słodu pilzneńskiego
        • 1 kg słodu monachijskiego
        • 0,25 kg Carared
        • 40 g Carafa I
        • 0,35 kg cukru
        • 7 g kolendry
        • 25 g Marynki pod postacią szyszkowaną
        • 25 g Lubelskiego pod postacią granulowaną (nagroda konkursowa)
        • ... odrobina mchu irlandziego

        Zacieranie:
        • 63-65 st. C - 1h
        • 72-75 st. C - ~ 20 min.

        Chmielenie i gotowanie:
        • gotowanie - 60 min.
        • Marynka - po 5 min. od zagotowania
        • Lubelski - w 45 min.
        • cukier, kolendra, mech - 50 min.

        Drożdze Wyeast Trapist High Gravity 3787.
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #34
          Warka pre-Warsztatowa

          Dziś, wspólnie z Witkiem (Prezesem Stwowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich) uwarzyliśmy warkę będącą przedbiegami przed Warsztatami Miodosytniczymi 2006 w Parparach k. Sztumu.
          Oto składzik:
          • 6 kg słodu monachijskiego
          • 200 g Carawheat
          • 40 g Marynki
          • 50 g Spaltera

          Zacieranie:[*]63-65 st.C - 30 min.[*]72-75 st.C - 30 min
          Otrzymaliśmy brzeczkę o ekstrakcie 14 Blg i objętości narazie mi nieznanej.
          Całość zadana Wyeastami THG

          I tak przy okazji.
          W imieniu Szanownego Witka, zapraszam wszystkich chętnych na wspomniane wyżej warsztaty (10-12 listopada 2006)
          W programie:
          - pokaz sycenia miodu korzennego
          - jak poradzić sobie z trudnym do filtracji miodem
          - jak i czym go dosłodzić
          - i inne takie
          - poza pokazami głównymi odbedzie się nasz mały performance warzenia piwa
          Wieść gminna niesie, że u Witka imprezy powarsztatowe długo w pamięci zostają

          A oto fota z przybytku właściciela
          Click image for larger version

Name:	DSCF0017.JPG
Views:	1
Size:	64,3 KB
ID:	2021743


          Wszelkie dodatkowe informacje na PW
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • Kanclerz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.10
            • 81

            #35
            Szkoda, że huanghua nie zamieścił żadnych fotek z przedmiotowej akcji

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WitekC
              Szkoda, że huanghua nie zamieścił żadnych fotek z przedmiotowej akcji
              Zamieścił, zamieścił...
              Słód przygotowany do zacierania, a w tle reszta dupereli

              Witek prezentuje pojemnik fermentacyjny

              Coś...siakiś taki rozanielony wzrok tu mam
              , to po witkowych miodach
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #37
                Warka 14 Piwo "Malynowe"

                Skład:
                • 4,6 kg słodu pilzneńskiego
                • 0,3 kg słodu karmelowego jasnego
                • 30 g chmielu Spalter
                • 25 g chmielu lubelskiego
                • ~ 1l malin z cukrem

                Zacieranie:
                • 63-65 st. C - 5 min
                • 72-75 st. C - 45 min

                Brzeczka 14 Blg zadana drożdżami Safebrew T-58.

                Pierwsza uwaga: Maliny w brzeczce ledwo wyczuwalne. Prawdopodobnie do refermentacji użyję jakiegoś herbapolowskiego soku malinowego.
                Druga uwaga: Drożdże, jak się spodziewałem - dzięki obniżonemu pH ruszyły z kopyta prawie że momentalnie. Takie pH jak widać im służy.
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • DanielJakubowski
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 791

                  #38
                  Ile planujesz dodac tego soku malinowego na 20 L ?
                  Pozdrawiam
                  dj

