Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
Gdański Browar Obwoźny
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BA dlaczegórz uważasz, że Special B czy Carawheat muszą od razu być egzotyczne? Zwłaszcza jeśli chodzi o Special B. A jeśli chodzi o słody pszeniczne, to spotkałem się z ich dodatkiem nawet do pilsów.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Warka 20 Black Sweet Lager
Do notesu piwowarskiego trafia skład warki wczorajszej...- 4 kg słodu pilzneńskiego
- 100 g słodu barwiącego
- 50 g Carafa
- 250g laktozy
- 20g chmielu Target
- 25g chmielu Cascade (10 min przed końcem gotowania)
Zacieranie:- 63-65st. C - 15min
- 71-73st. C - 40min
Drożdże: WLP 838 Southern German LagerW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Warka 21 Pils 12Blg
Do sztambucha...- 4 kg słodu pilzneńskiego
- 0,5 kg słodu monachijskiego
- 100 g Carahell
- 25 g chmielu lubelskiego (granulat)
- 20 g chmielu Tettnanger (szychy)
- 20 g chmielu Saaz (szychy)
Zacieranie:- 52-49st. C - 10min
- 63-65st. C - 20min
- 71-73st. C ~ 40min
Chmielenie w odstępach 20 min.
Drożdże: WLP 838 Southern German LagerOstatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2007-03-12, 20:29.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Warka 22 Karmelowe 13 Blg
I druga warka dziś popełniona:- 3,8 kg słodu pilzneńskiego
- 150 g Caraaroma
- 150 g Special B
- 20 g chmielu Cascade (szyszeczki)
- 20 g chmielu Tettnanger (szyszunie)
Zacieranie:- 63-65st. C - 20min
- 71-73st. C ~ 40min
Drożdże: WLP820 Oktoberfest/MärzenW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Warka 23 Dolniak Ostateczny
Ostatni dolniak w tym sezonie- 2,25 kg słodu pilzneńskiego
- 0,47 kg słodu monachijskiego
- 10g chmielu Cascade
- 15g chmielu Tettnanger
- 20g chmielu Saaz
Zacieranie:- 52-50st. C - 10min
- 63-65st. C - 15min
- 71-73st. C ~ 45min
Cascade i Tettnanger poszły na początku gotowania, Saaz siakieś 15 min przed końcem.
Ekstrakt nieznany
Drożdże: WLP820 Oktoberfest/MärzenW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Warka 24 Irish Red Ale
Sezon na górniaki otwarty- 4 kg słodu pilzneńskiego
- 250 g Carared
- 185 g słodu melanoidynowego
- 100 g Belgian Aromatic Dingemans
- 100 g Belgian Biscuit Dingemans
- 30 g Carafa I
- 10 g słodu barwiącego
- 20 g chmielu Cascade
- 30 g chmielu East Kent Golding
Zaciernie:- 63-65st. C - 20min
- 71-73st. C ~ 1h30min
Całość Cascade na początku gotowania, 15g East Kent Golding w 15 min gotowania, 15g EKG w 50 min.
Ekstrakt 12 Blg
Drożdże WLP 004 Irish AleW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Warka 25 Stout Proletaryacki (Milk Stout)
- 3,6 kg słodu pilzneńskiego
- 0,2 kg Caraaroma
- 0,25 kg słodu karmelowego ciemnego
- 0,15 kg słodu barwiącego
- 0,1 kg Carafa I
- 0,35 kg laktozy
- 15 g chmielu Target
- 20 g chmielu Cascade
Zacieranie:- 69-65st. C ~ 1h45min
Wszystkie chmiele na początku gotowania. Gotowanie 1,5h.
Ekstrakt 13 Blg
Drożdże WLP 004 Irish AleW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
1. Stout nie powinien mieć zapachu/aromatu chmielu.
Cytuję:
13B. Sweet Stout
Aroma: Mild roasted grain aroma, sometimes with coffee and/or chocolate notes. An impression of cream-like sweetness often exists. Fruitiness can be low to moderately high. Diacetyl low to none. Hop aroma low to none.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Warka 26
- 4 kg słód pilzneński
- 0,54 kg słód Carared
- 15 g chmielu Target
- 20 g chmielu Cascade
Zacieranie:- 69-65st. C ~ 1h45min
Target na początku. Cascade 10 min przed końcem. Gotowanie 1h
Ekstrakt 12 Blg
Drożdże WLP 004 Irish AleW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Warka 27
- 4 kg słodu pilzneńskiego
- 0,2 kg słodu Aroma (150 EBC)
- 25 g chmielu lubelskiego
- 20 g chmielu Saaz
- 20 g chmielu Tettnanger
- 69-65st. C ~ 1h30min i 73-71st. C ~ 40 min; ciężko się coś zacierało
Ekstrakt 13 Blg
Drożdże WLP 004 Irish AleW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Warka 28
- 4 kg słódu pilzneńskiego
- 0,15 kg słodu Dingemans Belgian Aromatic
- 0,15 kg słodu Dingemans Belgian Biscuit
- 0,05 kg słodu Brewferm Aroma
- 15 g chmielu Target
- 20 g chmielu Cascade
- 69-62st. C ~ 2h
Ekstrakt 13 Blg
Drożdże WLP 530 Belgian Abbey AleW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Zdaje się całkiem niedawno zaczęli puszkować swoje piwa. Dwa lata temu tylko butelki z zawieszką można było kupić na wynos. A ten egzemplarz zakupiony wysyłkowo przez OMB.
ekstr 11.5 / 4,7 alk.
Bardzo dobrze pijalne jaśniuteńkie i lekkie w odbiorze piwo. Chmielenie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-05, 00:03 -
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
-
Channel: Belgia
-
-
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment