Uwag kilka z kolejnej warki - piana bardzo burzliwa -

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hodyr
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 10

    #1

    Uwag kilka z kolejnej warki - piana bardzo burzliwa -

    witam,

    w weekend uwarzylem sobie kolejne piwo - wzialem na warsztat 'prawdziwe ale' browamatora (jakies razem 3,6kg ekstraktu slodowego), ale jako, ze lubie ciemne doprawilem je jeszcze 0,5kg puszka slodu barwiacego. otrzymany w ten sposob kolor brzeczki odrazu podsunal mi nazwe dla piwa - "cziornyj cziort", etykieta bedzie w stylu 'zabor rosyjski' cyrlica itd. ale... nie o tym mialo byc. w kazdym badz razie wyszlo tego 20-21 literkow co 14BLg poczatkowego mialo.

    Jako, ze warka miala byc znowu typu 'ciekawe co z tego wyjdzie?', przed zadaniem drozdzy ponapowietrzam sobie troche brzeczke. Juz po 15 minutach musialem sie poddac, bo 'piana' doslownie zaczela mi wychodzic z fermentatora dalem jej chwile spokoju, zadalem do brzeczki drozdzy z zestawu (suche Safale US-56) i radosnie zakonczylem Faze I warzenia piwka.

    Po kilku, kilkunastu godzinach na powierzchni zaczela sie tworzyc piana przypominajaca swa lepkoscia te z poprzednich warek, temperatura warki wzrosla przy tym o jakies 1,5 stopnia - znak, ze drozdze bezwstydnie oddaly sie konsumpcji i radosnemu rozmnazaniu.
    Drugiego dnia piana byla juz naprawde spora, gesta o wyraznym drozdzowym (!) nie slodowym aromacie. Dzis (czwarty dzien) piana owszem troche opadla, ale zaczyna "schnac" zalegajac jako skorupa na powierzchni warki.

    Pytanie, co zrobic z ta skorupa? Przydatnosc takowej pewnie jest juz zadna, zatem czy spokojnie moge ja zebrac z powierzchni i "poslac do Wisly"? czy jednak jest cos lepszego co mozna z tym 'czyms' zrobic?

    Gdy tylko zwolni mi sie 'burzliwy' fermentator planuje zrobic kolejna warke typu "wynalazek" i chcialbym uzyc do tego tych drozdzy zebranych z tej warki?
    Tu kolejny dylemat - wczesniej nie uzywalem drozdzy odzyskiwanych, wiec nie wiem ile z tej odzyskanej gestwy drozdzowej zapodac do kolejnej warki (proporcje podobne jak w tej), zeby mi drozdze tym razem nie wyniosly sie "z kuchni na pokoje"

    czy jest sens mieszania drozdzy? czy jest to wrecz niewskazane? czy tez narusza jakas browarnicza etykiete? mieszania drozdzy w takim znaczeniu, ze np. do kolejnej warki wezme znowu troche suchych z zestawu w celu "wzmocnienia" efektu konsumpcji.
    oczywiscie caly czas mowimy o drozdzach gornej fermentacji.


    pozdrawiam,

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Vojkovice 252, Pivovar Koníček
    dadek
    Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
    2023-11-22, 05:14
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 09:28
  • darekd
    ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
    darekd
    Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

    Ekstr. 15%
    Alk. 6,0%

    Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
    Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
    2025-01-22, 22:57
  • darekd
    Van Eecke, Kapittel Watou Winter
    darekd
    Przedziwna historia z tym browarem a właściwie browarami ze wschodniej Flandrii
    Otóż piwowarska rodzina Leroy (podobno obecnie warzy piwo 11 pokolenie!) posiadająca browar Het Sas odziedziczyła w l. 60-tych XX w. browar Van Eecke.
    Produkcja przebiega w dwóch browarach, ale w 2016...
    2024-01-10, 23:31
  • Grbuy
    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
    Grbuy
    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
    2023-11-30, 20:57
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...