Dłuuuugaa przerwa...
Nie pisałem bo i nie miałem o czym...
Nauczyłem się też ważnej rzeczy, nie śpiesz się.
W tej przerwie udało mi się wykonać 4 warki z sukcesem i ,
2 z kompletną klapą. No cóż to też jakieś doświadczenie.
Ale nie zniechęciło mnie to bynajmniej.
Właśnie po wielu ... (załóżmy tygodniach, aby nie powiedzieć miesiącach) zabieram się do:
1. Budowy RIMS'a, ale tak abym na każdym etapie budowy mógł już korzystać
2. Warzenia, ale tu poczekam aż temperatury zejdą i tu mam dwie wątpliwości:
obie dotyczą trwałości produktów które używamy do warzenia:
- słód leży już rok - czy jeszcze jest coś wart ?
- chmiel prawie rok i podobne pytanie co wyżej (dodam że nie jest w 100% szczelnych workach ale powiedzmy 95%
- drożdze to już wykorzystałem muszę zacząć od nowa, ale zapodziały się jedne płynne w lodówce i to takie z gónej półki Wyeast Irish Ale czy po upoływie terminu ważności mogę na coś jeszcze liczyć hmmmm kto wie spróbuje za jakiś czas to się dowiem (były w lodówce cały czas).
Nie wiem czy to dobre miejsce , ale nigdzie nie było kompletnego wątku apropo budowy RIMS'a od zera. Wiem że zasada działania jest starym wyżeraczom dobrze znana, ale projektując napotykam na banalne i niebanalne problemy. Chciałbym się nimi podzielić, może ktoś mi coś podpowie.
Nie pisałem bo i nie miałem o czym...
Nauczyłem się też ważnej rzeczy, nie śpiesz się.
W tej przerwie udało mi się wykonać 4 warki z sukcesem i ,
2 z kompletną klapą. No cóż to też jakieś doświadczenie.
Ale nie zniechęciło mnie to bynajmniej.
Właśnie po wielu ... (załóżmy tygodniach, aby nie powiedzieć miesiącach) zabieram się do:
1. Budowy RIMS'a, ale tak abym na każdym etapie budowy mógł już korzystać
2. Warzenia, ale tu poczekam aż temperatury zejdą i tu mam dwie wątpliwości:
obie dotyczą trwałości produktów które używamy do warzenia:
- słód leży już rok - czy jeszcze jest coś wart ?
- chmiel prawie rok i podobne pytanie co wyżej (dodam że nie jest w 100% szczelnych workach ale powiedzmy 95%
- drożdze to już wykorzystałem muszę zacząć od nowa, ale zapodziały się jedne płynne w lodówce i to takie z gónej półki Wyeast Irish Ale czy po upoływie terminu ważności mogę na coś jeszcze liczyć hmmmm kto wie spróbuje za jakiś czas to się dowiem (były w lodówce cały czas).
Nie wiem czy to dobre miejsce , ale nigdzie nie było kompletnego wątku apropo budowy RIMS'a od zera. Wiem że zasada działania jest starym wyżeraczom dobrze znana, ale projektując napotykam na banalne i niebanalne problemy. Chciałbym się nimi podzielić, może ktoś mi coś podpowie.
Comment