Warka nr XVII, dnia 17.05.07r, Tripel
Jak zapowiadałem, dziś warzony będzie Tripel 20Blg.
Piłem dwa Triple Trapistów: Westmale i La Trappe. Obydwa smakowite. Może uda się stworzyć coś podobnego.
skład:
-słód pilzneński - 5kg
-słód monachujski - 0,5kg
-słód Carapils - 0,25kg
-cukier - 1kg
-kolendra - 12g
Plan zacierania:
całość wsypać do 15 litrów wody o temp. 52st C i przetrzymać 1min
60stC - 45min
70stC - 30min
75stC - 5min
78stC - 1min -> filtracja
Plan zacierania skopiowałem z przepisu na Trapista z browaru La Chouffe.
I tu zaskoczenie. W przepisie podany jest, jako jeden z chmieli, chmiel Lublin. Czyżby nasz poczciwy Lubelski??? Nooo, to by było coś.
Wysładzanie 3x4litry.
Gotowanie 75min.
-chmiel goryczkowy 25g od początku
-chmiel aromatyczny 10g na ostatnie 10min
-kolendra ostatnie 10min
drożdże THG - odzysk z poprzednich warek.
Jak zapowiadałem, dziś warzony będzie Tripel 20Blg.
Piłem dwa Triple Trapistów: Westmale i La Trappe. Obydwa smakowite. Może uda się stworzyć coś podobnego.
skład:
-słód pilzneński - 5kg
-słód monachujski - 0,5kg
-słód Carapils - 0,25kg
-cukier - 1kg
-kolendra - 12g
Plan zacierania:
całość wsypać do 15 litrów wody o temp. 52st C i przetrzymać 1min
60stC - 45min
70stC - 30min
75stC - 5min
78stC - 1min -> filtracja
Plan zacierania skopiowałem z przepisu na Trapista z browaru La Chouffe.
I tu zaskoczenie. W przepisie podany jest, jako jeden z chmieli, chmiel Lublin. Czyżby nasz poczciwy Lubelski??? Nooo, to by było coś.
Wysładzanie 3x4litry.
Gotowanie 75min.
-chmiel goryczkowy 25g od początku
-chmiel aromatyczny 10g na ostatnie 10min
-kolendra ostatnie 10min
drożdże THG - odzysk z poprzednich warek.
Comment