Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #166
    Rochefort 8

    Gotuje się, piękny kolor, brzeczka ma tez fajny smak. Będzie fajne piwo oby tylko drożdżaki wystartowały.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #167
      No i drożdżaki zadane, niech się mnożą na chwałę Bożą.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #168
        A psieplasiam. A jakie drożdżyki?

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #169
          WLP 550, tylko jak narazie brak oznak życia

          Ktoś z sekcji wrocławskiej posiada takowe w gęstwie lub Wyest? Pytam tak na wszelki wypadek.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #170
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
            WLP 550, tylko jak narazie brak oznak życia
            (...)
            Ja kilka dni temu uruchomniłem WLP530 i gdy po 48h nie było oznak życia to ... napowietrzyłem... przysunąłem do kaloryfera i dziś rano zaczeły machać łapkami.
            Spróbuj, może Tobie też ruszą.
            Duuużo kolendry... bardzo dużo.
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #171
              Jacerowi już dawno ruszyły, ale już wcześniej na wszelki wypadek u mnie THG zabezpieczył
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #172
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                Jacerowi już dawno ruszyły, ale już wcześniej na wszelki wypadek u mnie THG zabezpieczył

                No, i mało co z fermentora nie wychodzą, pachnie ładnie. W poniedziałek piwo idzie na cichą.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #173
                  IPA

                  Zabutelkowane. Z piwem wszystko wporządku, wyklarowane, pięknie pachnie i ma fajną goryczke. Będzie smaczne.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #174
                    Pomiar wykazał 6Blg, piwo zostaje jeszcze w fermentorze.


                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                    Duuużo kolendry... bardzo dużo.

                    Próbka została wypita, smak ciekawy, cieżko cokolwiek mówić jeszcze o posmakach, jest cytrynowość od kolendry, zapach owocowy.

                    Huanghua, jakoś nie jest nachalna ta kolendra, taka w sam raz, połowe jej miałem pokruszoną a połowe w całości, więc może dlatego.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • huanghua
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.10
                      • 1910

                      #175
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                      (...)
                      Huanghua, jakoś nie jest nachalna ta kolendra, taka w sam raz, połowe jej miałem pokruszoną a połowe w całości, więc może dlatego.
                      Ja już tu kiedyś złowieszczyłem w związku z kolendrą.
                      Zastosowałem drzewiej 7g kolendry/20 litrów i posmak był koszmarnie nachalny, co potęgowało się z czasem.
                      Może jakiś przewrażliwony na kolendrę jestem...
                      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #176
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                        Ja już tu kiedyś złowieszczyłem w związku z kolendrą.
                        Zastosowałem drzewiej 7g kolendry/20 litrów i posmak był koszmarnie nachalny, co potęgowało się z czasem.
                        Może jakiś przewrażliwony na kolendrę jestem...

                        A może miałeś swiezą z paczki, ja mam jeszcze w słoju taką pamiętajacą pierwszą komunę. Może już trochę zwietrzała.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #177
                          Stout - rok po zabutelkowaniu

                          Piana dość gęsta, jednak znikła całkowicie.
                          Zapach stoutowy,
                          smak lekka paloność, lekka goryczka,
                          wysycenie: w sam raz, troszku mogło byc wieksze.

                          Piwo smaczne, wypiłem je prawie duszkiem.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #178
                            Rochefort 8

                            Wczoraj przelałem na cichą. Smak wielce obiecujący.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #179
                              warka nr XXV, dnia 31.10.07, Rochefort 8, ver. 2.0

                              W końcu mam chwile czasu i można coś uwarzyć. Dziś powtórka poprzedniego piwa, jednak w lekko zmienionej wersji. Zobaczymy, które będzie lepsze.


                              Skład:

                              -słód pilzneński - 4,75kg
                              -słód słód Carafa® Typ I 800 EBC - 0,1kg
                              -słód Special B - 0,25kg
                              -słód Caramunich 120EBC - 0,75kg
                              -płatki kukurydziane - 0,25kg

                              -chmiel Styrians Goldings 4.1 % - 45g
                              -chmiel Hallertau Hers 3.2 % - 30g
                              -kolendra - 6g pół pokruszone/pół w całości
                              -cukier kandyzowany - 0,65kg.

                              Zacieranie:

                              60-62stC - 30min
                              68stC -60min
                              75stC - 5min
                              78stC - koniec


                              Gotowanie/chmielenie

                              90min - goryczka
                              75min - aromat, cukier
                              85min - kolendra.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • Seta
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 6964

                                #180
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                                Gotowanie/chmielenie
                                90min - goryczka
                                75min - aromat, cukier
                                85min - kolendra.
                                Aromatyczny na 75 minut? Cały aromat lotni się:
                                Attached Files

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kurek93
                                  Lager coopers
                                  kurek93
                                  Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                  2023-01-06, 19:13
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • yavo
                                  Nienagazowany cydr - help
                                  yavo
                                  Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                                  2020-05-26, 19:37
                                • mkocielnik
                                  Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
                                  mkocielnik
                                  Witam serdecznie,
                                  małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
                                  Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

                                  W obu...
                                  2018-12-14, 16:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...