Tak jak rozmawialiśmy, nie ma sensu dorzucać drożdży, jeśli blg jest takie ładne. Ja wczoraj zlałam do butelek portera, który na drożdżach German Lager zszedł mi z 22 na 8,5 zatem masz nawet lepszy wynik, Danstary mnie zadziwiły
Przygód kilka Browaru Domowego Zimorodek
Collapse
X
-
-
VII przelana na cichą. Blg już nie spadło, czyli pozostało 9. Przy okazji balingomierz dokonał swego ostatniego pomiaru. Trzeba zakupić nowy.
Do fermentora dorzuciłem 0,5 tabletki chmielowej. Teraz trzeba poczekać ze 3 tygodnie.
Piwo mocne i szczypiące po wypiciu próbki. Na zimę się przyda jak nic złego się z nim nie stanie
Myslę nad nową warką.
Mam słód monachojski i pilzeński oraz gęstwę Irish Ale. Chętnie zrobiłbym coś w stylu stouta. Co najlepiej dokupić?MM961
4:-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
Mam słód monachojski i pilzeński oraz gęstwę Irish Ale. Chętnie zrobiłbym coś w stylu stouta. Co najlepiej dokupić?
Comment
-
-
Jak minimalistycznie to tylko jęczmień palony.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
No i jak chcesz zrobić takiego, jak mój, to płatki owsiane błyskawiczne
Comment
-
-
VII zabutelkowana. Ostatecznego blg nie zmierzyłem bo mnie ktoś zbił blgmierz, a nowego nie zakupiłem, gdyż w okolicznych supermarketach nie było.
Ale alkoholu toto ma ponad 7%.
Wyszło mi 25 butelek 0,33dm3 (bardzo śmieszne )
Kiedy to dojrzeje - chyba na Święta Bożego Narodzenia.
Niestety gęstwa Irish Ale chyba jest na etapie zejściowym :/ Octowy zapach się pojawił. Czy ktoś z Wrocławiaków dysponuje jaimiś drożdżami w stoutowym stylu?MM961
4:-)
Comment
-
-
Dysponuje. Przynieść Ci dzisaj?
Comment
-
-
Dnia 3.05.2006 powstała warka #VIII.
Pils - 1,6kg;
Monachijski - 0,95kg
Karmelowy Ciemny - 0,2kg;
Jęczmień palony - 0,1kg;
Płatki owsiane - 0,3kg;
Woda (kranówa ) - 10dm3;
Marynka (granulat) - 0,03kg.
Dodatkowo kilka ziaren słodu ze święconki wielkosobotniej
Piwo warzone na wzór Marusinego Stouta Owsianego.
52stC - 15min;
62stC - 30min;
70stC - 40min;
76stC - 15min.
Wysładzałem 2 dm3 wody.
Chmielenie:
0" - 0,02kg;
40" - 0,01kg
Powstało z tej mieszanki 9dm3 brzeczki 16,5blg.
Gęstwa drożdżowa Scottish Ale pozyskana od Marusi.
Starter trochę krótko pracował, bo tylko około godziny. Przez noc piany nie było w fermentatorze, ale po powrocie z pracy wczoraj była już piękna pianaMM961
4:-)
Comment
-
-
W piątek warka VIII została przelana na cichą fermentację. BLG na poziomie 5st. W smaku piwo dość ciekawe i na pewno inne niż poprzednie moje 'dzieła'.
Przy okazji przetestowałem nowy blgmierz z biowinu (9,99zł) razem z pożyczonym od Marusi z BA (~21zł). Różnica ok. 0,25 stBLG.
W związku z otrzymanym gratisem na III Warsztatach w postaci słodu Caraffa III i możliwością odzysku gęstwy Scottish Ale następna warka może trochę przypowinać obecną.MM961
4:-)
Comment
-
-
Warka VIII została zabutelkowana wczoraj. Wyszło 24 butelki 0,33.
