Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #346
    Widzę, że koledze bardzo leży na sercu jakość słodu ze Strzegomia i związane z tym niedogodności.
    Właśnie kończę dwa worki tego słodu i prawidłowy przełom miałem przy każdej warce a wielkość ziaren nie ma znaczenia gdy się używa filtratora z oplotu i można bardzo drobno śrutować.
    A "przełomowi" proszę się przyjrzeć raczej pod kątem użytego chmielu.Tu może być wyjaśnienie.

    Podtrzymuję propozycje odkupienia "złego"słodu.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #347
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      A "przełomowi" proszę się przyjrzeć raczej pod kątem użytego chmielu.Tu może być wyjaśnienie.

      Podtrzymuję propozycje odkupienia "złego"słodu.
      Rózne chmiele już były. Granulat i szyszki.

      Dużo go nie zostało. Będę musiał dokupić, wtedy zrobię porównanie.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #348
        warka nr LII, Pils

        zabutelkowane do 33 butelek 0,5l z dodatkiem 2g cukru na butelkę. Piwo bardzo smaczne, bardzo drobna piana się wytwarza, goryczkowe. Podobają mi się te drożdże.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #349
          warka nr LIV, Pils

          Przelane na cichą. Piwo smaczne.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #350
            warka nr LIII, Pils

            Zabutelkowane z dodatkiem 6g cukru na butelkę. Piwo wyjątkowo słabo nagazowane po cichej. Ale smaczne
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #351
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              Zabutelkowane z dodatkiem 6g cukru na butelkę.
              Oj, żeby granatów nie było.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #352
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Oj, żeby granatów nie było.
                Przepraszam, 4g, sprawdziłem ile ta miarka ma gramów

                Poprzedni Pils po tygodniu jeszcze nie nagazowany. Cicha w 5st C dość dobrze sklarowała piwo. Trzeba będzie długo czekać na efekt.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #353
                  warka nr LV, dnia 26.02.09, Pils IV

                  Zima puściła, można warzyć dalej.


                  - słód pilzneński - 4kg
                  - słód monachijski II - 0,3kg

                  zacieranie
                  64stC - 30min
                  74stC - 45min

                  Chmiel:
                  marynka 40g szyszka - 60 min,
                  lubelski granulat - 10g - 10 min przed końcem
                  lubelski granulat - 10g - 5 min przed końcem.

                  Gęstwa z poprzedniej warki.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #354
                    Pils IV

                    Przelane na cichą. Jak na razie jest OK.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #355
                      warka nr LVI, dnia 13.03.2009, Czerwony lager

                      Choroba, chorobą ale warzyć trzeba. Dość tego leżenia.


                      - słód pilzneński - 4kg
                      - słód strzegomski karmelowy jasny - 1kg
                      - słód melonaidowy - 1kg

                      zacieranie:

                      64stC - 30min
                      74stC - 45min


                      Chmielenie/gotowanie

                      60min

                      Marynka szyszka - 40g - 55min
                      Lubelski granulat - 10g - 10min
                      10g - 3min
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #356
                        Pils III

                        Wczoraj zabutelkowane. Piwko smaczne, pół litra wsiąkło w gardło.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #357
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                          Choroba, chorobą ale warzyć trzeba. Dość tego leżenia.
                          Chyba jutro wezmę przykład.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #358
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                            Chyba jutro wezmę przykład.

                            Weź, weź, widzę, że Tobie zdrowie też wraca.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #359
                              czerwony lager

                              Przelany na cichą. Kolor czerwonawy, po cichej będzie można lepiej stwierdzić jak bardzo, teraz mętne od drożdży.


                              Pomimo 1kg karmelowego ze strzegomia, smak mało karmelowy.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #360
                                warka nr LVII, dnia 21.03.09, Dubbelbock

                                - słód monachijski I - 6kg
                                - słód strzegomski karmelowy jasny - 1kg
                                - słód Carahell - 0,5kg
                                - słód Carafa II - 0,04kg

                                zacieranie:

                                50 st. C - 30 min
                                66 st. C - 70 min


                                Gotowanie: 90 min

                                Chmielenie:

                                Marynka szyszki - 40 g - 10 min po rozpoczęciu gotowania.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kurek93
                                  Lager coopers
                                  kurek93
                                  Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                  2023-01-06, 19:13
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • yavo
                                  Nienagazowany cydr - help
                                  yavo
                                  Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                                  2020-05-26, 19:37
                                • mkocielnik
                                  Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
                                  mkocielnik
                                  Witam serdecznie,
                                  małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
                                  Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

                                  W obu...
                                  2018-12-14, 16:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...