"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
A chmiel jakiś wsypałeś?
Ja też dziś warzyłem pilsa.
Chmiel będzie za chwilę, teraz się filtruje.
Marynka szyszki i Halertau Spalt Select szyszki.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Marynka 45g przez 60 min
Aromatyczny na 10 min przed końcem i pozostawie go na czas chłodzenia.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Po zagotowaniu brzeczki na wierzchu pojawiaja się piana i takie rózne takie syfki. Co z nimi robicie? Można także dostrzec jakieś tłuszcze.
Ciekaw jestem waszych opini. Jakie ma znaczenie pozostawienie tego czegoś na ostateczny smak piwa?
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Wczoraj warzona była kolejna warka ze słodu strzegomskiego i poczyniłem takie obserwacje:
1. słaba wydajność,
2. bardzo mały przełom brzeczki - Marusia wspominała, że nieraz wogóle go nie obserwuje. W porównaniu ze słodem Weyermanna to tak jakby nie było. Wniosek, są to bardzo różne słody.
3. bardzo nierówne ziarka, co wkurza przy śrutowaniu, bo przelatują całe. Jak się mocniej przykręci to znów na mąke się śrutuje.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Kolejny Pils. Tym razem z Carapilsem ale bez monachijskiego.
- słód pilzneński - 4,3kg
- słód Carapils - 0,3kg
zacieranie:
52st. C - 10 min
63st. C - 50 min
68st. C - 10 min
73st. C - 15 min
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Przelane na cichą. Gęstwa zostanie dziś zadana do nowego Pilsa.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
2. bardzo mały przełom brzeczki - Marusia wspominała, że nieraz wogóle go nie obserwuje. W porównaniu ze słodem Weyermanna to tak jakby nie było. Wniosek, są to bardzo różne słody.
Wniosek, ze słody sa bardzo różne jest raczej oczywisty
Natomiast, jak juz pisałam gdzie indziej, przełom raz mam, raz nie mam, czy robię ze strzegomskiego, czy nie.
Natomiast, jak juz pisałam gdzie indziej, przełom raz mam, raz nie mam, czy robię ze strzegomskiego, czy nie.
No ale miałas taki, że pływały wielkie kłęby zbitych białek, które mozna było odławiać sitkiem?
Tego w słodzie sztrzegomskim raczej nie będzie.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Owszem, jak najbardziej miałam, nie raz. W słodzie strzegomskim właśnie.
Czyli ten słód jest bardzo rózny co roku. No i ta nierówność ziarek. Dziś to wyraźnie zauważyłem gdy dosypałem Carapilsa do śrutownika. Róznica była bardzo wyraźna. Bamberdzki słód o 1,5 razy większy.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Hallertau Spalt Select szyszka
30g - na 10 min przed końcem
Peerle granulat
10g - na 5 min
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Comment