Browar domowy/rodzinny WOJTUŚ - warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szefi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 194

    #46
    Dłuuuugaa przerwa...

    Nie pisałem bo i nie miałem o czym...
    Nauczyłem się też ważnej rzeczy, nie śpiesz się.
    W tej przerwie udało mi się wykonać 4 warki z sukcesem i ,
    2 z kompletną klapą. No cóż to też jakieś doświadczenie.
    Ale nie zniechęciło mnie to bynajmniej.

    Właśnie po wielu ... (załóżmy tygodniach, aby nie powiedzieć miesiącach) zabieram się do:
    1. Budowy RIMS'a, ale tak abym na każdym etapie budowy mógł już korzystać
    2. Warzenia, ale tu poczekam aż temperatury zejdą i tu mam dwie wątpliwości:
    obie dotyczą trwałości produktów które używamy do warzenia:
    - słód leży już rok - czy jeszcze jest coś wart ?
    - chmiel prawie rok i podobne pytanie co wyżej (dodam że nie jest w 100% szczelnych workach ale powiedzmy 95%
    - drożdze to już wykorzystałem muszę zacząć od nowa, ale zapodziały się jedne płynne w lodówce i to takie z gónej półki Wyeast Irish Ale czy po upoływie terminu ważności mogę na coś jeszcze liczyć hmmmm kto wie spróbuje za jakiś czas to się dowiem (były w lodówce cały czas).

    Nie wiem czy to dobre miejsce , ale nigdzie nie było kompletnego wątku apropo budowy RIMS'a od zera. Wiem że zasada działania jest starym wyżeraczom dobrze znana, ale projektując napotykam na banalne i niebanalne problemy. Chciałbym się nimi podzielić, może ktoś mi coś podpowie.

    Comment

    • szefi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 194

      #47
      warka - 10 - ciemne ale

      Pilzneński 6,4 kg
      Płatki jęczmienne 0,5 kg
      Jasny karmelowy 0,4 kg
      Ekstrakt słodowy ciemny 0,4 kg (0,2 poszło na starter)
      Drożdze Irish Ale z gęstwy

      Przerwy
      I 38oC-45oC - 25 min
      II 60oC-65oC - 35 min
      III 72oC - do próby - wyszło 7 min
      IV - 75oC- 15 min

      Woda do słodu 1:2,5 = około 20l
      Wysładzanie 2x7l i 1x6l = razem 20 l
      Ekstrakt ciemy ,2kg w 1l dodany po wysłodzeniu

      Blg 17 dodałem 3l wody.

      Chmielenie
      50g Goryczkowy + 40g Aromatyczny - od zagotowania 50min
      40g Aromatyczny + Mech Irlandzki - 10 min

      Blg końcowe 13,5.

      Drożdze w starterze 0,5l+0,2kg ekstraktu słodowego ciemnego zadane po 8h od wyjęcia z lodówki i 6 pracy w starterze.

      Podsumowanie:
      - Miałem w zamyśle zacierać w stosunku 1:3,5 i teraz uważam że to był dobry pomysł.
      - Zapomniałem odlać brzeczkę na refermentację oj oj pójdzie glukoza....

      Zastanawiam się jak w warunkach domowych zbadać jakość słodu. Gdyż jak wyczytałem długość pierwszej przerwy należy dobrać do jakości słodu. Nie mniej bardzo enigmatyczne sformułowanie.

      Comment

      • szefi
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 194

        #48
        warka - 10 - fermentacja burzliwa

        po 9h - ładna piana
        temp około 16oC

        Comment

        • szefi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 194

          #49
          warka - 10 - sprzęt

          wykonałem pierwsze prace wstępne dla rimsa, i już je wykorzystuje testowo w tej warce
          • kociołek zacierno-filtracyjny - KEG 50l
            • wycięta "dennica górna"
            • wywiercony otworek w ściance zamontowany kranik
            • "wkład filtracyjny" to zlutowane rurki miedziane i ponacinane szczeliny 1mm - filtrowało się całkiem dobrze odnoszę wrażenie że lepiej niż w plastiku z BA, ale ocenę pozostawić należy jak zobacze produkt finalny
          • kociołek warzelny - KEG 50l
            • wycięta "dennica górna"
            • wywiercony otworek w ściance zamontowany kranik
            • wewnątrz wylewka z rurek miedzianych
          • fermentor - KEG 50l
            • wycięta "dennica górna"

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefi Wyświetlenie odpowiedzi
            wywiercony otworek w ściance zamontowany kranik

            fermentor - KEG 50l
            wycięta "dennica górna"
            kranik wkręcany czy wspawany ?
            a fremetator otwarty czy jakieś sprytne zamknięcie ?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • szefi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 194

              #51
              kranik wkręcany, w kolejnej wersji może uda się go wspawać, mam plany wymiany rurek miedzianych na kwasówkę....,

              fermentor otwarty, ale przykrywam dużą pokrywką od garnka
              kilka fotek

              Comment

              • szefi
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.12
                • 194

                #52
                warka 10 - fermentacja burzliwa c.d.

                19 h fermentacji
                Temperatura 14oC

                Piana jeszcze piękniejsza, tak się zachwycam bo to moja pierwsza warka na drożdzach płynnych , fakt że z gęstwy, ale ale jak widać na fotach nie przeszkadza, martwi mnie jedynie jakiś centalnie położony czarny punkt , się obaczy co to....byle nie zapóźnio

                Comment

                Przetwarzanie...
                X