Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #391
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Za chwilę dojdzie
    Już doszło, ciemno, leje i grzmi.

    A swoją drogą czy burza może jakoś negatywnie wpłynąć na piwo? Na mleko chyba może.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #392
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Już doszło, ciemno, leje i grzmi.

      A swoją drogą czy burza może jakoś negatywnie wpłynąć na piwo? Na mleko chyba może.

      A u mnie już spokojnie i się przejaśnia.

      hmmm. no ciekawe. A co szkodzi mleku, ozon którego jest podczas burzy dużo?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #393
        pszeniczne

        Zabutelkowane.

        Smak bardzo dobry. Trza jeszcze jednego uwarzyc na tych drożdżach.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3607

          #394
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Trochę zmieniona receptura.

          - słód pilzneński - 4,3 kg
          - słód Caramunich II - 0,8kg
          - słód pszeniczny - 0,8kg

          - Marynka granulat - 25g - 60 min
          - Goldings szyszki - 20g - 10 min
          Jacerze, której marynki użyłeś? Ile alfakwasów? Jaki zachodni chmiel można użyć w zamian? Drozdże które?
          Ostatnia zmiana dokonana przez zgroza; 2009-06-30, 17:44.
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #395
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
            Jacerze, której marynki użyłeś? Ile alfakwasów? Jaki zachodni chmiel można użyć w zamian? Drozdże które?

            Marynka z Browamatora, zachodni jakiś pewno goryczkowy. Pity niedawno Saison Dupont miał bardzo dużą goryczkę, jak Pils. Drożdże miałem Belgian Ale, dają one efekty bardzo zbliżone do pszeniczniakowych.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #396
              sezon 2009/2010

              SEZON 2009/2010
              ROZPOCZĘTY




              Z opóźnieniem ale dobrze, że w końcu. Dziś nastawiłem starter z drożdży Munich Lager. Na początek Pilsy, przynajmniej z pięć warek.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #397
                warka nr LXV, dnia 08.01.2010, Pils

                No to jadziem w końcu.

                -słód pilzneński - 3,5kg
                -słód monachijski typ I - 0,3kg
                -słód Carapils 0,2kg

                zacieranie

                53°C - 15min
                63°C - 50min
                73°C - 15 min
                78°C - end.

                Gotowanie 60 min
                Marynka - 30g
                Tettnanger - 30g
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #398
                  ale jaja - ześrutowałem na jutro prawie identycznie - 3,3 pilzna, 0,5 monacha i 0,2 carapilsa

                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    #399
                    No to myślę że będzie okazja je porównać, jakby co jestem pierwszy na liście do degustacji i trzymam kciuki za udane warki
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #400
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                      ale jaja - ześrutowałem na jutro prawie identycznie - 3,3 pilzna, 0,5 monacha i 0,2 carapilsa
                      Noo, bo to dobry przepis na Pilsa. Następny będzie bez monacha.

                      I tak wszystko zależy od zacierania, chmielu i najważniejszego drożdży.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • przemo70
                        † 1970-2019 Piwosz w Raju
                        • 2007.05
                        • 1501

                        #401
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        No to jadziem w końcu.

                        -słód pilzneński - 3,5kg
                        -słód monachijski typ I - 0,3kg
                        -słód Carapils 0,2kg

                        zacieranie

                        53°C - 15min
                        63°C - 50min
                        73°C - 15 min
                        78°C - end.

                        Gotowanie 60 min
                        Marynka - 30g
                        Tettnanger - 30g
                        Ile Ci wyszło i jaki balling ?
                        Save water, drink beer ...

                        http://www.parowozy.com.pl/
                        http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                        https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #402
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                          Ile Ci wyszło i jaki balling ?
                          Trudne pytania zadajesz od rana. Chyba normalnie tak jak zawsze.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • przemo70
                            † 1970-2019 Piwosz w Raju
                            • 2007.05
                            • 1501

                            #403
                            A jak jest zawsze ?
                            Save water, drink beer ...

                            http://www.parowozy.com.pl/
                            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                            Comment

                            • jacer
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2006.03
                              • 9875

                              #404
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                              A jak jest zawsze ?
                              20l, 12 Blg.

                              A tak wogóle jest 21l, i drożdże nadal nie wystartowały , przeniosłem do ciepła, na korytarzu mam 6 stC.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              • przemo70
                                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                                • 2007.05
                                • 1501

                                #405
                                Nastepną warkę zrobie wg Twojego przepisu bo jeszcze nie popełniłem w tym sezonie ani jednego lagera dzisiaj jeszcze męczyłem BPA bo musiałem wykończyć gęstwę B.Ardenes
                                Save water, drink beer ...

                                http://www.parowozy.com.pl/
                                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • kurek93
                                  Lager coopers
                                  kurek93
                                  Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                  2023-01-06, 19:13
                                • bartek90
                                  Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                  bartek90
                                  Cześć wszystkim,
                                  jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                  Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                  2020-05-14, 12:41
                                • Mar11111
                                  Początki z brewkitem...
                                  Mar11111
                                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                                  2024-04-20, 14:46
                                • yavo
                                  Nienagazowany cydr - help
                                  yavo
                                  Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                                  2020-05-26, 19:37
                                • mkocielnik
                                  Witajcie Miłoścnicy Złotego Trunku
                                  mkocielnik
                                  Witam serdecznie,
                                  małymi krokami zmierzam ku dalszemu rozwojowi względem wyrobu piwa domowego.
                                  Mam za sobą dwie wytworzone partie z brewkitu (obie IPA). Mimo godzin spędzonych na forach dziedzinowych, szkole Youtube oraz literaturze do obu partii ma pewne ALE.

                                  W obu...
                                  2018-12-14, 16:04
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...