Browar domowy/rodzinny WOJTUŚ - warzy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szefi
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 194

    #31
    Warka 3 - Rozlew

    2006.05.04 - Rozlałem do butelek.
    Blg 3,5 czyli bez zmian od burzliwej.
    Alc teoretycznie 3,09
    Wyszło 35 sztuk.
    Do refermentacji użyłem glukozy dodanej bezpośrednio do butelek.

    Comment

    • szefi
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 194

      #32
      Warka 3 - Degustacja...

      Zacząłęm próbowac już po 10 dniach... - powiem tak niezłe.. jak na pierwsze zacieranie.

      Dziś. 2006.05.29 po 25 dniach od zabutelkowania.... spożywamy rodzinnie Żona zadowolona, a to bardzo ważne w końcu jest moim pierwszym cenzorem.
      Ważna uwaga:
      smakowo butelki różnią się od siebie zwłaszcza jeśli idzie o smak i wyczucie drożdży,
      powód jest mi nieznany ale wydaje się, że te w których czuć drożdże miały za mało powietrza i nie skończyły nagazowania, dla mnie wniosek aby zostawić całą szyjkę powietrza i nauczyć się cierpliwości.

      ogólnie jest dobrze...

      Comment

      • szefi
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 194

        #33
        Warka 1 - Degustacja...

        Nie ma co się zbyt wcześnie przejmowąć pierwsze koty za płoty smak jest o.k.
        Teraz już wiem czym się różni piwo z brewkita od piwa zacieranego.
        A więć to jest "do wypicia". Piana się zagęszcza z dnia na dzień.
        Piwo jest atrakcją bo w okolicy ze znajomych mało kto widział a co dopiero pił ciemne piwo.

        Z niecierpliwością czekam na warkę 6 - STOUT zacierany...

        Comment

        • szefi
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 194

          #34
          Warka 2 - Degustacja...

          To piwo jeszcze musi poczekać.
          Oj żeby nie było gorsze od warki 1 bo smak ma jakiś nieciekawy. Da się wypić ale STOUT'a to nie przypomina.
          Dla mnie wniosek esktrakty są może i dobre... ale mi nie podchodzą.

          ale i tak stan magazynu strasznie się zmniejszył... normalnie atrakcja ... wszyscy chcą posmakować

          Comment

          • szefi
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 194

            #35
            Warka 4 - Warzenie

            Zgodnie z planem z małymi poprawkami:
            pilzneński 3,2 /10 L
            goryczka 5+25 aromatyczny
            4L na wysładzanie - znowu chyba za mało
            Poszło już sprawniej.
            Ostatecznie po warzeniu mam 8L/18,5BLG
            Dodałem wody i mam 11L/15 BLG i zadałem drożdze.

            Comment

            • szefi
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 194

              #36
              Warka 4 - Fermentacja

              Burzliwa - 8 dni
              Cicha 24 dni
              Obie w "chłodni" - starałem się aby temp maksymalnie byłą 15 stopni średnio myślę że byłą gdzieś 12.
              Gęstośc końcowa 4.
              Alkohol 5,67 - myślę że niezły wynik...

              Ciekawe że żadka warka do tej powy nie zeszła ponizej 4 BLG.

              Comment

              • szefi
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.12
                • 194

                #37
                Warka 4 - Rozlew

                Po długiej cichej fermentacji co mnie mile zaskoczyło, bo podobno to dla dobra piwka, rozlałem do butelek. Wyszło 18 sztuk.

                Do refermentacji użyłęm glukozy bezpośrednio do butelek.
                Z zezynfekcją przestałem szaleć.
                Zwykłe umycie i leżakowaniem do góry dnem.
                Przed rozlewem dezynfekcja, chemipro... jeszcze od BA
                Zastanawiam się na zakupem "dużej" ilośći pirosiarczanu potasu...

                2 sztuki wypełniłem zlewkami z dna... zobaczymy co z tego będzie.
                no najtrudniejsze przedemną ....czekanie.

                Comment

                • szefi
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 194

                  #38
                  Warka 5 - Plan i warzenie

                  Z racji że się opuściłem w uzupełnianiu dziś nadrabiam zaległości.

                  Plan:
                  Zacieranie
                  Pilzneński (ze żnina) - 6,4 kg/ 25L
                  64C- próba
                  77C - filtrowanie
                  Wysładzanie 8L

                  Chmielenie
                  90minut :
                  10 min bez
                  25 g goryczka 70 minut
                  25 g aromat 10 minut

                  Drożdze US-56 - rehydratacja w brzeczce około 0,5L i potem dodanie do reszty brzeczki.

