Przygód kilka Browaru Domowego Zimorodek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    Tak jak rozmawialiśmy, nie ma sensu dorzucać drożdży, jeśli blg jest takie ładne. Ja wczoraj zlałam do butelek portera, który na drożdżach German Lager zszedł mi z 22 na 8,5 zatem masz nawet lepszy wynik, Danstary mnie zadziwiły
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

      #32
      VII przelana na cichą. Blg już nie spadło, czyli pozostało 9. Przy okazji balingomierz dokonał swego ostatniego pomiaru. Trzeba zakupić nowy.
      Do fermentora dorzuciłem 0,5 tabletki chmielowej. Teraz trzeba poczekać ze 3 tygodnie.

      Piwo mocne i szczypiące po wypiciu próbki. Na zimę się przyda jak nic złego się z nim nie stanie

      Myslę nad nową warką.

      Mam słód monachojski i pilzeński oraz gęstwę Irish Ale. Chętnie zrobiłbym coś w stylu stouta. Co najlepiej dokupić?
      MM961
      4:-)

      Comment

      • joelka
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.03
        • 817

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson

        Mam słód monachojski i pilzeński oraz gęstwę Irish Ale. Chętnie zrobiłbym coś w stylu stouta. Co najlepiej dokupić?
        Ten monachojski to mnie się bardziej podoba w wymowie niż oryginał A przydadzą Ci się ciemne słody. Palonego mogę garść przynieść jeśli będziesz piwkował z ekipą w środę

        Comment

        • Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

          #34
          Jak minimalistycznie to tylko jęczmień palony.
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

          Thou shallt not spilleth thy beer!

          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #35
            No i jak chcesz zrobić takiego, jak mój, to płatki owsiane błyskawiczne
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • JAckson
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2004.05
              • 6123

              #36
              VII zabutelkowana. Ostatecznego blg nie zmierzyłem bo mnie ktoś zbił blgmierz, a nowego nie zakupiłem, gdyż w okolicznych supermarketach nie było.
              Ale alkoholu toto ma ponad 7%.
              Wyszło mi 25 butelek 0,33dm3 (bardzo śmieszne )
              Kiedy to dojrzeje - chyba na Święta Bożego Narodzenia.

              Niestety gęstwa Irish Ale chyba jest na etapie zejściowym :/ Octowy zapach się pojawił. Czy ktoś z Wrocławiaków dysponuje jaimiś drożdżami w stoutowym stylu?
              MM961
              4:-)

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Dysponuje. Przynieść Ci dzisaj?
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Dysponuje. Przynieść Ci dzisaj?

                  Poproszę.

                  Potrzebuję także garść chmielu aromatycznego. Się okazało, że od dawna mam tylko goryczkowy
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • JAckson
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2004.05
                    • 6123

                    #39
                    Dnia 3.05.2006 powstała warka #VIII.

                    Pils - 1,6kg;
                    Monachijski - 0,95kg
                    Karmelowy Ciemny - 0,2kg;
                    Jęczmień palony - 0,1kg;
                    Płatki owsiane - 0,3kg;
                    Woda (kranówa ) - 10dm3;
                    Marynka (granulat) - 0,03kg.
                    Dodatkowo kilka ziaren słodu ze święconki wielkosobotniej

                    Piwo warzone na wzór Marusinego Stouta Owsianego.

                    52stC - 15min;
                    62stC - 30min;
                    70stC - 40min;
                    76stC - 15min.

                    Wysładzałem 2 dm3 wody.

                    Chmielenie:

                    0" - 0,02kg;
                    40" - 0,01kg

                    Powstało z tej mieszanki 9dm3 brzeczki 16,5blg.

                    Gęstwa drożdżowa Scottish Ale pozyskana od Marusi.

                    Starter trochę krótko pracował, bo tylko około godziny. Przez noc piany nie było w fermentatorze, ale po powrocie z pracy wczoraj była już piękna piana
                    MM961
                    4:-)

                    Comment

                    • JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

                      #40
                      W piątek warka VIII została przelana na cichą fermentację. BLG na poziomie 5st. W smaku piwo dość ciekawe i na pewno inne niż poprzednie moje 'dzieła'.
                      Przy okazji przetestowałem nowy blgmierz z biowinu (9,99zł) razem z pożyczonym od Marusi z BA (~21zł). Różnica ok. 0,25 stBLG.

