Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #181
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
    Aromatyczny na 75 minut? Cały aromat lotni się:
    Nie na 75 minut, tylko w 75. minucie. Choć 15 minut i mi wydaje się dość długim okresem.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #182
      No to chyba jakaś literówka, bo goryczka w 90tej minucie??

      PS Miało być "ulotni", nie "lotni"...
      Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2007-10-31, 19:57.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #183
        OK, zgadzam się, dam go po 15-20 min gotowania (goryczkowy)

        aromatyczny na 10 min przed końcem.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #184
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta
          No to chyba jakaś literówka, bo goryczka w 90tej minucie??

          PS Miało być "ulotni", nie "lotni"...
          No powinno być chyba w 0. minucie, czyli że od początku.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #185
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            No powinno być chyba w 0. minucie, czyli że od początku.
            Ja odliczam czas od początku gotowania w dół.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #186
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              Ja odliczam czas od początku gotowania w dół.
              No to chyba rzeczywiście za szybko ten aromatyczny sypiesz. Chyba, ze ona ma dać tylko goryczkę, tyle że jakąś taką, nie wiem, szlachetniejszą.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #187
                Własnie się zabieram za odfitrowywanie, dam aromat 10 min przed koncem, chociaż w siateczce trudniej wychodzą aromaty, a też szyszki są bardziej aromatyczne.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #188
                  Gotuje się. Uwielbiam te zapachy, dziś wyjątkowo pachnie.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #189
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Gotuje się. Uwielbiam te zapachy, dziś wyjątkowo pachnie.
                    ...i to jest najważniejsze...

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #190
                      ZA chilę zadam drożdżaki ze słoja.

                      ----------------------------

                      Gdyby ktoś chiał się pomodlić za dziewczynkę to polecam modlitwę: http://crusader.salon24.pl/44036,index.html
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #191
                        Rochefort 8 ver. 2.0

                        Fermentacja przebiega bardzo ładnie, jednak co gęstwa to gęstwa. Piwo ma ciemniejszy kolor niż poprzednie.

                        Jak dobrze pamiętam to ten kolor jest bardziej zbliżony do oryginału.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #192
                          Piana zaczeła wypychać dekiel. Zrobiłem kadź otwartą, nakryje gdy trochę opadnie.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #193
                            Rochefort 8

                            Zabutelkowane. Wyszło 62 butelki 0,33l.

                            Smak ciekawy, zobaczymy jak będzie za pół roku.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #194
                              Warka nr XXVI, dnia 10.11.07, Rochefort 8 ver 2.1

                              Dziś wariacja na temat dwóch poprzednich piw. Warzone z tego co zostało ze słodów, tym razem bez kolendry.

                              -słód pilzneński - 4,75kg
                              -słód Carafa typ I - 0,15kg
                              -słód Caramunich typ I - 0,25kg
                              -słód Caramunich typ III - 0,85kg
                              -słód Specjal B - 0,05kg
                              -słód pszeniczny - 0,15kg
                              -płatki kukurydziane - 0,25kg
                              -cukier kandyzowany 0,5kg

                              -chmiel Styrian - 45g
                              -chmiel Hallertau - 30g


                              plan warzenia:

                              50stC - 15min
                              60stC - 30min
                              68stC - 60min
                              75stC - 5min
                              78stC - end
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #195
                                Zadano chmiel.

                                Między czasie spróbowałem warkę nr XXI i XXII czyli Stout i Ale. Ale bardzo smakowite, bardzo fajne zapachy chmielu aromatycznego.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kurek93
                                  Lager coopers
                                  kurek93
                                  Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                  2023-01-06, 19:13
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • yavo
                                  Nienagazowany cydr - help
                                  yavo
                                  Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                                  2020-05-26, 19:37
                                • mkocielnik
                                  Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
                                  mkocielnik
                                  Witam serdecznie,
                                  małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
                                  Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

                                  W obu...
                                  2018-12-14, 16:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...