Nie gniewam się, a... dziękuję za wyjaśnienie Już niejeden raz coś przekręciłem albo źle odczytałem ( Jerzy- to naprawdę nie była Twoja wina ). Dzięki Wam moja wiedza się klaruje. Pozdrawiam.
Jak Antałek piwa nawarzył
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekPiąta warka- PROBLEM
MÓJ BALINGOMETR POKAZUJE 7 (słownie: SIEDEM) Co się stało??? Przy drugiej, warce z tych samych składników było 12 Blg! Czy mi drożdze zjadły cukier w dwie minuty? Puszki nie były przetreminowane, ale na drożdżach nie dopatrzyłem się daty ważności tylko numerek 314 05. Ale nawet, to drożdże nie mają przecież wpływu na zawartość cukru w brzeczce, chyba. Pracowały przez 5 dni i teraz jestem po zlaniu na cichą. Balling wynosi 3. Co to będzie za piwo, kurcze, chyba bezalkoholowe dla dzieci
Po degustacji stwierdzam, że piwo ma faktycznie balling 7 a nie 12 Myslę, że to przez zapomnienie dodania cukru do brzeczki, tak jak przykazują producenci brew-kitów
Comment
-
-
No tak, już wiem, to był ekstrakt słodowy, a nie słód.
Jutro eksperyment na moją skalę. Przelewam na cichą szóstą warkę i zakładam od razu siódmą. Chcę po raz pierwszy użyć drożdży żywych z szóstej warki. Zamierzam zebrać je do słoika i dodać do nowej, przestudzonej warki. Mogłem zadzwonić do Prezesa, Szlangiego i innych. Wiem, że doradziliby mi. Ale może nawet jak zepsuje jedną warkę to więcej będę umiał. A może to akt samodzielności. A może szleństwa
Comment
-
-
Tak też zrobiłem. Przyznam się, że troszkę tu zajrzałem rankiem bo wiedziałem, że się nie zawiodę na Was, a na sobie mógłbym (patrz- pierwsza warka). Teraz piwko buzuje aż miło, a i to na cichej nie siedzi w kątku tylko też "daje" od czasu do czasu. Czekamy, Panowie, czekamy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekCzekamy, Panowie, czekamy
Sa wiernymi fankami opisów "stworzenia piwnego cudu"Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
Comment
-
-
Oj przepraszam, ups!
Uraczę ja piwkiem chętnie wszystkie panie.
Jak się coś nawrzy to i kotek dostanie,
zamiast mleczka,
HAHAHA.
A moje piwko tak buzuje, że przykleiłem lepcem rurkę co by nie wyrwało. No po porostu gejzery piwnych oparów unoszą sie w łazience. Tylko patrzeć jak zajrzy tu straż miejska
Pozdrawiam wszystkie Panie i Panów
Comment
-
-
No i przepakowałem obydwie warki. Jedną do buteleczek z dodatkiem jasnego ekstraktu słodowego, który ponoć da większą i trwalszą pianę. No, no, zobaczymy. Straszny problem z nasypywaniem do butelek- wszystko mi się kleiło.
Druga warka powędrowała na cichą.
Tak więc Panie i Panowie, czekamy cierpliwie dalej. A w międzyczasie może po jakimś piweczku?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekStraszny problem z nasypywaniem do butelek- wszystko mi się kleiło.
Oczywiście, że tragedia Ci się nie stała ale sposób z każdą butelką z osobna sprawia, że wszystkie nie są równomiernie nagazowane. Opisywałem przecież na ostatnim spotkaniu, jeszcze przed Twoim wyjściem moje doświadczenia, jak w ten sposób schrzaniłem nagazowanie, w niektórych piwach
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumBo to nie tak się robi ...Last edited by e-prezes; 2006-06-01, 23:12.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezessposób, który podał kolega może zakazić brzeczkę
Comment
-
Comment