Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • olorider
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.01
    • 123

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    27 litrowy gar jest wypełniony prawie po brzegi. Blg przed gotowaniem ok. 15
    Jesteś pewien tego Blg, przy takim zasypie (w sumie chyba miałeś 4,3kg) 27 l 15 Blg?

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #62
      Jestem, zobacz ile Blg miały wody wysłodkowe.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Jestem, zobacz ile Blg miały wody wysłodkowe.

        Na co by nie patrzeć nie da się uzyskać wydajności rzędu 99 , jeżeli by wyszło 27 litrów 12 było by to juz ogromne osiągnięcie (79%wydajności).

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #64
          27 litrów nie wyszło. Pomiar 15Blg był przed gotowaniem, po gotowaniu i ostudzeniu Blg jest równy 13. Ok 4 litrów osadów białkowych wylałem. Z litr na pewno odparował podczas gotowania.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • DanielJakubowski
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 791

            #65
            Ale po gotowaniu powinieneś otrzymać wyższe blg, a nie niższe
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #66
              Coś mi się wydaje, że te białka, które się jeszcze nie wytrąciły zawyżały Blg.

              Inaczej przeprowadzałem wysładzanie niż ostatnio, więc może to jest przyczyną większego Blg.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #67
                Odnotuje w celach archiwalnych, że pszeniczniak fermentuje w temp. 20stC
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Jeszcze jedno pytanie czy szyszek wagowo należy dodać tyle samo co granulat? Czy może więcej lub mniej?
                  Szyszek 5-10% więcej niż granulatu
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    filtrowanie przebiegało tak:
                    -brzeczka przednia 19Blg
                    -pierwsze wysładzanie 5 litrów - 10Blg
                    -drugie wysładzanie 5 litrów - 5 Blg
                    -trzecie wysładzanie 5 litrów - 3 Blg

                    27 litrowy gar jest wypełniony prawie po brzegi. Blg przed gotowaniem ok. 15
                    Z tego nie ma prawa wyjść 27 l brzeczki 15 Blg. To było najwyżej 11 Blg.

                    Nawet robiąc średnią arytmetyczną z pomiarów, wychodzi ok. 10 Blg (brzeczka przednia 10 litrów: 27 l odjąć 3 x 5 l. odjąć "prawie po brzegi"). A jeżeli każdy pomiar był zawyżony o 1 punkt Blg, to otrzymasz jeszcze niższe stężenie brzeczki nastawnej.

                    Chyba, że zamiast "27" litrów, których na pewno nie było, uzyskałęś 20 litrów. To wtedy rzeczywiście, mogłeś otrzymać brzeczkę nastawną około 12 Blg.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #70
                      zacierałem w 15 litrach a wysładzałem w 3x5litrów. To co nie zmieściło się do gara w celu gotowania wylałem, było tego ze dwa litry. (nie wiem sam dlaczego, bo można to było pogotować w mniejszym garnku i dodać potem do fermentora) Garnek mam 27 litrowy. Też nie wierzyłem, że wyszło 15 Blg, więc mierzyłem kilka razy i sprawdzałem temp. termometrem. Po gotowaniu i ostudzeniu Blg był równy 13. Tak to wyglądało.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        #71
                        4,3 kg słodów zacieranych w 15 litrach wody da ok. 10, max. 11 litrów brzeczki. Dodając do tego wodę z wysładzania wychodzi razem 25, max. 26 l. To nieduża różnica, w stosunku do tego, co sobie odnotowałeś i wynika chyba z tego, że najczęściej wodę odlicza się na oko.

                        Natomiast istotny błąd jest w pomiarze brzeczki przed gotowaniem. Nie ma takiej mozliwości, aby była ona gęstsza od tej samej brzeczki po gotowaniu. Relacja odwrotna: przed gotowaniem 13, po gotowaniu 15, byłaby prawidłowa, no ale nie przy tym zasypie.
                        Gdyby założyć, że brzeczka nastawna rzeczywiście miała 13 Blg, to przed gotowaniem prawidłowy pomiar wynosiłby ok. 11 Blg.

                        Reasumując: odnotowana zawyżona ilość wody w stosunku do faktycznie użytej + błąd pomiaru gęstości = "rewelacyjna" wydajność. Natomiast uzyskanie 22 l brzeczki nastawnej o ekstrakcie 13 Blg, z 4,3 kg zasypu, to wynik bardzo dobry i możliwy...

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #72
                          Ile dokładnie tej pszenicy jest dowiem się po butelkowaniu. Do następnego warzenia chce wyskalować fermentor znacząć go co np 2 litry.
                          Podczas następnego warzenia zwrócę większą uwagę na pomiary. Jak było teraz opisałem i też byłem bardzo zdziwiony gdy przed zadaniem drozdzy pomiar wskazal 13.

                          Ta "rewelacyjna" wydajność mogła się wziąść stąd, że po zalaniu wora wodą do wysładzania całość zacząłem podgrzewać, bo gdy zmierzyłem temp. to miała ona 60stC, więc podrzalem do 75stC. Podczas następnego wysładzania postępowałem tak samo.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #73
                            Zwyczajowo uważa się, że z 4,3 kg słodu przy dobrej wydajności uzyskuje się 20 l. brzeczki 12 Blg. Żebyś się skichał, nie otrzymasz 27 litrów 13 Blg. Otrzymany przez ciebie wynik jest obciążony znacznymi błędami pomiarów.

                            A do wymienionych przez Wielkiego B błędów pomiarowych dodałby jeszcze błąd urządzenia pomiarowego. Używane przez nas ballingometry nie są legalizowane, więc wskazywane przez nie wyniki mogą mieć niewiele wspólnego z rzeczywistością.

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #74
                              Fermentacja burzliwa jakby zakonczona, piana opadła, zmierzyłem Blg i wyszło 5. Poczekam do jutra i zleje na cichą.

                              Jak długo trzymać na cichej pszenicę? Tydzień wystarczy?
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #75
                                Pszeniczne zabutelkowane. Wyszło 33x0,5l i 1x0,33l

                                Zapach fajny w smaku jednak jakies lekko wodniste.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kurek93
                                  Lager coopers
                                  kurek93
                                  Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                  2023-01-06, 19:13
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • yavo
                                  Nienagazowany cydr - help
                                  yavo
                                  Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                                  2020-05-26, 19:37
                                • mkocielnik
                                  Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
                                  mkocielnik
                                  Witam serdecznie,
                                  małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
                                  Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

                                  W obu...
                                  2018-12-14, 16:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...