Tak jak rozmawialiśmy, nie ma sensu dorzucać drożdży, jeśli blg jest takie ładne. Ja wczoraj zlałam do butelek portera, który na drożdżach German Lager zszedł mi z 22 na 8,5 zatem masz nawet lepszy wynik, Danstary mnie zadziwiły
VII przelana na cichą. Blg już nie spadło, czyli pozostało 9. Przy okazji balingomierz dokonał swego ostatniego pomiaru. Trzeba zakupić nowy.
Do fermentora dorzuciłem 0,5 tabletki chmielowej. Teraz trzeba poczekać ze 3 tygodnie.
Piwo mocne i szczypiące po wypiciu próbki. Na zimę się przyda jak nic złego się z nim nie stanie
Myslę nad nową warką.
Mam słód monachojski i pilzeński oraz gęstwę Irish Ale. Chętnie zrobiłbym coś w stylu stouta. Co najlepiej dokupić?
Mam słód monachojski i pilzeński oraz gęstwę Irish Ale. Chętnie zrobiłbym coś w stylu stouta. Co najlepiej dokupić?
Ten monachojski to mnie się bardziej podoba w wymowie niż oryginał A przydadzą Ci się ciemne słody. Palonego mogę garść przynieść jeśli będziesz piwkował z ekipą w środę
VII zabutelkowana. Ostatecznego blg nie zmierzyłem bo mnie ktoś zbił blgmierz, a nowego nie zakupiłem, gdyż w okolicznych supermarketach nie było.
Ale alkoholu toto ma ponad 7%.
Wyszło mi 25 butelek 0,33dm3 (bardzo śmieszne )
Kiedy to dojrzeje - chyba na Święta Bożego Narodzenia.
Niestety gęstwa Irish Ale chyba jest na etapie zejściowym :/ Octowy zapach się pojawił. Czy ktoś z Wrocławiaków dysponuje jaimiś drożdżami w stoutowym stylu?
Gęstwa drożdżowa Scottish Ale pozyskana od Marusi.
Starter trochę krótko pracował, bo tylko około godziny. Przez noc piany nie było w fermentatorze, ale po powrocie z pracy wczoraj była już piękna piana
W piątek warka VIII została przelana na cichą fermentację. BLG na poziomie 5st. W smaku piwo dość ciekawe i na pewno inne niż poprzednie moje 'dzieła'.
Przy okazji przetestowałem nowy blgmierz z biowinu (9,99zł) razem z pożyczonym od Marusi z BA (~21zł). Różnica ok. 0,25 stBLG.
W związku z otrzymanym gratisem na III Warsztatach w postaci słodu Caraffa III i możliwością odzysku gęstwy Scottish Ale następna warka może trochę przypowinać obecną.
Warka VIII została zabutelkowana wczoraj. Wyszło 24 butelki 0,33.
Pierwszy raz zgniotłem butelkę gretą. Wogóle coś ta Greta zaczyna dziwnie działać. PO zaciśnieciu kapsla bardzo ciężko jest ją ściągnąć z niego. Wygląda na to, że kapsel mocno klinuje się w tej stalowej tulei. Na każdym kapslu mam teraz mocno odciśniety okrągły ślad po środkowym, plastikowym walcu do wypychania.
Piwo wyszło mocno gorzkie od palonych słodów. Albo przesadziłem z zasypem albo piwo w butelkach złagodnieje i będzie normalnie gorzkie. Chociaż żonie smakowało.
Piwo mocno się pieniło po przelaniu do fermentora z glukozą i podczas napełniania butelek. Może to przez te płatki owsiane. Ciekawe jak piana będzie wyglądać po paru tygodniach w butelkach.
Pierwszy raz zebrałem gęstwę z dna fermentora po cichej. Drożdży było bardzo mało, ale na jedną warkę powinno mi wystarczyć.
Filtracja i wysładzanie:
woda:
2,5dm3 - podbicie,
2,5dm3 - wysładzanie.
Chmielenie (tylko Marynka):
30g granulatu na godzinę
15g szyszki 5min przed końcem.
Odparowało z 1,5 dm3 i w fermentorze uzyskałem poniżej 9dm3 brzeczki 16blg. Coś za mocne piwa mi wychodzą ostatnio:/ Chyba zacznę rozcieńczać brzeczkę wodą po chmieleniu.
Drożdże suche Danstar Nottingham. Trochę się obawiam o nie, bo leżały w lodówce ponad pół roku. Dopiero dziś rano jakieś ślady aktywności na powierzchni brzeczki w postaci małych wysepek piany (~35 godzin od zadania). Mam nadzieję, ze do wieczora piana bedzie na 10 palców. W przeciwnym razie zapodam suche Danstar Windsor (też wiekowe, ale trudno).
Odparowało z 1,5 dm3 i w fermentorze uzyskałem poniżej 9dm3 brzeczki 16blg. Coś za mocne piwa mi wychodzą ostatnio:/ Chyba zacznę rozcieńczać brzeczkę wodą po chmieleniu.
.
Jezeli planowałeś np.12-13 BLG, to zwiększ wysładzanie do uzyskania 11 BLG przed chmieleniem, po odparowaniu uzyskasz planowany wynik.
Dodatkowo zyskasz parę procent na wydajności warzelni.
Browar Cześć Brat! zaprasza w sezonie w weekendy do swojego firmowego lokalu.
Lokal ma formę ogródka działającego na terenie posesji, na której mieści się browar.
Do dyspozycji mamy hipsterskie stoliki z blatem z płyty paździerzowej w komplecie z ławkami zbitymi z europalet....
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
Witam wszystkich forumowiczów,
Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
Najdalej na północ położna stolica - Rejkiawik, skrywa jedną z perełek islandzkiego piwowarstwa - mikrobrowar Malbygg. Malbygg Taproom - Brewery Bar and Beer Shop to miejsce, które zdecydowanie warto odwiedzić - nie tylko biorąc pod uwagę fakt, że w zwykłych sklepach można się uraczyć...
Comment