                      W związku z otrzymanym gratisem na III Warsztatach w postaci słodu Caraffa III i możliwością odzysku gęstwy Scottish Ale następna warka może trochę przypowinać obecną.
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • JAckson
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 6123

                        #41
                        Warka VIII została zabutelkowana wczoraj. Wyszło 24 butelki 0,33.
                        Pierwszy raz zgniotłem butelkę gretą. Wogóle coś ta Greta zaczyna dziwnie działać. PO zaciśnieciu kapsla bardzo ciężko jest ją ściągnąć z niego. Wygląda na to, że kapsel mocno klinuje się w tej stalowej tulei. Na każdym kapslu mam teraz mocno odciśniety okrągły ślad po środkowym, plastikowym walcu do wypychania.

                        Piwo wyszło mocno gorzkie od palonych słodów. Albo przesadziłem z zasypem albo piwo w butelkach złagodnieje i będzie normalnie gorzkie. Chociaż żonie smakowało.

                        Piwo mocno się pieniło po przelaniu do fermentora z glukozą i podczas napełniania butelek. Może to przez te płatki owsiane. Ciekawe jak piana będzie wyglądać po paru tygodniach w butelkach.

                        Pierwszy raz zebrałem gęstwę z dna fermentora po cichej. Drożdży było bardzo mało, ale na jedną warkę powinno mi wystarczyć.
                        MM961
                        4:-)

                        Comment

                        • JAckson
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6123

                          #42
                          Dawno się nie udzielałem we własnym temacie. Czas zacząc nowy sezon warzelniczy

                          Jeszcze tylko opis ostatniej warki IX:

                          Pils – 2,05kg,
                          Monachijski – 0,65kg,
                          Karmelowy ciemny – 0,1kg,
                          Cararoma typIII – 0,1kg,
                          Ekstrakt słodowy jasny – 0,5kg,
                          Płatki owsiane błyskawiczne – 0,3kg,
                          Woda – 10 + 4 =14dm3,
                          Chmiel w szyszkach Marynka – 25g
                          Tabletka chmielowa – 0,5jdn. (do cichej),
                          Drożdże Scottish Ale (z odzysku z poprzedniej warki)

                          Zacieranie:
                          52stC – 15min,
                          64stC – 30min,
                          70stC – 40min,
                          76stC – 15min.

                          Filtracja:

                          Podbicie – 2,5dm3
                          Wysłądzanie – 1,5dm3

                          Chmielenie
                          Marynka 25g – 60min

                          Wyszło 9,5dm3 piwa o blg początkowym 22st i końcowym 4,5st
                          Last edited by JAckson; 2006-10-09, 12:49.
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • JAckson
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6123

                            #43
                            Następne piwo to będzie zwykłe jasne na słodzie pils i monachijskim.

                            Jeżeli kupię gdzieś płatki błyskawiczne gryczane to kolejne piwo będzie gryczane, bo dysponuję dobrym gryczanym miodem

                            W tej chwili męczę się nad etykietami.
                            MM961
                            4:-)

                            Comment

                            • JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6123

                              #44
                              Warka X została uwarzona w sobotę

                              1,5kg - Pils
                              1,5kg - Monachijski
                              10dm3 - woda.

                              Śrutownik jak zwykle pożyczony od Marusi

                              Chmiel:
                              30g Marynka granulat
                              15g Marynka szyszka.

                              zacieranie 66-68stC - 2h

                              Filtracja i wysładzanie:
                              woda:
                              2,5dm3 - podbicie,
                              2,5dm3 - wysładzanie.

                              Chmielenie (tylko Marynka):
                              30g granulatu na godzinę
                              15g szyszki 5min przed końcem.

                              Odparowało z 1,5 dm3 i w fermentorze uzyskałem poniżej 9dm3 brzeczki 16blg. Coś za mocne piwa mi wychodzą ostatnio:/ Chyba zacznę rozcieńczać brzeczkę wodą po chmieleniu.

                              Drożdże suche Danstar Nottingham. Trochę się obawiam o nie, bo leżały w lodówce ponad pół roku. Dopiero dziś rano jakieś ślady aktywności na powierzchni brzeczki w postaci małych wysepek piany (~35 godzin od zadania). Mam nadzieję, ze do wieczora piana bedzie na 10 palców. W przeciwnym razie zapodam suche Danstar Windsor (też wiekowe, ale trudno).
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                                Odparowało z 1,5 dm3 i w fermentorze uzyskałem poniżej 9dm3 brzeczki 16blg. Coś za mocne piwa mi wychodzą ostatnio:/ Chyba zacznę rozcieńczać brzeczkę wodą po chmieleniu.
                                .
                                Jezeli planowałeś np.12-13 BLG, to zwiększ wysładzanie do uzyskania 11 BLG przed chmieleniem, po odparowaniu uzyskasz planowany wynik.
                                Dodatkowo zyskasz parę procent na wydajności warzelni.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X