Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Warka nr XVII, dnia 17.05.07r, Tripel

    Jak zapowiadałem, dziś warzony będzie Tripel 20Blg.

    Piłem dwa Triple Trapistów: Westmale i La Trappe. Obydwa smakowite. Może uda się stworzyć coś podobnego.

    skład:

    -słód pilzneński - 5kg
    -słód monachujski - 0,5kg
    -słód Carapils - 0,25kg
    -cukier - 1kg
    -kolendra - 12g

    Plan zacierania:

    całość wsypać do 15 litrów wody o temp. 52st C i przetrzymać 1min
    60stC - 45min
    70stC - 30min
    75stC - 5min
    78stC - 1min -> filtracja

    Plan zacierania skopiowałem z przepisu na Trapista z browaru La Chouffe.
    I tu zaskoczenie. W przepisie podany jest, jako jeden z chmieli, chmiel Lublin. Czyżby nasz poczciwy Lubelski??? Nooo, to by było coś.

    Wysładzanie 3x4litry.

    Gotowanie 75min.

    -chmiel goryczkowy 25g od początku
    -chmiel aromatyczny 10g na ostatnie 10min
    -kolendra ostatnie 10min

    drożdże THG - odzysk z poprzednich warek.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
      (...)
      -kolendra - 12g
      (...)
      Uważaj z kolendrą, u mnie ilość 7g spowodowała, że to piwo obecnie jest mocno "przekolendrzone". Na pocżątku kolendra była słabo wyczuwalna, ale obecnie jest zdecydowanie na pierwszym planie.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        Ok, zmniejsze ilość. W recepturze podali 6g ale na 10litrów brzeczki.

        Gniotłeś kolendre czy dawałeś całe kulki?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)
          Gniotłeś kolendre czy dawałeś całe kulki?
          Utłukłem w moździerzu.
          Przestudiuj inne receptury, bo może jakiś spaczony jestem.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            A gdzie tam spaczony

            Pytam, bo na holenderskiej stronie napisali, że ma być "kolenderpuder"
            zrobie tak, że połowe pogniotę nożem, a reszta będzie cała.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Pytam, bo na holenderskiej stronie napisali, że ma być "kolenderpuder"
              Do Wit-a dawałem 20g, oczywiście w proszku (w przepisie stoi - kolendra mielona) - zmieliłem w młynku do kawy. Na początku czuć kolendrą, trzeba trochę dłużej leżakować piwo żeby się smak uleżał, tak ze 3 miesiące.
              Last edited by coder; 2007-05-18, 06:52.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                Drożdże zadałem około 8.00.
                Fermentacja już się rozpoczeła, obawiam się, że chyba dałem ich za dużo, no ale miejmy nadzieje, że piana nie wypłynie z fermentora jak ostatnio.

                Wyszło 22,5 l - 20Blg.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  No i stało się, drożdże wyszły na spacer. Fermentor zostawiłem odkryty, mam nadzieje, ze nic tam nie wpadnie. Zapach piękny sie unosi
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    Tripel

                    Odfermentowało do 4Blg. Zebrałem litrowy słoik drożdżaków z wierzchu. Szkoda, że pójdą w kanał, koniec sezonu bliski.

                    Wieczorem przeleje na cichą.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      Warka nr XVIII, dnia 28 maja 2007

                      Trudno, gorąc na polu, ale warzyć trzeba, żeby było co pić na upały.

                      pszeniczne

                      -słód pszeniczny 2,5kg
                      -słód pilzneński 0,8kg
                      -słód monachijski 0,8kg
                      -słód Carapils 0,15kg

                      plan warzenia:

                      45stC - 10min
                      53stC - 15min
                      63stC - 30min
                      72stC - do negatywnej próby
                      78stC - filtracja


                      Gotowanie - 60min
                      chmielenie - 40g aromatyczny 20 g od początku , 20g po 50min.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        pszeniczne

                        Chmielenie na ukończeniu.

                        W kuchni zrobiła się mała sauna Okno otwarte więc zaatakowały komary
                        Last edited by jacer; 2007-05-28, 21:24.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          Okno otwarte więc zaatakowały komary
                          No tak, Milicz - stawy, te sprawy... Na mojej wsi komarów nie ma. We Wro tyż jeszcze nie widziałam.

                          Jacer, nie wywalaj drożdży, to , że Ty kończysz sezon, to nie znaczy, że inni kończą - podzieliłbyś się
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jacer, nie wywalaj drożdży
                            Troszku THG zostało, mam 3068, S-23, i US-56.

                            Jak ktos chce to mogę wydać. Może je potrzymam, żeby przekonac się kiedy się zepsują.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              Została się jedna butelka tego pilsa nie zniesiona do piwnicy.

                              Właśnie go dopijam. Jest przeszło miesiąc po butelkowaniu. Piana fajna gęsta opadła do dywanika, piana oblepia ścianki kufla, zapach słodowo-chmielowy intensywny, smak wyborny.

                              PS już niedługo zacznę próbować piwa uwarzone rok temu, które spoczywaja w archiwum. Bedę robić zdjęcia, które załącze na koncu każdego wątku dotyczącego konkretnej warki. Mam nadzieje, że adeptom sztuki piwowaskiej ułatwi to wejście w świat piwowarstwa.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                pszeniczne

                                Odfermentowało do 3Blg. Przelane na cichą. Smak taki sobie, jak narazie.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X