Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
Milicki Browar Rynkowy
Collapse
X
-
Jestem, zobacz ile Blg miały wody wysłodkowe.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerJestem, zobacz ile Blg miały wody wysłodkowe.
Na co by nie patrzeć nie da się uzyskać wydajności rzędu 99 , jeżeli by wyszło 27 litrów 12 było by to juz ogromne osiągnięcie (79%wydajności).
Comment
-
-
27 litrów nie wyszło. Pomiar 15Blg był przed gotowaniem, po gotowaniu i ostudzeniu Blg jest równy 13. Ok 4 litrów osadów białkowych wylałem. Z litr na pewno odparował podczas gotowania.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Coś mi się wydaje, że te białka, które się jeszcze nie wytrąciły zawyżały Blg.
Inaczej przeprowadzałem wysładzanie niż ostatnio, więc może to jest przyczyną większego Blg.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Odnotuje w celach archiwalnych, że pszeniczniak fermentuje w temp. 20stCMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerJeszcze jedno pytanie czy szyszek wagowo należy dodać tyle samo co granulat? Czy może więcej lub mniej?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacerfiltrowanie przebiegało tak:
-brzeczka przednia 19Blg
-pierwsze wysładzanie 5 litrów - 10Blg
-drugie wysładzanie 5 litrów - 5 Blg
-trzecie wysładzanie 5 litrów - 3 Blg
27 litrowy gar jest wypełniony prawie po brzegi. Blg przed gotowaniem ok. 15
Nawet robiąc średnią arytmetyczną z pomiarów, wychodzi ok. 10 Blg (brzeczka przednia 10 litrów: 27 l odjąć 3 x 5 l. odjąć "prawie po brzegi"). A jeżeli każdy pomiar był zawyżony o 1 punkt Blg, to otrzymasz jeszcze niższe stężenie brzeczki nastawnej.
Chyba, że zamiast "27" litrów, których na pewno nie było, uzyskałęś 20 litrów. To wtedy rzeczywiście, mogłeś otrzymać brzeczkę nastawną około 12 Blg.
Comment
-
-
zacierałem w 15 litrach a wysładzałem w 3x5litrów. To co nie zmieściło się do gara w celu gotowania wylałem, było tego ze dwa litry. (nie wiem sam dlaczego, bo można to było pogotować w mniejszym garnku i dodać potem do fermentora) Garnek mam 27 litrowy. Też nie wierzyłem, że wyszło 15 Blg, więc mierzyłem kilka razy i sprawdzałem temp. termometrem. Po gotowaniu i ostudzeniu Blg był równy 13. Tak to wyglądało.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
4,3 kg słodów zacieranych w 15 litrach wody da ok. 10, max. 11 litrów brzeczki. Dodając do tego wodę z wysładzania wychodzi razem 25, max. 26 l. To nieduża różnica, w stosunku do tego, co sobie odnotowałeś i wynika chyba z tego, że najczęściej wodę odlicza się na oko.
Natomiast istotny błąd jest w pomiarze brzeczki przed gotowaniem. Nie ma takiej mozliwości, aby była ona gęstsza od tej samej brzeczki po gotowaniu. Relacja odwrotna: przed gotowaniem 13, po gotowaniu 15, byłaby prawidłowa, no ale nie przy tym zasypie.
Gdyby założyć, że brzeczka nastawna rzeczywiście miała 13 Blg, to przed gotowaniem prawidłowy pomiar wynosiłby ok. 11 Blg.
Reasumując: odnotowana zawyżona ilość wody w stosunku do faktycznie użytej + błąd pomiaru gęstości = "rewelacyjna" wydajność. Natomiast uzyskanie 22 l brzeczki nastawnej o ekstrakcie 13 Blg, z 4,3 kg zasypu, to wynik bardzo dobry i możliwy...
Comment
-
-
Ile dokładnie tej pszenicy jest dowiem się po butelkowaniu. Do następnego warzenia chce wyskalować fermentor znacząć go co np 2 litry.
Podczas następnego warzenia zwrócę większą uwagę na pomiary. Jak było teraz opisałem i też byłem bardzo zdziwiony gdy przed zadaniem drozdzy pomiar wskazal 13.
Ta "rewelacyjna" wydajność mogła się wziąść stąd, że po zalaniu wora wodą do wysładzania całość zacząłem podgrzewać, bo gdy zmierzyłem temp. to miała ona 60stC, więc podrzalem do 75stC. Podczas następnego wysładzania postępowałem tak samo.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Zwyczajowo uważa się, że z 4,3 kg słodu przy dobrej wydajności uzyskuje się 20 l. brzeczki 12 Blg. Żebyś się skichał, nie otrzymasz 27 litrów 13 Blg. Otrzymany przez ciebie wynik jest obciążony znacznymi błędami pomiarów.
A do wymienionych przez Wielkiego B błędów pomiarowych dodałby jeszcze błąd urządzenia pomiarowego. Używane przez nas ballingometry nie są legalizowane, więc wskazywane przez nie wyniki mogą mieć niewiele wspólnego z rzeczywistością.
Comment
-
-
Fermentacja burzliwa jakby zakonczona, piana opadła, zmierzyłem Blg i wyszło 5. Poczekam do jutra i zleje na cichą.
Jak długo trzymać na cichej pszenicę? Tydzień wystarczy?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pszeniczne zabutelkowane. Wyszło 33x0,5l i 1x0,33l
Zapach fajny w smaku jednak jakies lekko wodniste.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment