Przygód kilka Browaru Domowego Zimorodek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

    #76
    Słody zacierają sie w 20 dm3 wody w worku zaciernym.
    Planuję 1,5h ~66stC
    MM961
    4:-)

    Comment

    • JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

      #77
      XIII

      Warka XIII stała się faktem:

      monachijski - 4kg
      carapils - 1kg
      carafa III - 0,05kg
      Marynka (szyszka) - 50gr (1h15min)
      Lubelski (granulat) - 20gr (1h15min) + 30gr (15min)
      Mech irlandzki - 1łyżeczka - 15min
      woda (Ustronianka) 20dm3 + 10dm3(wysładzanie)

      Z workiem zaciernym sporo kłopotu choć skraca całą operację. Wydaje mi się jednak, że spadła wydajność zacierania (albo słody przestarzałe). Brzeczka dość mętna.

      Wyszło mi 20dm3 12blg :/

      Całkiem dobrze za to sprawdziła się chłodnica pożyczona od Cześka. 20dm3 do 28stC w około 50minut. Zużycie wody - jakieś 50-60 dm3.

      brzeczka zadana suchymi safale US-05.

      Proces zajął mi około 7godzin (jednak dawno nie warzyłem)
      MM961
      4:-)

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #78
        No to gratuluję ponownego użycia garnka.
        A tak naprawdę to ten worek też mi się nie sprawdził, więc użyłem go tylko raz i na tym się skończyło.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • JAckson
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2004.05
          • 6123

          #79
          Po prawie 3 latach połączyliśmy z kolegą Cześkiem siły, aby wreszcie coś uwarzyć.

          Wyszło nam coś na kształt koźlaka pszenicznego. Pierwszy raz do warzenia użyłem ciepłej wody z kranu dzięki czemu zacieranie rozpoczęło się błyskawicznie.
          Proces trwał ~7godzin i trwałby dłużej dzięki pomocy przeróżnej maści piw testowanych po drodze, ale na szczęście timer czuwał nad czasem operacji.

          Następna warka może jeszcze w tym roku

          Aha: blg ~16,5. Brzeczka fermentuje u Cześka i podobno już dobrze się pieni (drożdże z odzysku nie były pewnym punktem operacji)
          Ostatnia zmiana dokonana przez JAckson; 2010-11-06, 20:05.
          MM961
          4:-)

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #80
            No, no, gratulacje!

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13964

              #81
              Jackson, 3 lata nic nie robiłeś, czy chodzi o 3 lata bez współpracy z kolegą?

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • JAckson
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2004.05
                • 6123

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                Jackson, 3 lata nic nie robiłeś, czy chodzi o 3 lata bez współpracy z kolegą?
                3 lata nie warzyłem.
                MM961
                4:-)

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • pebejot
                  Jelcz-laskowice, Polna 38, Browar Cześć Brat!
                  pebejot
                  Browar Cześć Brat! zaprasza w sezonie w weekendy do swojego firmowego lokalu.
                  Lokal ma formę ogródka działającego na terenie posesji, na której mieści się browar.
                  Do dyspozycji mamy hipsterskie stoliki z blatem z płyty paździerzowej w komplecie z ławkami zbitymi z europalet....
                  2023-09-11, 22:37
                • RomaNzRumunii
                  Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                  RomaNzRumunii
                  Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                  2021-01-25, 21:25
                • marcino87
                  Niski stopień odfermentowania po burzliwej
                  marcino87
                  Witam wszystkich forumowiczów,
                  Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
                  Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
                  Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
                  2018-02-25, 22:51
                • woosaa
                  Przyspieszona cicha
                  woosaa
                  Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                  2025-01-09, 17:18
                • Serokomlak
                  Islandia, Rejkiawik (Reykjavík), Skútuvogur 1G, Malbygg
                  Serokomlak
                  Najdalej na północ położna stolica - Rejkiawik, skrywa jedną z perełek islandzkiego piwowarstwa - mikrobrowar Malbygg.
                  Malbygg Taproom - Brewery Bar and Beer Shop to miejsce, które zdecydowanie warto odwiedzić - nie tylko biorąc pod uwagę fakt, że w zwykłych sklepach można się uraczyć...
                  2024-09-26, 20:28
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...