Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #211
    Koźlak majowy

    W piatek został zabutelkowany do 40 butelek 0,5l. Smak bardzo dobry, jak jeszcze wyszlachetnieje w butelce będzie super.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #212
      warka XXXI, dnia 22.01.07, Koźlak jesienny

      Coś się na ochłodzenie zbiera więc dziś warzenie Koźlaka. Mam na korytarzu idealne warunki do fermentacji - 10stC - więc trzeba to wykorzystać.

      Skład:

      - słód pilzneński - 4kg
      - słód monachijski typ II - 1,3kg
      - słód Carared - 0,52kg
      - słód Caramunich typ III - 0,2kg
      - słód pszeniczny - 0,15kg
      - cukier kandyzowany - 0,15kg

      Zacieranie:

      53st.C - 15min
      62st.C - 60min
      73st.C - 60min
      78st.C - 5 min
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #213
        wrrrrrr



        Niestety zmiana planów. Jak to się stało, że nie zamówiłem słodów karmelowych to nie wiem. Byłem pewny, że wszystko jest.

        No nic, zrobie Pilsa.

        -słód pilzneński - 3kg
        -słód monachijski typ I - 0,3kg
        -słód Carapils 0,2kg

        zacieranie

        53st. C - 15min
        63st. C - 50min
        68st. C - 10min
        73st. C - 15 min
        78st. c - end.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #214
          Pils

          Gotuje się.

          Marynka zadana - 20 g. bez siateczki.

          Po umieszczeniu chłodnicy w garze i wyłączeniu gazu wrzucę 20g chmielu Perle na czas chłodzenia.

          Drożdże z gęstwy Munich Lager.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #215
            Pils

            Przelane na cichą, Blg równe 5 przy 10stC.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #216
              Pils

              Zabutelkowane do 41 butelek 0,5l.

              Martwi mnie to ochłodzenie pod koniec tygodnia. Jak się jutro uda to będzie następne warzenie. Ten sezon lagerowy jest wyjątkowo piękny - 10 st. C. utrzymuje się od dłuższego czasu.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #217
                Warka nr XXXII, dnia 28.01.2008, Pils

                Jadziem z kolejnym Pilsem.

                -słód pilzneński - 3,2kg
                -słód monachijski typ I - 0,3kg


                zacieranie

                15 min - 52 °C
                45 min - 62 °C
                30 min - 72 °C
                5 min - 78 °C


                Gotowanie/chmielenie

                Marynka 20g - bezpośrednio
                Fuggles szyszka 30g na czas chłodzenia.

                Drożdże Munich Lager gęstwa.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #218
                  Warka nr XXXIII, dnia 02.02.08, Koźlak jesienny

                  Dziś zaległy Koźlak.

                  Skład:

                  - słód pilzneński - 4kg
                  - słód monachijski typ II - 1,3kg
                  - słód Carared - 0,52kg
                  - słód Caramunich typ III - 0,2kg
                  - słód pszeniczny - 0,15kg
                  - cukier kandyzowany - 0,15kg

                  Zacieranie:

                  53st.C - 15min
                  62st.C - 60min
                  73st.C - 60min
                  78st.C - 5 min


                  Podczas ostatnich warzeń zauważyłem, że robiąc przerwe w 52-53 st. C podczas gotowania białka ładniej zbijają się w wielkie, twardawe kłęby. Wyglada toto jak gąbka. Przy zacieraniu odrazu w 64st. C białka pływały luźniej i miały mniejszą tendencje do zbijania się.

                  Takie wielkie kłęby białek można nawet odłowić za pomocą drobnego sitka, co tez uczyniłem. Prawie połowe ich odłowiłem. Po chłodzeniu na dnie gara było ich bardzo mało.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #219
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Podczas ostatnich warzeń zauważyłem, że robiąc przerwe w 52-53 st. C podczas gotowania białka ładniej zbijają się w wielkie, twardawe kłęby.
                    Bo to przerwa nomen omen białkowa.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #220
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      Bo to przerwa nomen omen białkowa.
                      No wiem. Tylko, że ktoś pisał, że jest ona w zasadzie zbędna, bo słody coś tam coś tam.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #221
                        Pils

                        Przelane na cichą. Smak mmmmmm
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #222
                          Koźlak jesienny

                          Gotowanie/chmielenie

                          90 min

                          od początku Marynka 20g
                          10 min przed koncem Hallertau Hersbrücker 20g

                          Drożdże Munich Lager

                          P.S. w oryginalnej recepturze drożdżami są THG i górna fermentacja, ale jak wiadomo Belgowie i Holendrzy do stylów podchodzą bardzo swobodnie.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #223
                            Pils

                            Zabutelkowane do 40 butelek 0,5l. Piwo smaczne.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #224
                              Warka nr XXXIV, dnia 09.02.08, Koźlak jesienny II

                              Kolejny Koźlaczek ale inna receptura.

                              -słód pilzneński - 3,5kg
                              -słód Caramunich typ III - 0,5kg
                              -słód Monachijski typ II - 0,5kg
                              -słód pszeniczny - 0,5kg
                              -słód czekoladowy - 0,1kg

                              Zacieranie

                              53 st. C - 20min
                              63 st. C - 55min
                              68 st. C - 35min
                              73 st. C - 30min
                              78 st. C - 1 min
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #225
                                Koźlak

                                Przed odważeniem słodów zmierzyłem Blg poprzedniego Koźlaka ( jest 6blg) i okazało się, że kolor jakiś taki mało koźlakowy. Bardziej pomarańcz niż czerwień.

                                Jako, że obecna receptura niewiele się różni od poprzedniej dodałem 50 gramów słodu Carafa typ II.

                                Trwa zacieranie, kolor zacieru pięknie ciemny, wpadający w rubin.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kurek93
                                  Lager coopers
                                  kurek93
                                  Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                  2023-01-06, 19:13
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • yavo
                                  Nienagazowany cydr - help
                                  yavo
                                  Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                                  2020-05-26, 19:37
                                • mkocielnik
                                  Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
                                  mkocielnik
                                  Witam serdecznie,
                                  małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
                                  Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

                                  W obu...
                                  2018-12-14, 16:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...