Gdański Browar Obwoźny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #61
    Ale osobiście w Manchesterze? Bo wysyłki chyba nie prowadzą?

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Ale osobiście w Manchesterze? Bo wysyłki chyba nie prowadzą?
      Zakupiłem rok temu osobiście. Raj dla piwowara
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #63
        Warka 29 Tripelek Elemelek
        • 4 kg słodu pilzneńskiego
        • 0,15 kg słodu Dingemans Belgian Aromatic
        • 0,15 kg słodu Dingemans Belgian Biscuit
        • 1,6 kg ekstraktu John Bull Light
        • 12 g suszonej skórki słodkiej pomarańczy
        • 15 g chmielu Marynka
        • 15 g chmielu Target
        • 10 g chmielu Cascade
        • 15 g chmielu Fuggles
        Zacieranie:
        • 65-62st. C ~ 30 min
        • 73-71st. C ~ 45 min
        • Marynka na początku, potem Target, Cascade i Fuggles. Gotowanie 1h 30 min
        Ekstrakt 18,4 Blg

        Drożdże WLP 530 Belgian Abbey Ale
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #64
          Warka 29 Tripelek Elemelek - errata

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
          • 4 kg słodu pilzneńskiego
          • 0,15 kg słodu Dingemans Belgian Aromatic
          • 0,15 kg słodu Dingemans Belgian Biscuit
          • 1,6 kg ekstraktu John Bull Light
          • 12 g suszonej skórki słodkiej pomarańczy
          • 15 g chmielu Marynka
          • 15 g chmielu Target
          • 10 g chmielu Cascade
          • 15 g chmielu Fuggles
          (...)
          ... i jeszcze jakieś 200g cukru.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #65
            Mocny czworniak, słaby trójniak (niesycony)

            Od kilku dni przymierzałem się do zaatakowania kolejnego miodu pitnego w mym marnym życiu.
            Na tapetę wszedł ni to trójniak ni to czwórniak jabłkowy (jabłczak)... czemu? O tym dalej.
            Skład:
            • sok ze świeżych jabłek (szara reneta) w objętości ~7 litrów
            • miód wielokwiatowy... ilość nieznana
            • woda
            • pożywka Activit
            Miód z odrobiną wody wymieszano zgrabnie, dodano sok i pożywkę. Rozcieńczałem do uzyskania ok 28 Blg (dokładnie 28,4 Blg). Planowałem zrobić rasowego trójniaka, ale dzis okazało się że S. bayanus mi się właśnie skończyły. Do wykorzystania pozostały mi więc drożdże mało "miodne" WLP 530 Belgian Abbey Ale. Obawiając się że nie ruszą 32-34 Blg oddałem im pole schodząc do w/w ekstraktu.
            Starter właśnie do siebie dochodzi i zaraz przedstawię mu mą jabłczaną brzeczkę.
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #66
              Warki 30, 31, 32

              Kilka warek świątecznych

              Warka 30 - Koźlak Majowy 17 Blg ~25 litrów
              Warka 31 - Porter Bałtycki 20,8 Blg ~25 litrów
              Warka 32 - Pils 14 Blg ~50 litrów

              Receptury gdzieś w odległych notatkach, jak nie zapomnę to zamieszczę.
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
                (...)

                Receptury gdzieś w odległych notatkach, jak nie zapomnę to zamieszczę.
                Moje receptury można znaleźć tu: http://spreadsheets.google.com/pub?k...AYvC_1kHYpaKPA
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #68
                  Warka 33

                  9 kg słodu pilzneńskiego
                  + bliżej nieokreślone dodatki słodów karmelowych

                  50 g Marynki na początku gotowania
                  20 g Marynki w 60 min. gotowania

                  Zacieranie dekokcyjne, jednowarowe

                  Drożdże Wyeast Budvar Lager

                  ~50 litrów 12,5 Blg
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #69
                    Warka 34 (a, b)
                    • 9 kg słodu pilzneńskiego
                    • 0,2 kg słodu melanoidynowego
                    • 0,2 kg słodu Aroma
                    • 0,1 kg słodu karmelowego ciemnego
                    • 60 g Marynki
                    Zacieranie: infuzyjne (30/30)

                    Drożdże Wyeast Budvar Lager

                    34a - 12,5 Blg (~20 litrów)
                    34b - 15 Blg (~25 litrów) + 4 litry do refermentacji
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #70
                      Warka 35
                      • 6 kg slodu pilzneńskiego
                      • 470 g Carawheat
                      • 100 g Caaroma
                      • 100 g słodu barwiącego ze Strzegomia
                      Zacieranie: 65-62 st. C - 1h; 73-70 st. C - 45 min

                      Chmielenie:
                      30 g Marynka - 60 min
                      40 g Fuggles - 5 min

                      Ekstrakt ~11 Blg; drożdże: 1318 English Ale III
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #71
                        Warka 36

                        Ohohooo...
                        Po wielu miesiącach wznowienie produkcji
                        Dziś do kotła poszło:
                        • 8 kg s. pilzneńskiego
                        • ~150g s. Aroma Brewferm
                        • ~100g s. melanoidynowego
                        • ~100g Dingemans Biscuit
                        • kilknascie ziaren barwiącego
                        • 35g Marynki na poczatku
                        • 35g Fuggles + 15g Cascade na koniec
                        • drożdże: Irish Ale (dzięki Piwochłon)
                        Fermentacja w dwóch fermentorach, z czego jeden chmielony będzie na zimno 10g Fuggles

                        Ekstrakt na razie nieznany. Ile będzie tyle będzie
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #72
                          Warka 37 Strong Scotch Ale

                          No i znowu nadarzyła się okazja warzenia. W międzyczasie wiosną powstało kilka nienumerowanych warek do spożycia z kega.
                          Zaczynam mieć problem z prowadzeniem notatek i numeracji

                          Strong Scotch Ale 20,2 Blg

                          słód jasny - 92%
                          słody karmelowe - 7%
                          słody barwiące - 1%

                          Zacieranie:
                          69-65 st.C / 1h
                          73-71 st.C/1h

                          Chmiele:
                          Fuggles - 25g
                          East Kent Golding - 25g

                          Drożdże:
                          WLP Irish Ale 1084


                          Last edited by huanghua; 2009-11-24, 20:08.
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X