Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Trwa gotowanie.

    chmielenie granulatem Marynką 20g bezpośredni do gara.

    Na koniec szyszkowy Challenger 30g w siateczce.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      Pils

      Wczoraj w nocy Pils został zabutelkowany w 35 butelek z zamnknięciem ceramicznym oraz trzy standardowe.

      Piwo tak smaczne, że podczas butelkowania dwa kufelki wlałem w siebie.

      Piwo już przyjemnie nagazowane przez co tworzyła się imponująca, jak na ten etap, piana.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        Koźlak jesienny

        Wczoraj w nocy przelane na cichą. Blg = 4,5
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          Koźlak jesienny

          Zabutelkowane do 42 butelek 0,5l.
          Smak bardzo obiecujący, smaczne, przyjemnie nagazowane.

          Za kilka dni piwo trafi do piwnicy, a pierwsze otwarcie nastąpi w pierwszy dzień jesieni.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            Warka nr XXXV, dnia 23.02.2008, Koźlak jesienny "Cztery zboża"

            Dziś ostatni z Koźlaków. Koźlak "Cztery zboża".

            skład:

            -słód pilzneński - 2kg
            -słód pszeniczny - 1kg
            -słód Caramunich typ II - 0,4kg
            -słód Caraaroma - 0,4kg
            -słód Czekoladowy - 0,075kg
            -słód żytni - 0,8kg
            -płatki owsiane - 0,8kg
            -rodzynki 0,4kg

            chmiel:

            Northern Brewer 35g
            Saaz 20 g

            zacieranie:

            37st C - 10 min
            45st C - 10 min
            54st C - 10 min
            62st C - 20 min
            68st C - 20 min
            72st C - 20 min
            78st C - 5 min

            Gotowanie/chmielenie

            90 min

            Od początku Northern i rodzynki

            15 min przed końem Saaz.

            Zadam gęstwą Munich Lager.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi

              zacieranie:

              37st C - 10 min
              45st C - 10 min
              54st C - 10 min
              62st C - 20 min
              68st C - 20 min
              72st C - 20 min
              78st C - 5 min

              .
              no no on wszystkie przerwy przerobione
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                no no on wszystkie przerwy przerobione
                Przerobione Akurat to nie było problemem.

                Najgorsza była filtracja. Worek się zapchał chyba tymi płatkami owsianymi, żyto też musiałem zemleć drobno, bo przy normalnym ustawieniu śrutownika, przelatywały całe ziarenka.

                Normalnie worek wkładam do fermentora z kranikiem i się spokojnie filtruje, teraz zapchało się i nic, musiałem podwiesić wór na drążku i powoli odciekło sobie wszystko.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • nunek
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.01
                  • 110

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dziś ostatni z Koźlaków. Koźlak "Cztery zboża".

                  skład:

                  -słód pilzneński - 2kg
                  -słód pszeniczny - 1kg
                  -słód Caramunich typ II - 0,4kg
                  -słód Caraaroma - 0,4kg
                  -słód Czekoladowy - 0,075kg
                  -słód żytni - 0,8kg
                  -płatki owsiane - 0,8kg
                  -rodzynki 0,4kg

                  chmiel:

                  Northern Brewer 35g
                  Saaz 20 g

                  zacieranie:

                  37st C - 10 min
                  45st C - 10 min
                  54st C - 10 min
                  62st C - 20 min
                  68st C - 20 min
                  72st C - 20 min
                  78st C - 5 min

                  Gotowanie/chmielenie

                  90 min

                  Od początku Northern i rodzynki

                  15 min przed końem Saaz.

                  Zadam gęstwą Munich Lager.
                  Jaka Ci wyszła gęstość?

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jaka Ci wyszła gęstość?
                    Około 16Blg

                    P.S. Ale piękna piana, takiej jeszcze nie miałem. Szkoda, że nie mam aparatu.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      Koźlak jesienny

                      Zabutelkowane do 46 butelek 0,33l i 10x0,5l plus dwa kielichy 0,33l wypite podczas butelkowania.

                      Piwo smaczne, a więc do zobaczenia w pierwszy dzień jesieni.

                      P.S. Muszę sobie sprawić jakieś półki w piwnicy, bo zaczyna brakować miejsca.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        zacieranie:

                        37st C - 10 min
                        45st C - 10 min
                        54st C - 10 min
                        62st C - 20 min
                        68st C - 20 min
                        72st C - 20 min
                        78st C - 5 min

                        .
                        co Ciebie skłoniło do robienia tylu przerw i co to jest za przerwa w 68°C
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          co Ciebie skłoniło do robienia tylu przerw i co to jest za przerwa w 68°C

                          Nic, skopiowałem bezmyślnie z zachodniej strony Niezastanawiałem się czy ma to sens czy nie
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nic, skopiowałem bezmyślnie z zachodniej strony Niezastanawiałem się czy ma to sens czy nie
                            okaże się w piciu
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              okaże się w piciu
                              Noo, zobaczymy. Zreszta do oryginału nie będzie podobny, ba tamten jest robiony na drożdżach górnej fermentacji.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                regał

                                Dziś przepastne piwnice Milickego Browaru Rynkowego dorobiły sie regałów na piwo.

                                Zakupione w Castoramie za 118 zł. Nośność 5 półek x 200kg czyli 1 tona.

                                Właśnie wyszedłem z piwnicy gdzie zostały spróbowane rożne warki, temp. w piwnicy 10 st C.

                                Zdjęcie niebawem, gdy pożyczę aparat.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X