Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #241
    Koźlak jesienny "Cztery zboża"

    Przelane na cichą.

    Smak bardzo interesujacy i intrygujący

    Piwo smaczne, czuć wpływ rodzynek, lekkie orzechowe posmaki, jakaś owocowość jest - choć fermentowało w 10stC, paloność od słodu czekoladowwego, lekko nagazowane.

    Zobaczymy co będzie po cichej. Narazie jest dobrze.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #242
      Warka nr XXXVI, dnia 01.03.08, Pils

      Dziś Pils, ale zmiana drożdży

      -słód pilzneński - 3,2kg
      -słód monachijski typ I - 0,3kg


      zacieranie

      15 min - 52 °C
      45 min - 62 °C
      30 min - 72 °C
      5 min - 78 °C


      Gotowanie/chmielenie

      Marynka 20g - bezpośrednio
      Perle 30g na czas chłodzenia

      Drożdże Czech Pils gęstwa.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #243
        Pils

        Przelane na cichą. Piwo smaczne.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #244
          Koźlak jesienny, "Cztery zboża"

          Zabutelkowane do 51but 0,3l i 6x0,5l.

          Trzy kielichy 0,3 wlane w trzewia.

          Piwo bardzo smaczne, gęste, wręcz oleiste - od płatków owsianych? - piana gęsta, nagazowane całkiem przyjemnie.

          Kolejny Koźlaczek, który będzie miał premiere jesienią.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #245
            warka nr XXXVII, dnia 11.03.2008, Pils

            Dziś chyba ostatni Pils w tym roku.



            -słód pilzneński - 3kg
            -słód monachijski typ I - 0,3kg
            -słód Carapils 0,2kg

            zacieranie

            53st. C - 15min
            63st. C - 50min
            73st. C - 15 min
            78st. c - end.

            Gotowanie 60 min, a jaki chmiel to jeszcze pomyśle, po przeglądzie zapasów.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #246
              Pils

              A więc, użyłem chmielu Chalanger i Styrian Golding w szyszkach.


              W międzyczasie przyszedł kumpel pomóc i otworzyliśmy roczne Grodziskie.

              Piwo nic nie straciło, było pyszne, piana potężna, smak wędzonki idealny. Tak więc jeszcze do tegorocznych planów doszedł Grodzisz.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10796

                #247
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                Tak więc jeszcze do tegorocznych planów doszedł Grodzisz.
                BARDZO mądra decyzja , piwo to należy też wysłac na konkurs do Grodziska
                Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-03-12, 15:22.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #248
                  Pils

                  Zlane na cichą. Piwo juz smaczne. Inny smak niż na Munichach, fidoangel dzięki za nie.

                  Zadziwiły mnie te drożdże, bardzo drobne i jest ich mało.

                  Zrobię jeszcze jednego Pilsa.

                  Trza wykorzystać drożdżaki.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #249
                    Pils

                    Zabutelkowane do 39butelek x 0,5l.

                    Ciekawe to piwo, bo Czech pilsy nie ruszyły więc dodałem Munichy, gdy się pojawiła piana to już sam nie wiedziałem, które podjęły prace. Może jakiś nowy szczep powstał?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #250
                      Warka nr XXXVIII, dnia 22.03.2008, Pils

                      skład:

                      -słód pilzneński - 3,2kg
                      -słód monachijski typ I - 0,2kg
                      -słód Caramunich typ II - 0,2kg

                      Zacieranie:

                      15 min - 52° C
                      45 min - 62° C
                      30 min - 72° C
                      5 min - 78° C
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #251
                        Chmielenie: Chalanger i Styrian.

                        Drożdże: Czech Pils, gęstwa.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #252
                          Jak zapowiedziałem w opisie piwa Rochefort 8 - test porównawczy.

                          Niestety, ta receptura to nie to. Czuć kolendrę, która w oryginale nie jest wyczuwalna. Piwo mniej treściwe. Mniej posmaków palonych.

                          Za chwilę testowi zostanie poddana warka nr 25
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #253
                            no i niestety ta receptura tez odbiega od oryginału.

                            Większa, nachalna paloność niewystępująca w oryginale, kolendra mało wyczuwalna.

                            jedno co łączy te piwa to drożdże, tak samo wyglądają w butelce na dnie, te same kłęby unoszące się lekko nad denkiem.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #254
                              Ta receptura jest najbardziej zblizona do oryginału.

                              Jednak niedokońca to samo.

                              Zbyt wytrawne, brak tej gęstości.

                              Wszystkie receptury zostały zaczęrpnięte ze stron holenderskich, czyżby ichni piwowarzy mieli aż tak spaczone kubki smakowe.

                              Jak już napisałem, oryginał najbardziej mi przypomniał dubbla według receptury Czesa, którego robiłem jakiś czas temu.

                              Jeżeli ktoś jest zainteresowany degustacją to zabiorę je na warsztaty.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10796

                                #255
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer

                                Jeżeli ktoś jest zainteresowany degustacją to zabiorę je na warsztaty.
                                no jasne że są zainteresowani zabieraj
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kurek93
                                  Lager coopers
                                  kurek93
                                  Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                  2023-01-06, 19:13
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • yavo
                                  Nienagazowany cydr - help
                                  yavo
                                  Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                                  2020-05-26, 19:37
                                • mkocielnik
                                  Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
                                  mkocielnik
                                  Witam serdecznie,
                                  małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
                                  Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

                                  W obu...
                                  2018-12-14, 16:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...