Gdański Browar Obwoźny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #16
    Większość piw, w tym belgijskie i angielskie, robię z jedną przerwą, wiec serdecznie ją polecam
    A z tym dochmieleniem to chyba dobry pomysł. Jakbym mógł jeszcze coś zasugerować - moze wrzuć trochę aromatu wczesniej, na pół godziny? Pójdzie w smak.

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #17
      Warka #10 "PALM'owata"

      Popijam właśnie PALM'a i ustalam plan na sobotę. Mniej więcej ma się tak (thx Twili):
      • 4 kg słodu pilzneńskiego
      • 0,5 kg Carared'a
      • 0,4 kg Carahell'a
      • 0,2 kg słodu melanoidynowego
      • 0,2 kg płatków owsianych
      • chmielu Lubelskiego i Marynki po 40g
      • drożdże WLP550
      • zacieranie akcentowane na wytrawność

      Zapytacie się po co płatki owsiane ? Ano po to aby poprawić pienistość. Jedna z ostatnich warek pod tym względem była mierną, stąd taki zawijas.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #18
        No i się zrobiło. Zasyp lekko zmodyfikowany od planowanego:
        • 4 kg słodu pilzneńskiego
        • ~* 0,4 kg Carahell'a
        • ~ 0,3 kg Carared
        • ~ 0,3 kg słodu melanoidynowego
        • ~ 0,1 kg płatków owsianych
        • ~ 40g Marynki
        • ~40 g lubelskiego

        zacierałem w temp 65-69 st C, ale po 2h wciąż pozytywnej próby jodowej podkręciłem do 73 st C. Próba jodowa negatywna momentalnie.
        Drożdże WLP550. Pięknie ruszyły

        * - nie mam jeszcze wagi, stąd naważki "na oko"
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #19
          Warka 11 - Stout Dla Bezrobotnych

          Natchniony niedawnym wątkiem zythum'a, dedykuję te warkę bezrobotnym
          Do gara poszło:
          • 4 kg słodu pilzneńskiego
          • 0,4 kg słodu karmelowego jasnego
          • 0,2 kg Carafa I
          • 0,2 kg jęczmienia palonego
          • 0,7 kg płatków owsianych
          • 30 g Marynki
          • 10 g chmielu lubelskiego

          Zacieranie:
          • 63-65*C/30 min
          • 71-73*C/~30 min (a właściwie do nagatywnej próby jodowej)

          ...wsio zadane Safbrew'ami S-33
          Last edited by huanghua; 2006-05-27, 22:28.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Natchniony niedawnym wątkiem zythum'a, dedykuję te warkę bezrobotnym
            O jak fajnie, a dostanę buteleczkę do spróbowania?
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
              O jak fajnie, a dostanę buteleczkę do spróbowania?
              jerzy, dopisuję Cię do listy
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #22
                O jak fajnie, to ja zaraz zabieram się za nawarzenie czegoś na wymianę.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #23
                  Warka 11 - etykieta

                  Etykieta dla warki 11 - Oatmeal Stout for Unemployed
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #24
                    Warka 12 "Rozpacz Kibica"

                    Skład warki mundialowej:
                    • 4,5 kg słodu pilzneńskiego
                    • 250 g słodu karmelowego własnej produkcji
                    • 45 g palonych ziaren jęczmienia własnej produkcji
                    • 30 g szyszek Marynki

                    Zacieranie:
                    • 63-65*C/45 min
                    • 71-73*C/30 min

                    zadane gestwą warki poprzedniej tj. Safebrew S-33

                    Pierwszy raz filtracja poszła mi tak źle . Chyba za drobno ześrutowałem
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #25
                      Warka 12 poszła w butle.
                      Dniem dzisiejszym zamykam sezon warzelniczy 2005/2006. Ponowne otwarcie przewidywane we wrześniu roku obecnego.
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #26
                        Trójniak Litewski Sycony

                        Z dniem dzisiejszym Gdański Browar Obwoźny otwiera znów swe podwoje.
                        Sezon postanowiłem rozpocząć nietypowo, a mianowicie Trójniakiem Litewskim.
                        Skład:
                        • 3,75 l miodu lipowego
                        • 20 g kwasku cytrynowego
                        • 8 g owoców jałowca
                        • kwiat bzu czarnego w postaci naparu z 4 torebek ekspresowych
                        • ... i dla koloru: napar z 2 torebek dzikiej róży

                        całość zadana "pancernymi" drożdżami Saccharomyces bayanus
                        Otrzymałem brzeczkę o ekstrakcie 40 Blg

                        Tak sobie teraz myślę, że to już bardziej dwójniak niż trójniak
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #27
                          Varium et mutabile semper femina... jak powiedziałby Wergiliusz.
                          Tym razem jest inaczej, mnie-chłopu się odmieniło.
                          Postanowiłem dziś rozcieńczyć Trójniaka do jakiś 35 Blg. 40 Blg to jednak dla mnie hardcore
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #28
                            Warka 13 Tripel I

                            Dziś zkombinowałem Tripelka #1
                            Skład:
                            • 4 kg słodu pilzneńskiego
                            • 0,25 kg Caraaroma
                            • 0,25 kg słodu melanoidynowego
                            • 50 g Carafa I
                            • 340 g cukru najzwyklejszego
                            • 25 g Marynki (szyszki)
                            • 30 g lubelskiego (granulat)
                            • 7 g kolendry


                            Ekstrakt 16 Blg

                            Mam zamiar zadać to drożdzami Wyeast 3787 THG, ale mam wątpliwości co do oznak życia startera. Stoi jakieś 6h i nicccc! Ani bąbla , choć zapach mają ładny.
                            Czy one naprawdę takie leniwe są?
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                              Czy one naprawdę takie leniwe są?
                              A jednak ruszyły Wiele sobie po nich obiecuję
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • huanghua
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.10
                                • 1910

                                #30
                                To już chyba tradycja użytkowników tego forum, że warka numer 13 przeznaczona jest na zasilenie kanalizacji Dziś również dołączyłem do grona "tradycjonalistów"
                                Wydaje mi się, ze wiem co mogło na to wpłynąć:
                                • zbyt wysoka temperatura
                                • wałęsający się "kotecek" przed/w trakcie/i po warzeniu
                                • po pierwszych oznakach końca ferementacji powinienem od razu przelać na cichą
                                • ... i kilka innych

                                Następną razą wszystko trza poprawić
                                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X