Gdański Browar Obwoźny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
    Do receptury wkradły się co najmniej 2 składniki kompletnie egzotyczne jak na portera bałtyckiego. Kto zgadnie jakie?
    • 3,5kg słodu pilzneńskiego
    • 1kg słodu monachijskiego
    • 200g Special B
    • 200g Carawheat
    • 100g słodu barwiącego
    • 100g karmel ciemny
    • 50g Carafa III
    • 50g chmielu Target (2 porcje)

    Zacieranie:
    • 62-65 st. C - 20 min
      70-72st. C - 40min

    Brzeczka 21Blg zadana gęstwą WLP838 Southern German Lager.
    A dlaczegórz uważasz, że Special B czy Carawheat muszą od razu być egzotyczne? Zwłaszcza jeśli chodzi o Special B. A jeśli chodzi o słody pszeniczne, to spotkałem się z ich dodatkiem nawet do pilsów.

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      A dlaczegórz uważasz, że Special B czy Carawheat muszą od razu być egzotyczne? Zwłaszcza jeśli chodzi o Special B. A jeśli chodzi o słody pszeniczne, to spotkałem się z ich dodatkiem nawet do pilsów.
      Tak, Special B uznałem za dodatek egzotyczny, ale drugim z pewnością nie uznałem Carawheat. Miałem na myśli oczywiście chmiel Target.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #48
        Warka 20 Black Sweet Lager

        Do notesu piwowarskiego trafia skład warki wczorajszej...
        • 4 kg słodu pilzneńskiego
        • 100 g słodu barwiącego
        • 50 g Carafa
        • 250g laktozy
        • 20g chmielu Target
        • 25g chmielu Cascade (10 min przed końcem gotowania)

        Zacieranie:
        • 63-65st. C - 15min
        • 71-73st. C - 40min

        Drożdże: WLP 838 Southern German Lager
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #49
          Warka 21 Pils 12Blg

          Do sztambucha...
          • 4 kg słodu pilzneńskiego
          • 0,5 kg słodu monachijskiego
          • 100 g Carahell
          • 25 g chmielu lubelskiego (granulat)
          • 20 g chmielu Tettnanger (szychy)
          • 20 g chmielu Saaz (szychy)

          Zacieranie:
          • 52-49st. C - 10min
          • 63-65st. C - 20min
          • 71-73st. C ~ 40min

          Chmielenie w odstępach 20 min.

          Drożdże: WLP 838 Southern German Lager
          Last edited by huanghua; 2007-03-12, 20:29.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #50
            Warka 22 Karmelowe 13 Blg

            I druga warka dziś popełniona:
            • 3,8 kg słodu pilzneńskiego
            • 150 g Caraaroma
            • 150 g Special B
            • 20 g chmielu Cascade (szyszeczki)
            • 20 g chmielu Tettnanger (szyszunie)

            Zacieranie:
            • 63-65st. C - 20min
            • 71-73st. C ~ 40min

            Drożdże: WLP820 Oktoberfest/Märzen
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #51
              Warka 23 Dolniak Ostateczny

              Ostatni dolniak w tym sezonie
              • 2,25 kg słodu pilzneńskiego
              • 0,47 kg słodu monachijskiego
              • 10g chmielu Cascade
              • 15g chmielu Tettnanger
              • 20g chmielu Saaz

              Zacieranie:
              • 52-50st. C - 10min
              • 63-65st. C - 15min
              • 71-73st. C ~ 45min

              Cascade i Tettnanger poszły na początku gotowania, Saaz siakieś 15 min przed końcem.

