Jak Antałek piwa nawarzył

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
    Mój sposób nie napowietrza brzeczki.
    OK, i tak Antałek jest od nas mądrzejszy, bo był na warsztatach

    Comment

    • Tomasz_FK
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.10
      • 221

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      najbardziej komfortowa jest sytuacja gdy "zaprawisz" brzeczką przednią, choć dla mnie najwygodniejszy jest cukier
      A nie brzeczkę nastawną?
      Tomasz
      "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

      Comment

      • Tomasz_FK
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.10
        • 221

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomasz_FK
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        najbardziej komfortowa jest sytuacja gdy "zaprawisz" brzeczką przednią, choć dla mnie najwygodniejszy jest cukier
        A nie brzeczkę nastawną?
        Auć. 5:30 to stanowczo za wczesna pora na wymądrzanie się.
        Ani przednia ani nastawna ani nawet brzeczka. Po fermentacji to już mamy do czynienia, z zielonym bo zielonym, ale przecież piwem.
        Tomasz
        "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomasz_FK
          Auć. 5:30 to stanowczo za wczesna pora na wymądrzanie się.
          Ani przednia ani nastawna ani nawet brzeczka. Po fermentacji to już mamy do czynienia, z zielonym bo zielonym, ale przecież piwem.
          Przeczytaj może raz jeszcze co prezes pisał.

          Comment

          • Tomasz_FK
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.10
            • 221

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            Przeczytaj może raz jeszcze co prezes pisał.

            Dzięki za uwagę. A e-prezesa i Antałka przepraszam za zamieszanie.
            Przysunę sobie monitor bliżej.
            Tomasz
            "Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.

            Comment

            • Antałek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 164

              #36
              No ładne j.... To co ? wylać to z pwrotem do baniaka zielonego i nasypać cukru? a potem dopiero do butelek? No a co z tym słodem, przecedzić tego sie nie da, bo patrzyłem i jest w butelkach przezroczyste.

              Comment

              • Antałek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.12
                • 164

                #37
                Przepraszam jeszcze, ale ja mam baniaki białe, z biowinu

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10795

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antałek
                  No ładne j.... To co ? wylać to z pwrotem do baniaka zielonego i nasypać cukru? a potem dopiero do butelek? No a co z tym słodem, przecedzić tego sie nie da, bo patrzyłem i jest w butelkach przezroczyste.
                  a po kiego dawałeś ten słód do butelek
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Antałek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 164

                    #39
                    No, jak to? mówią o IV Rzczpospolitej a ja nawet trzeciej fermentacji nie mogę?? I jak tu iść z duchem czasu. Zawsze do butelek coś wsypywałem. Tym razem padło na słód, który miał być dla mnie zbawienny, w kwestii piany oczywiście. Bez tego to by gazu nie było. Chyba Tak mi sie wydaje. Sam już nie wiem

                    Comment

                    • Antałek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 164

                      #40
                      No tak, znów błąd merytoryczny. Miało być -ekstarkt słodowy

                      Comment

                      • Antałek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 164

                        #41
                        No właśnie Gdyby nie ta mordka na końcu to pewnie bym uwierzył

                        Comment

                        • Antałek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 164

                          #42
                          Łe, beznadziejne to piwo mi wyszło. Nie, no, totalna załamka ten słód (rewelacyjny w ofercie biowinu) spowodował, że w kufelku... ani krzty piany Jest gorzej niż z cukrem. Już nigdy się nie dam naciągnąć na ten proszek. Cholera !! Ale jestem wściekły. Mam 40 butelek pepsi o smaku piwa. Może właśnie E-prezes miał rację i należałoby to dodać do fermentacji burzliwej. Już więcej tego syfu nie kupię. I co ja teraz powiem tym wszystkim sępom, którzy czekają na moje piwko buuuuuuu Chyba upiję się wódką

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #43
                            A może byś się tak na zacieranie przerzucił Oferuję surowce i praktyczne porady z instrukcją na żywo

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • Antałek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 164

                              #44
                              Aha, na pewno. Zacieraniem to mnie tak możecie straszyć, jak małe dziecko dziadem z worem. Poza tym jast za gorąco na warznie, więc sprawa jest oczywista A, że mogę na Ciebie, E-prezesa i kilka innych osób liczyć, również nie-Krakowian- wiem i mam tę ufność z zanadrzu jak ogarek. Nic nie warzę na razie, przecież muszę to wszystko teraz wypić, bo wstyd komuś zapodać takie płyny. Pozdrawiam

                              Comment

                              • Shlangbaum
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2005.03
                                • 5828

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Antałek
                                Nic nie warzę na razie, przecież muszę to wszystko teraz wypić, bo wstyd komuś zapodać takie płyny.
                                Zróbmy pijacką imprezę u mnie wszystko wypijemy

                                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • AaLeX
                                  Głubczyce, Special Hard
                                  AaLeX
                                  Kiedy zobaczyłem to piwo w Dino, byłem ciekaw, jak smakuje piwo, które ma 12% alkoholu. Inne parametry nie są podane. No więc, teraz już wiem. Na początek piana, zawsze atut Głubczyc, tutaj jest przeciętna, słaba. Zapach metaliczno-słodowy. Barwa dość jasna, jak na takie piwo. Smak? Słód...
                                  2024-06-30, 17:48
                                • darekd
                                  Mykułynećkyj, Barley Wine
                                  darekd
                                  Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
                                  W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
                                  2024-01-08, 00:20
                                • dadek
                                  Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                  dadek
                                  Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                  2023-11-22, 05:14
                                • heckler
                                  Czechy, Praha-Nové Město, Vodičkova 682/20, Minipivovar Bohemia Goose
                                  heckler
                                  Do stycznia 2020 roku pod tym adresem przez 27 lat działał Novoměstský pivovar. Był to pierwszy nowy browar otwarty w Pradze w XX wieku (jesień 1993).
                                  Powodem zamknięcia było podobno wygaśnięcie umowy wynajmu lokalu, ale jak było na prawdę pewnie się nie dowiemy.

                                  Nowa
                                  ...
                                  2023-11-08, 12:34
                                • heckler
                                  Czechy, Ivančice, Kounická 1736/86, Pivovar Ivančice
                                  heckler
                                  Szkoda, że na otwarcie browaru pogoda nie dopisała i akurat w godzinach popołudniowych zaczęło mocno padać i zrobiło sie zimno.
                                  Na podstawkach powstanie browaru datują na 2018 rok, natomiast pierwsza warka została uwarzona w lutym tego roku, a uroczyste otwarcie odbyło sie weekend
                                  ...
                                  2023-05-09, 15:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...