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                    Ile planujesz dodac tego soku malinowego na 20 L ?
                    Dodam tyle, aby wnieść z sokiem jakieś 150 g cukrów. Nie mam pod ręką butelki żeby zerknąć na zawartość cukrów.
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Soki dodawane do refermentacji początkowo dają smak piwa z sokiem, potem smak jest zjadany przez drożdże razem z cukrem - tak było w piwach tego typu, które miałam okazję pić
                      Sok dodany do chmielenia utrzymuje fajny posmaczek przez cały czas przechowywania, polecam malinowy Paola
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #41
                        Warka 15, Lager#1

                        Dziś na "warsztat" poszły dwie warki. Oto skład pierwszej:
                        • 4,4 kg słodu pilzneńskiego
                        • 70 g chmielu Marynki (w dwóch porcjach:50g na początku gotowania, 20g w 30 minucie)
                        • 30 g chmielu Lubelskiego

                        Zacieranie:
                        • 50-52 st.C - 10 min
                        • 65-62 st.C - 35 min
                        • 70-72 st.C ~ 30 min (faktycznie do (-) próby jodowej

                        Brzeczka 12 Blg zadana drożdżami WLP838 Southern German Lager
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #42
                          Warka 16 Bock#1

                          ... i druga warka popełniona w dniu dzisiejszym:
                          • 3,5 kg słodu pilzneńskiego
                          • 0,5 kg słodu monachijskiego
                          • 0,3 kg karmelowego jasnego
                          • 0,1 kg karmelowego ciemnego
                          • 30 g Marynki
                          • 20 g lubelskiego

                          Zacieranie:
                          • 50-52 st.C - 10 min
                          • 65-62 st.C - 30 min
                          • 70-72 st.C - ~30 min

                          Brzeczka 16 Blg zadana również drożdżami WLP838 Southern German Lager

                          W życiu się tak nie urobiłem przy warzeniu jak dziś
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #43
                            Warka 17 Lager Różowy

                            Wczoraj uwarzyło się:
                            • 4 kg słodu pilzneńskiego
                            • 280 g Carared
                            • 100 g słodu melanoidynowego
                            • 55 g Marynki "szyszkowanej"

                            Zacieranie:
                            • 50-52 st.C - 10 min
                            • 65-62 st.C - 20 min
                            • 70-72 st.C - ~30 min

                            Brzeczka 11Blg zadana gęstwą WLP838 Southern German Lager z poprzednich dwóch warek
                            Fermentowane to to będzie w przedziale 10-11 st. C
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #44
                              Warka 18 Porter Egzotyczny

                              Do receptury wkradły się co najmniej 2 składniki kompletnie egzotyczne jak na portera bałtyckiego. Kto zgadnie jakie?
                              • 3,5kg słodu pilzneńskiego
                              • 1kg słodu monachijskiego
                              • 200g Special B
                              • 200g Carawheat
                              • 100g słodu barwiącego
                              • 100g karmel ciemny
                              • 50g Carafa III
                              • 50g chmielu Target (2 porcje)

                              Zacieranie:
                              • 62-65 st. C - 20 min
                                70-72st. C - 40min

                              Brzeczka 21Blg zadana gęstwą WLP838 Southern German Lager.
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • huanghua
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.10
                                • 1910

                                #45
                                Warka 19 Czerwony Lager

                                W moim browarze na okres ferii zimowych został zatrudniony czeladnik . Praca dyplomowa - Czerwony Lager. Wkrótce przekonamy się efektów
                                • 3,05kg słodu pilzneńskiego
                                • 1kg słodu monachijskiego
                                • 200g Caraaroma
                                • 200g Carared
                                • 20g chmielu Target (na początku)
                                • 25g chmielu Cascade (10 min przed końcem)

                                Zacieranie:
                                • 50 st.C - 10min.
                                • 63-65 st.C - 15min.
                                • 70-72 st.C - 40min.

                                Brzeczka 14Blg zadana gęstwą WLP838 Southern German Lager.

                                Pora już chyba skończyć z WLP838. Został jeszcze jeden dolniak do szybkiego wykorzystania
                                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X