Mi tak na oko zawsze zostaje po chłodzeniu w garze ok. 0,5 do 1 litra brzeczki z osadem białkowym. Nie bawię się w żadną filtrację tylko po prostu dekantuję piwo znad osadu.
Milicki Browar Rynkowy
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecMi tak na oko zawsze zostaje po chłodzeniu w garze ok. 0,5 do 1 litra brzeczki z osadem białkowym. Nie bawię się w żadną filtrację tylko po prostu dekantuję piwo znad osadu."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Na dzień dzisiejszy Pils odfermentował do 3Blg, zlewam go na cichą i zabieram się dziś za warzenie Grodziskiego.
Trochę jestem zawiedzony kolorem Pilsa - kolor słomkowy- rozumiem, że zależy to od słodu. Liczyłem na bardziej żółty. Ale w smaku jest bardzo dobre już teraz.
Następnym razem gdy będę kupował słody do Pilsów kupię ciemniejszy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Warka nr VIII dnia 13.01.07
a'la Grodziskie czyli Grodziskie 8Blg
-słód wędzony Weyermann 1,5kg
-słód pszeniczny jasny 1,0kg
-chmiel aromatyczny Lubelski - granulat 50g
-Safbrew S-33
warzenie według instrukcji z zestawu.
A więc do dzieła.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
No i juz się Grodziskie gotuje.
Wyszło mi:
-brzeczka przednia 16Blg
-pierwszej wody zapomniałem zmierzyć -6l
-druga 2Blg - 4l
-trzecia 1Blg -3l
Wszystko razem zmieszane wskazuje 11Blg, trza będzie rozcieńczyć
Jak widać uwinąłem się w cztery godzinyMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Piana na Grodziskim opadła. Wieczorem zmierze Blg. Podpowiedzcie klarować czy nie żelatyną? Jeżeli tak to w jaki najlepszy sposób to zrobić?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pils zabutelkowany. Wyszło 33szt - 0,3l i 15szt - 0,5l
Piwo bardzo wytrawne. Następnym razem będę chciał zrobić mniej wytrawne. Jakieś sugestie i pomysły?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerJakieś sugestie i pomysły?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaSugestii mnóstwo. Daj jakiś pomysł to Ci Rada Starszych przyklepie lub odrzuci.
64stC - 15min
74stC - 45min
Druga wersja to dekokt.
Będe miał surowce na trzy Pilsy, chce do nich użyć Wyeast 2124 Bohemian Lager.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Warka nr IX dnia 25.01.2007
Dziś na tapecie pszeniczne 13Blg
Skład:
-słód pszeniczny Weyermann - 2,5kg
-słód pilzneński Weyermann - 1,6kg
-słód Carahell - 0,2kg
-chmiel aromatyczny 50g - granulat
-drożdże do piwa pszenicznego -cokolwiek to znaczy
Zacieranie w 15 litrach wody
45stC - 10min
53stC - 15min
63stC - 30min
72stC - do negatywnej próby
podgrzanie do 78stC i wyciągnięcie wora czyli filtrowanie
wysładzanie 3x5 litrów wody o temp. 78stCMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Już się gotuje.
filtrowanie przebiegało tak:
-brzeczka przednia 19Blg
-pierwsze wysładzanie 5 litrów - 10Blg
-drugie wysładzanie 5 litrów - 5 Blg
-trzecie wysładzanie 5 litrów - 3 Blg
27 litrowy gar jest wypełniony prawie po brzegi. Blg przed gotowaniem ok. 15Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
operacja zakonczona. Teraz nastąpuje chłodzenie w przykrytym garze na korytarzu gdzie mam 5stC, więc darowałem sobie chłodzenie w wannie. Woda ma porównywalną temp. Rano przeleje do fermentora i zadam drożdże.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerWoda ma porównywalną temp. Rano przeleje do fermentora i zadam drożdże.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
No, właśnie zauważyłem, że jeszcze ma 30stC.Last edited by jacer; 2007-01-26, 08:12.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
Comment