Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #46
    Mi tak na oko zawsze zostaje po chłodzeniu w garze ok. 0,5 do 1 litra brzeczki z osadem białkowym. Nie bawię się w żadną filtrację tylko po prostu dekantuję piwo znad osadu.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
      Mi tak na oko zawsze zostaje po chłodzeniu w garze ok. 0,5 do 1 litra brzeczki z osadem białkowym. Nie bawię się w żadną filtrację tylko po prostu dekantuję piwo znad osadu.
      A mi dodatkowo zostaje chmiel(granulat),który sypię bezpośrednio do gara.Po wystudzeniu w garze zlewam z wierzchu brzeczkę niezbyt przejmując się tym,że trochę wpadnie do fermentora.Reszta jest jak .
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #48
        Na dzień dzisiejszy Pils odfermentował do 3Blg, zlewam go na cichą i zabieram się dziś za warzenie Grodziskiego.

        Trochę jestem zawiedzony kolorem Pilsa - kolor słomkowy- rozumiem, że zależy to od słodu. Liczyłem na bardziej żółty. Ale w smaku jest bardzo dobre już teraz.
        Następnym razem gdy będę kupował słody do Pilsów kupię ciemniejszy.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #49
          Warka nr VIII dnia 13.01.07

          a'la Grodziskie czyli Grodziskie 8Blg

          -słód wędzony Weyermann 1,5kg
          -słód pszeniczny jasny 1,0kg
          -chmiel aromatyczny Lubelski - granulat 50g
          -Safbrew S-33


          warzenie według instrukcji z zestawu.

          A więc do dzieła.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #50
            No i juz się Grodziskie gotuje.

            Wyszło mi:
            -brzeczka przednia 16Blg
            -pierwszej wody zapomniałem zmierzyć -6l
            -druga 2Blg - 4l
            -trzecia 1Blg -3l

            Wszystko razem zmieszane wskazuje 11Blg, trza będzie rozcieńczyć

            Jak widać uwinąłem się w cztery godziny
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #51
              Piana na Grodziskim opadła. Wieczorem zmierze Blg. Podpowiedzcie klarować czy nie żelatyną? Jeżeli tak to w jaki najlepszy sposób to zrobić?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #52
                Pils zabutelkowany. Wyszło 33szt - 0,3l i 15szt - 0,5l

                Piwo bardzo wytrawne. Następnym razem będę chciał zrobić mniej wytrawne. Jakieś sugestie i pomysły?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Jakieś sugestie i pomysły?
                  Sugestii mnóstwo. Daj jakiś pomysł to Ci Rada Starszych przyklepie lub odrzuci.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                    Sugestii mnóstwo. Daj jakiś pomysł to Ci Rada Starszych przyklepie lub odrzuci.
                    No więc tak. Po przeczytaniu kilku wątków wymyśliłem:

                    64stC - 15min
                    74stC - 45min

                    Druga wersja to dekokt.

                    Będe miał surowce na trzy Pilsy, chce do nich użyć Wyeast 2124 Bohemian Lager.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

                      #55
                      [QUOTE=jacer]No więc tak. Po przeczytaniu kilku wątków wymyśliłem:

                      64stC - 15min
                      74stC - 45min
                      (...)
                      QUOTE]

                      Słuszna decyzja. Od dłuższego czasu właśnie w ten sposób zacieram.

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #56
                        Warka nr IX dnia 25.01.2007

                        Dziś na tapecie pszeniczne 13Blg

                        Skład:

                        -słód pszeniczny Weyermann - 2,5kg
                        -słód pilzneński Weyermann - 1,6kg
                        -słód Carahell - 0,2kg
                        -chmiel aromatyczny 50g - granulat
                        -drożdże do piwa pszenicznego -cokolwiek to znaczy

                        Zacieranie w 15 litrach wody
                        45stC - 10min
                        53stC - 15min
                        63stC - 30min
                        72stC - do negatywnej próby
                        podgrzanie do 78stC i wyciągnięcie wora czyli filtrowanie
                        wysładzanie 3x5 litrów wody o temp. 78stC
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #57
                          Już się gotuje.

                          filtrowanie przebiegało tak:
                          -brzeczka przednia 19Blg
                          -pierwsze wysładzanie 5 litrów - 10Blg
                          -drugie wysładzanie 5 litrów - 5 Blg
                          -trzecie wysładzanie 5 litrów - 3 Blg

                          27 litrowy gar jest wypełniony prawie po brzegi. Blg przed gotowaniem ok. 15
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #58
                            operacja zakonczona. Teraz nastąpuje chłodzenie w przykrytym garze na korytarzu gdzie mam 5stC, więc darowałem sobie chłodzenie w wannie. Woda ma porównywalną temp. Rano przeleje do fermentora i zadam drożdże.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                              Woda ma porównywalną temp. Rano przeleje do fermentora i zadam drożdże.
                              Lecz wodą jest lepszym przewodnikiem ciepła a to własnie jest istotne.
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #60
                                No, właśnie zauważyłem, że jeszcze ma 30stC.
                                Last edited by jacer; 2007-01-26, 08:12.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X