Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #151
    Nowy sezon

    Nowy sezon warzelniczy zbliża się wielkimi krokami. Czas zacząć myśleć nad recepturami. Planuje pilsy i koźlaki na różnych sposoby a do tego Rochefort 8. No i jakieś górnej fermentacji gdyby temperatury nie sprzyjały. Może Pale Ale.

    Mam pytanie:

    Czy ktoś z was warzył Rocheforta 8? Macie jakieś doświadczenia?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #152
      Warka nr XXI, dnia 13.09.07, Stout

      Sezon warzelniczy 2007/2008

      Na rozpoczęcie sezonu padło na Stouta.

      Skład:
      -słód Pale Ale - 3,2kg
      -słód Carafa® Typ II 1200 EBC - 0,1kg
      -jęczmień palony - 0,3kg
      -płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5kg

      -chmiel goryczkowy Marynka - 25g


      Zacieranie:

      słód jasny i płatki do wody o temp 38stC przerwa 25min
      66stC - 90min

      Po negatywnej próbie ciemne słody podgrzanie do 76 stC - 10min

      Gotowanie/chmielenie:

      90min

      25g Marynki od początku.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #153
        Gotuje się, piekny czorny kolor, zapach palonego słodu roznosi się po kuchni jakgdyby ktoś zaparzył wielki gar kawy zborzowej.

        Dziś premierę będzie miała chłodnica. Zobaczymy co to za cudo.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #154
          Stout

          Drożdże zadane, wyszło 21litra 12 Blg.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #155
            Stout

            Przelane na cichą - 4Blg.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #156
              Stout

              Zabutelkowane, bardzo obiecujący smak, musi jednak trochę poleżakować.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #157
                Warka nr XXII, dnia 29.09.07, Pale Ale

                w końcu trochę czasu się znalazło i można coś uwarzyć.

                dziś padło na Pale Ale.

                skład:

                -słód Pale Ale - 3,4kg
                -słód Caramunich - 0,3kg
                -chmiel Marynka - 30g
                -chmiel lubelski - 30g

                zacieranie:

                60min - 67stC.

                Gotowanie/chmielenie:

                60 min - Marynka od początku
                w 40min - 15g lubelskiego
                w 55min- 15g lubelskiego.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #158
                  Pale Ale

                  Drożdże zadane. Zmieniono plan zacierania na:

                  53stC - 15min
                  67stC - 90min

                  Kolor jakiś taki słaby, przepis z ksiązki, receptura mpajaka, trzy aby nie miało być tam 0,6kg Caramunicha?


                  Teraz trza iść spać, bo jutro wycieczka do Poznania ze znajomymi a tam wizyta w Brovarii i innych karczmach z dobrymi napitkami i jadłem.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #159
                    Pale Ale

                    Przelane na cichą, kolor pomarańczowy, smak bardzo obiecujący.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #160
                      Rok po zabutelkowaniu

                      Przeszło rok po butelkowaniu przyszła pora na spróbę.

                      piana: dość słaba, znikła, została obrączka przy ściankach,
                      kolor: klarowne, piękna czerwień wpadająca w rubin,
                      zapach: mało wyrazisty,
                      smak: fajna goryczka, karmelowe posmaki, jakieś lekkie paloności, brak owocowych posmaków,
                      wysycenie: małe, być może to jest powodem zniknięcia piany, no ale ALE chyba tak mają mieć.


                      Piwo dobre spożyte ze smakiem.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #161
                        Warka nr XXIII, dnia 06.10.07r, India Pale Ale

                        Skład:

                        -słód Pale Ale - 4,4kg
                        -słód Caraamber - 0,3kg
                        -chmiel Marynka - 40 g
                        -chmiel Challenger 20 g - szyszka
                        -chmiel Fuggles 30 g - szyszka

                        Zacieranie:

                        40stC - 20min
                        67stC - 90min
                        78stC - 5min

                        Gotowanie:
                        90min - Marynka od początku
                        Challenger - w połowie
                        Fuggles na 10 min przed koncem.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #162
                          Gotuje się, postanowiłem dać 40g Challengera rezygnując z marynki.

                          Jak narazie wszystko przebiega według planu.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #163
                            IPA

                            Przelewam na cichą, coś dziwnego zaczeło dziać się z tym piwem wczoraj, jakieś kwaśne zapachy. Odfermentowało niby do 4Blg, próbkę wypiłem, i sam już nie wiem czy jest kwaśne.

                            Co będzie to będzie.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #164
                              Pale Ale

                              Zabutelkowane. Smak bardzo ciekawy, wymaga jednak kilkumiesięcznego odleżakowania.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #165
                                Warka nr XXIV, dnia 15.10.07, Rochefort 8

                                Dziś kolejny Trapist, Rochefort 8. Ze wszystkich Rochefortów ten mi najbatrdziej smakował więc na niego padło.

                                skład:

                                -słód pilzneński - 5,4kg
                                -słód Special B - 0,44kg (mam tylko 0,25kg, może dorzucę kilka ziarek Carafy typ I)
                                -płatki kukurydziane - 0,7kg
                                -12g mielonej kolendry
                                -0,66kg cukier kandyzowany - mam biały kandyzowany, brązowy dam następnym razem w celach porównawczych.

                                -Styrians Goldings - 44g
                                -Hallertau Hers - 20g

                                Zacieranie:

                                60stC - 45min
                                70stC - 15min
                                75stC - 1min


                                Gotowanie chmielenie

                                90 min
                                Styrian 10 min po zagotowaniu
                                Hallertau 15 min przed końcem
                                kolendra 10 min przed końcem
                                Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2007-10-15, 16:28.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kurek93
                                  Lager coopers
                                  kurek93
                                  Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                  2023-01-06, 19:13
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • yavo
                                  Nienagazowany cydr - help
                                  yavo
                                  Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                                  2020-05-26, 19:37
                                • mkocielnik
                                  Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
                                  mkocielnik
                                  Witam serdecznie,
                                  małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
                                  Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

                                  W obu...
                                  2018-12-14, 16:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...