Pierwszy raz zgniotłem butelkę gretą. Wogóle coś ta Greta zaczyna dziwnie działać. PO zaciśnieciu kapsla bardzo ciężko jest ją ściągnąć z niego. Wygląda na to, że kapsel mocno klinuje się w tej stalowej tulei. Na każdym kapslu mam teraz mocno odciśniety okrągły ślad po środkowym, plastikowym walcu do wypychania.
Piwo wyszło mocno gorzkie od palonych słodów. Albo przesadziłem z zasypem albo piwo w butelkach złagodnieje i będzie normalnie gorzkie. Chociaż żonie smakowało.
Piwo mocno się pieniło po przelaniu do fermentora z glukozą i podczas napełniania butelek. Może to przez te płatki owsiane. Ciekawe jak piana będzie wyglądać po paru tygodniach w butelkach.
Pierwszy raz zebrałem gęstwę z dna fermentora po cichej. Drożdży było bardzo mało, ale na jedną warkę powinno mi wystarczyć.MM961
4:-)
Comment
-
-
Dawno się nie udzielałem we własnym temacie. Czas zacząc nowy sezon warzelniczy
Jeszcze tylko opis ostatniej warki IX:
Pils – 2,05kg,
Monachijski – 0,65kg,
Karmelowy ciemny – 0,1kg,
Cararoma typIII – 0,1kg,
Ekstrakt słodowy jasny – 0,5kg,
Płatki owsiane błyskawiczne – 0,3kg,
Woda – 10 + 4 =14dm3,
Chmiel w szyszkach Marynka – 25g
Tabletka chmielowa – 0,5jdn. (do cichej),
Drożdże Scottish Ale (z odzysku z poprzedniej warki)
Zacieranie:
52stC – 15min,
64stC – 30min,
70stC – 40min,
76stC – 15min.
Filtracja:
Podbicie – 2,5dm3
Wysłądzanie – 1,5dm3
Chmielenie
Marynka 25g – 60min
Wyszło 9,5dm3 piwa o blg początkowym 22st i końcowym 4,5stLast edited by JAckson; 2006-10-09, 12:49.MM961
4:-)
Comment
-
-
Następne piwo to będzie zwykłe jasne na słodzie pils i monachijskim.
Jeżeli kupię gdzieś płatki błyskawiczne gryczane to kolejne piwo będzie gryczane, bo dysponuję dobrym gryczanym miodem
W tej chwili męczę się nad etykietami.MM961
4:-)
Comment
-
-
Warka X została uwarzona w sobotę
1,5kg - Pils
1,5kg - Monachijski
10dm3 - woda.
Śrutownik jak zwykle pożyczony od Marusi
Chmiel:
30g Marynka granulat
15g Marynka szyszka.
zacieranie 66-68stC - 2h
Filtracja i wysładzanie:
woda:
2,5dm3 - podbicie,
2,5dm3 - wysładzanie.
Chmielenie (tylko Marynka):
30g granulatu na godzinę
15g szyszki 5min przed końcem.
Odparowało z 1,5 dm3 i w fermentorze uzyskałem poniżej 9dm3 brzeczki 16blg. Coś za mocne piwa mi wychodzą ostatnio:/ Chyba zacznę rozcieńczać brzeczkę wodą po chmieleniu.
Drożdże suche Danstar Nottingham. Trochę się obawiam o nie, bo leżały w lodówce ponad pół roku. Dopiero dziś rano jakieś ślady aktywności na powierzchni brzeczki w postaci małych wysepek piany (~35 godzin od zadania). Mam nadzieję, ze do wieczora piana bedzie na 10 palców. W przeciwnym razie zapodam suche Danstar Windsor (też wiekowe, ale trudno).MM961
4:-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAcksonOdparowało z 1,5 dm3 i w fermentorze uzyskałem poniżej 9dm3 brzeczki 16blg. Coś za mocne piwa mi wychodzą ostatnio:/ Chyba zacznę rozcieńczać brzeczkę wodą po chmieleniu.
.
Dodatkowo zyskasz parę procent na wydajności warzelni.
Comment
-
Comment