Milicki Browar Rynkowy
Collapse
X
-
-
Wylezły zarazy dziś w nocy.Trochę wyciekły na podłoge, ściągnąłem odrazu dekel, piana była po brzegi. Dziś rano piana opadła.
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Chimay blue - klon.
Wczoraj zabutelkowane do 20 but - 0,5l i 30 x0,33l.
Smak ciekawy, dobra goryczka.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Tripel
W czwartek przelane na cichą. Zeszło tylko do 5Blg. Może na cichej coś jeszcze drożdże się ruszą, kilka plam piany się pojawiło więc coś jeszcze jedzą.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
warka nr LI, dnia 10.01.09, Klasztorniak
Nagły i niespodziewany atak zimy pokrzyżował plany warzelnicze. Miał się zacząć sezon lagerowy a tu na korytarzu temp. spadła do 1stC.Naszczęście już się poprawia, jest juz 5 st C i idzie w góre.
Z tego powodu dziś lekkie piwo 12Blg na drożdżach THG z wykorzystaniem resztek słodów.
- słód pilzneński - 3,2kg
- słód Pale Ale - 0,45kg
- słód monachijski typ I - 0,2kg
- słód Caraaroma - 0,45kg
Zacieranie:
15 min - 52 °C
45 min - 62 °C
30 min - 72 °C
5 min - 78 °CMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jacer, a do ilu byś chciał? Do 2°blg? Butelkowałem stouta 13° przy 4° i był git. 5° z 20° to jest bardzo przyzwoity wynik. Jakby odfermentował do 2° to by smakował jak woda z etanolem.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
klasztorniak
Zgodnie z tradycją drożdże THG wyszły na spacer.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Comment
-
klasztorniak
Po bardzo burzliwej fermentacji burzliwej przelane na cichą. Piwo dość goryczkowe (50g Marynki w szyszkach), jeżeli goryczka spadnie podczas leżakowania będzie smaczne.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Tripel
Wczoraj zabutelkowane. 19but x 0,5 l i 32x0,33l. Smaczne, mocne, będzie dobrze.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Sezon lagrowy 2008/2009
Temperaura na korytarzu doszła do 9st C. Więc czas zaczynać. Mam nadzieję, że taka zima utrzyma się dłużej.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
warka nr LII, dnia 24.01.09, Pils
Pilsa czas zacząć.
Pils:
-słód pilzneński - 3kg
-słód monachijski I - 0,3kg
-słód Carapils - 0,2kg
Marynka 40g - szyszka
Hallertau Spalt Select 20g - szyszka
Zacieranie:
64st.C - 15 min
74stC - 45 min
Gotowanie/chmielenie
60 min.
goryczkowy 55min
aromatyczny 10min
Drożdże Bavarian Lager.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Pils
Przelane na cichą. Smaczny mocno chmielony.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
Related Topics
Collapse
-
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam serdecznie,
małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.
W obu...-
Channel: Przedstaw Się!
2018-12-14, 16:04 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment