zabutelkowane. Ta warka Saisona jest bardziej chmielowa niz poprzednia. Bardzo smaczne.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
52st. C - 15min
dolewka 5l wrzącej wody
63st. C - 30min
71st. C - 30min
Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2008-11-21, 16:05.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Wczoraj przelane na cichą. Smak jak narazie wporzo.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Takie chmiele są w oryginale ja pochmielę Marynka i Lubelskim.
Zacieranie:
10 min w 50°C
40 min w 63°C
25 min w 74°C
1 min w 78°C
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Po przeglądnięciu jeszcze jednej strony zachodnich piwowarów wprowadziłem zmianę do receptury.
odsypałem ok. 0,7kg pilzneńskiego i zastąpiłem go:
- 0,5kg pszeniczny
- 0,2kg Biscuit
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Ale zauważ, że te 4g, to jakaś lipa. Coś mi się to wydaje za mało.
W innym przepisie napisali, żeby dać 26g aromatu.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
-słód pilzneński - 5kg
-słód monachijski typ II - 0,5kg
-słód Carapils - 0,25kg
-cukier - 1kg
-kolendra - 12g
Plan zacierania:
całość wsypać do 15 litrów wody o temp. 52st C i przetrzymać 1min
60stC - 45min
70stC - 30min
75stC - 5min
78stC - 1min -> filtracja
Wysładzanie 3x4litry.
Gotowanie 75min.
-chmiel Marynka 30g od początku
-chmiel aromatyczny 15g na ostatnie 10min
-kolendra ostatnie 10min
drożdże THG - od kopyra, namnożyłem je w brzeczce z ekstraktów.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
No to jacer dla dobra nauki... znaczy piwowarstwa domowego w Polsce, liczę na to, że zrobisz burzliwą bez wieka. Ciekaw jestem czy wylezą? Obstawiam, że tak.
No to jacer dla dobra nauki... znaczy piwowarstwa domowego w Polsce, liczę na to, że zrobisz burzliwą bez wieka. Ciekaw jestem czy wylezą? Obstawiam, że tak.
OK, ja zaczną podchodzić pod wieko to ściągnę.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
pięc kilo słodu idzie na śmietnik. W worku zalęgły się jakieś larwy, jest ich dość dużo. Słód był od WESa.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
O cholera. Strach się bać. Z drugiej strony dobrze, że 5, a nie 50.
Dwa tygodnie temu otwarłem ten worek pierwszy raz i raczej nic nie było. A może było?
Najgorzej, że ten mały stał na dużym 30kg, jak na razie w duzym nic nie ma.
Może je wytrząść? troche mięsa nie powinno zaszkodzić
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
Witam serdecznie,
małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.
Comment