              Ekstrakt nieznany

              Drożdże: WLP820 Oktoberfest/Märzen
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #52
                Warka 24 Irish Red Ale

                Sezon na górniaki otwarty
                • 4 kg słodu pilzneńskiego
                • 250 g Carared
                • 185 g słodu melanoidynowego
                • 100 g Belgian Aromatic Dingemans
                • 100 g Belgian Biscuit Dingemans
                • 30 g Carafa I
                • 10 g słodu barwiącego
                • 20 g chmielu Cascade
                • 30 g chmielu East Kent Golding

                Zaciernie:
                • 63-65st. C - 20min
                • 71-73st. C ~ 1h30min

                Całość Cascade na początku gotowania, 15g East Kent Golding w 15 min gotowania, 15g EKG w 50 min.
                Ekstrakt 12 Blg

                Drożdże WLP 004 Irish Ale
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #53
                  Warka 25 Stout Proletaryacki (Milk Stout)
                  • 3,6 kg słodu pilzneńskiego
                  • 0,2 kg Caraaroma
                  • 0,25 kg słodu karmelowego ciemnego
                  • 0,15 kg słodu barwiącego
                  • 0,1 kg Carafa I
                  • 0,35 kg laktozy
                  • 15 g chmielu Target
                  • 20 g chmielu Cascade

                  Zacieranie:
                  • 69-65st. C ~ 1h45min

                  Wszystkie chmiele na początku gotowania. Gotowanie 1,5h.
                  Ekstrakt 13 Blg

                  Drożdże WLP 004 Irish Ale
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • hasintus
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.07
                    • 850

                    #54
                    Pytanie: dlaczego używasz chmielu Cascade na początku gotowania skoro to jest typowy chmiel aromatyczny a nie goryczkowy?

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #55
                      1. Stout nie powinien mieć zapachu/aromatu chmielu.
                      Cytuję:
                      13B. Sweet Stout
                      Aroma: Mild roasted grain aroma, sometimes with coffee and/or chocolate notes. An impression of cream-like sweetness often exists. Fruitiness can be low to moderately high. Diacetyl low to none. Hop aroma low to none.
                      2. Miałem jeden woreczek muślinowy i jakoś te dwa chmiele musiałem upakować.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #56
                        Warka 26
                        • 4 kg słód pilzneński
                        • 0,54 kg słód Carared
                        • 15 g chmielu Target
                        • 20 g chmielu Cascade

                        Zacieranie:
                        • 69-65st. C ~ 1h45min

                        Target na początku. Cascade 10 min przed końcem. Gotowanie 1h
                        Ekstrakt 12 Blg

                        Drożdże WLP 004 Irish Ale
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #57
                          Warka 27
                          • 4 kg słodu pilzneńskiego
                          • 0,2 kg słodu Aroma (150 EBC)
                          • 25 g chmielu lubelskiego
                          • 20 g chmielu Saaz
                          • 20 g chmielu Tettnanger
                          Zacieranie:
                          • 69-65st. C ~ 1h30min i 73-71st. C ~ 40 min; ciężko się coś zacierało
                          Lubelski na początku. Saaz, Tettnanger 10 min przed końcem. Gotowanie 1h
                          Ekstrakt 13 Blg

                          Drożdże WLP 004 Irish Ale
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #58
                            Warka 28
                            • 4 kg słódu pilzneńskiego
                            • 0,15 kg słodu Dingemans Belgian Aromatic
                            • 0,15 kg słodu Dingemans Belgian Biscuit
                            • 0,05 kg słodu Brewferm Aroma
                            • 15 g chmielu Target
                            • 20 g chmielu Cascade
                            Zacieranie:
                            • 69-62st. C ~ 2h
                            Target na początku. Cascade 10 min przed końcem. Gotowanie 1h
                            Ekstrakt 13 Blg

                            Drożdże WLP 530 Belgian Abbey Ale
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • coder
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.10
                              • 1347

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
                              0,15 kg słodu Dingemans Belgian Aromatic
                              Gdzie się zaopatrujesz w ten słód?

                              Comment

                              • huanghua
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.10
                                • 1910

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedzi
                                Gdzie się zaopatrujesz w ten słód?
                                Kiedyś kupiłem tu
                                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X