Jutro pierwsze zacieranie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tomek-Pasieka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.10
    • 197

    #1

    Jutro pierwsze zacieranie

    za mną 2 warki z ekstraktów. Piwo Ślubne Mocne i Piwo Imbirowe Ślubne Ale.
    Jutro startuję z zacieraniem. Plan jest taki:
    3,2 kg pilzneński
    1,6 kg monachijski
    0,2 kg monachijski prazony samodzielnie
    do tego drożdże Safale US-56

    2 przerwy 65 st. przez 30 min. i 70 st. przez 30 min.
    Do filtracji sprzęt z rurek PCV do ciepłej wody.

    Po zakończeniu zdam relację
  • Tomek-Pasieka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.10
    • 197

    #2
    I już po zacieraniu, brzeczka dzielnie fermentuje.

    Plan pierwotny uległ nieco modyfikacji.
    Zrobiłem dwie przerwy po 30 minut. Pierwsza w temperaturze 64 stopni, druga przy 72 stopniach. Po tym podgrzałem do 78 stopni za zabrałem się za filtrację. Patent z rurką PCV do ciepłej wody (atest do 82 stopni) jest całkiem dobry. Fakt, że zaciągnąłem trochę syfu, głównie pozlepianej mączki (śrutowałem ręcznym młynkiem żarnowym), wynika zapewne z faktu, że zbyt intensywnie przeprowadziłem wysładzanie (zużyłem do tego ok. 10 l. wody).
    Po wysładzaniu miałem ok. 25 l brzeczki, z której – obawiając się małej gęstości - odparowałem najpierw ok. 2,5 l wody. Wychodzi mi z tego, że efektywność zacierania wyniosła 63% Chyba rozsądnie jak na pierwszy raz.
    Sama filtracja zajęła mi ok. godziny. Była do zrobienia w 30-45 minut (miałem kilka przestojów na dogotowanie wody i sprawdzenie gęstości).

    Drożdże zadane przy 28 stopniach, ruszyły po ok. 4 godz.

    Wnioski na przyszłość: filtrując ustawić minimalny przepływ brzeczki; w trakcie wysładzania delikatniej lać wodę na talerzyk.

    Comment

    • Tomek-Pasieka
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.10
      • 197

      #3
      a tu moja wersja filtratora
      Attached Files

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Pikne...pikne
        A gdyby zrobic takie poprzeczne ramiona? Nie byłoby lepiej?
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • Tomek-Pasieka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.10
          • 197

          #5
          no nie wiem czy by było czy nie... Przyznam, że zastanawiałem się nad tym i doszedłem do wniosku (pewnie błędnego, bo humanista ze mnie, a nie fizyk), że największa siła ssąca i tak jest przy wyprowadzeniu w górę. w dalszych odcinkach się zmniejsza (tak sądzę), więc nie wiem ile zmieni dodatkowa poprzeczka. Z drugiej strony resztki rurki jescze mam, więc pozostałaby kwestia zakupu 2 trójników

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Filtrator bardzo podobny do mojego, materiały te same jak widze
            Tyle że u mnie nie ma tego krótkiego poziomego odcinka wychodzącego z trójnika, od razu idzie do góry.

            Comment

            • Tomek-Pasieka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 197

              #7
              zastosowałem ten kawałek po testach w garnku wypełnionym wodą. Bez niego całość się przekrzywiała. Ha! ale nie wziąłme pod uwagę, że przecież dół będzie przyciśnięty młótem

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomek-Pasieka
                zastosowałem ten kawałek po testach w garnku wypełnionym wodą. Bez niego całość się przekrzywiała. Ha! ale nie wziąłme pod uwagę, że przecież dół będzie przyciśnięty młótem
                Toteż właśnie. Choć u mnie nie ma tego kawałka, to po przyciśnięciu młótem całość ładnie trzyma się dna. Ale żeby to osiągnąć, to po wsadzeniu ustrojstwa do zacieru muszę tylną krawędź docisnąć łychą do dna. Pomyślę, jak mi starczy kolanek to może też dorobię taki fragmencik.

                Comment

                • Tomek-Pasieka
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.10
                  • 197

                  #9
                  zaczęła się 5 doba fermentacji cichej i nadal są bąbelki w rurce. Nie jakieś intensywne, ale co jakiś czas delikatnie pyka Ot dziwota co??

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Serokomlak
                    Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
                    Serokomlak
                    Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
                    2024-10-27, 00:16
                  • Grbuy
                    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                    Grbuy
                    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                    2023-11-30, 20:57
                  • RomaNzRumunii
                    Kolsch temperatura fermentacji
                    RomaNzRumunii
                    Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                    2023-11-25, 21:07
                  • Serokomlak
                    Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
                    Serokomlak
                    Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

                    „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
                    Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
                    2024-11-03, 01:56
                  • RomaNzRumunii
                    Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                    RomaNzRumunii
                    Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                    2022-01-25, 16:05
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...