Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #316
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Dwa tygodnie temu otwarłem ten worek pierwszy raz i raczej nic nie było. A może było?

    Najgorzej, że ten mały stał na dużym 30kg, jak na razie w duzym nic nie ma.


    Może je wytrząść? troche mięsa nie powinno zaszkodzić
    Najwyżej zrób dłuższą przerwę białkową.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #317
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Najwyżej zrób dłuższą przerwę białkową.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #318
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        No to jacer dla dobra nauki... znaczy piwowarstwa domowego w Polsce, liczę na to, że zrobisz burzliwą bez wieka. Ciekaw jestem czy wylezą? Obstawiam, że tak.

        Wylezły zarazy dziś w nocy. Trochę wyciekły na podłoge, ściągnąłem odrazu dekel, piana była po brzegi. Dziś rano piana opadła.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #319
          Chimay blue - klon.

          Wczoraj zabutelkowane do 20 but - 0,5l i 30 x0,33l.

          Smak ciekawy, dobra goryczka.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #320
            Tripel

            W czwartek przelane na cichą. Zeszło tylko do 5Blg. Może na cichej coś jeszcze drożdże się ruszą, kilka plam piany się pojawiło więc coś jeszcze jedzą.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #321
              warka nr LI, dnia 10.01.09, Klasztorniak

              Nagły i niespodziewany atak zimy pokrzyżował plany warzelnicze. Miał się zacząć sezon lagerowy a tu na korytarzu temp. spadła do 1stC. Naszczęście już się poprawia, jest juz 5 st C i idzie w góre.

              Z tego powodu dziś lekkie piwo 12Blg na drożdżach THG z wykorzystaniem resztek słodów.

              - słód pilzneński - 3,2kg
              - słód Pale Ale - 0,45kg
              - słód monachijski typ I - 0,2kg
              - słód Caraaroma - 0,45kg


              Zacieranie:

              15 min - 52 °C
              45 min - 62 °C
              30 min - 72 °C
              5 min - 78 °C
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #322
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                W czwartek przelane na cichą. Zeszło tylko do 5Blg. Może na cichej coś jeszcze drożdże się ruszą, kilka plam piany się pojawiło więc coś jeszcze jedzą.
                Jacer, a do ilu byś chciał? Do 2°blg? Butelkowałem stouta 13° przy 4° i był git. 5° z 20° to jest bardzo przyzwoity wynik. Jakby odfermentował do 2° to by smakował jak woda z etanolem.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #323
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                  Jacer, a do ilu byś chciał? Do 2°blg? Butelkowałem stouta 13° przy 4° i był git. 5° z 20° to jest bardzo przyzwoity wynik. Jakby odfermentował do 2° to by smakował jak woda z etanolem.
                  Tego co piłeś ostatnio zszedł do 3Blg
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #324
                    klasztorniak

                    Zgodnie z tradycją drożdże THG wyszły na spacer.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #325
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                      Zgodnie z tradycją drożdże THG wyszły na spacer.
                      A ja wężykiem przekierowałem swoje do miski i patent zdał egzamin.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #326
                        klasztorniak

                        Po bardzo burzliwej fermentacji burzliwej przelane na cichą. Piwo dość goryczkowe (50g Marynki w szyszkach), jeżeli goryczka spadnie podczas leżakowania będzie smaczne.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #327
                          Tripel

                          Wczoraj zabutelkowane. 19but x 0,5 l i 32x0,33l. Smaczne, mocne, będzie dobrze.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #328
                            Sezon lagrowy 2008/2009

                            Temperaura na korytarzu doszła do 9st C. Więc czas zaczynać. Mam nadzieję, że taka zima utrzyma się dłużej.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #329
                              warka nr LII, dnia 24.01.09, Pils

                              Pilsa czas zacząć.


                              Pils:

                              -słód pilzneński - 3kg
                              -słód monachijski I - 0,3kg
                              -słód Carapils - 0,2kg

                              Marynka 40g - szyszka
                              Hallertau Spalt Select 20g - szyszka

                              Zacieranie:

                              64st.C - 15 min
                              74stC - 45 min


                              Gotowanie/chmielenie

                              60 min.

                              goryczkowy 55min
                              aromatyczny 10min

                              Drożdże Bavarian Lager.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #330
                                Pils

                                Przelane na cichą. Smaczny mocno chmielony.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kurek93
                                  Lager coopers
                                  kurek93
                                  Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                  2023-01-06, 19:13
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • yavo
                                  Nienagazowany cydr - help
                                  yavo
                                  Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                                  2020-05-26, 19:37
                                • mkocielnik
                                  Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
                                  mkocielnik
                                  Witam serdecznie,
                                  małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
                                  Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

                                  W obu...
                                  2018-12-14, 16:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...