                  Wyniki:
                  16BLg przed wysłądzaniem
                  po wysłodzeniu 14,5 22 L....

                  czyli mam ogromne kłopoty z gospodarką wodną i to jest moje zadanie domowe...
                  wniosek po przewertowaniu postów między innymi krzysztofa,
                  że traci się tyle wody ile objętości jest słodu plus to co wyparuje.
                  Czyli muszę dawać tyle samo co do zacierania do wysładzania... lub wysładzać aż do uzyskania żądanego BLG... tylko jak robić pomiary... aby nie wystudzić brzeczki... (szybko )....

                  Comment

                  • szefi
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 194

                    #39
                    Warka 5 - Fermentacja

                    Miłe zaskoczenie.. bo warzyłem w nowym kociołku samodzielnie zrobionym z KEG'a i postanowiłem że w tym samym kegu nastawię do burzliwej.
                    Przykryłem pieluszką i pokrywką...
                    Piana po 6 godzinach piękna gęsta i równa.
                    US-56 wydaje się że to dobre drożdze.
                    Ale pogoda zrobiła psikusa i temperatura spadła chyba za bardzo do 16 C więc drożdze chyba poszły spać.
                    Zebrałem gęstwe z powierzchni to pierwszy dla mnie przypadek że górniaki zostały na górze ...a nie opadły jak w poprzednich warkach 1 i 2.
                    Po 10 dniach przelałem na cichą... i tu bąbelki ledwo ledwo... zastanawiające.
                    Temepraturę podniosłem do 20 C ale bez efektu.
                    Skończyłem cichą po 5 dniach... bo bąbelki milczą, może fermentor nieszczelny ale... testuje i jest o.k.

                    Comment

                    • szefi
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 194

                      #40
                      Warka 5 - Rozlew

                      No i stało się ...
                      Rozlałem do butelek... jak ja nie lubię myć....
                      Muszę coś z tym zrobić ale temat kegów w naszym kraju wydaje się jakiś niedorobiony przynajmniej dla mnie człowieka nie z branży. trudno kupić taniego... sprawnego pewnego...

                      Zazdroszczę kolegom którzy pisza że rozlewają do beczek lub kegów...

                      Wyszło 40 sztuk.
                      Glukoza do refermentacji...

                      i znowu czekanie... myslę że 3 tygodnie stykną.

                      Comment

                      • szefi
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 194

                        #41
                        Warka 6 - Zestaw BA STOUT 12°Blg - Plan i Warzenie

                        No i ostatni z zakupionych zestawów na "starcie".
                        Wszystko zgodnie z instrukcją, płatki, jęczmień palony... i tu niespodzianka cosik mi ten palony nie podchodzi nie wiem jaki ma wpływa na smak, ale ta spalenizna chyba nie jest w moim guście. Pożyjemy zobaczymy.

                        Skład
                        Jak w zestawie
                        Woda 17L
                        Zacieranie
                        Jak w zestawie
                        Wysładzanie
                        1 krok 5 L
                        2 krok 4 L

                        Chmielenie na drugi dzień
                        jak w zestawie

                        Wyszło ostatecznie po dolaniu wody 21L 12BLG
                        duże straty wody i czasu na filtrowaniu (wkład poszedł pod wiertarkę : dowierciłem drugie tyle dziurek)

                        to jest ostatnia warka w której nie uzględniłem brzeczki na referementacje ! to ważne koniec z glukozą dzięki Shlangbaum

                        Drożdzę z zestawu S-04 zadane w temp 25C

                        Comment

                        • szefi
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 194

                          #42
                          Warka 6 - Fermenatacja

                          Burzliwa 6 dni, po 5 dniach brak kompletnie piany.
                          Przelałem na cichą... ale to chyba moja pięta... nie wiem jak z tą temepraturą drożdze górniaki mają pracować w granicach 18-24 ale te S-04 jakoś leniwe.

                          Bąbelki.. jakoś pykają powoli ale pykają czekam cierpliwie myśle że STOUT powinien conajmiej tydzień popykać.

                          Comment

                          • szefi
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.12
                            • 194

                            #43
                            Warka 7 - Plan - Co wyjdzie... - "Wojtuś JASNY"

                            Nie chcę nazywać tego piwa jakoś specjalnie: pils/czy pale ale więc będzie "wojtuś jasny"
                            Plan:
                            Według obliczeń 12blg/40L

                            Skład
                            Zasyp 8kg:
                            Pilzneński 6,7 kg
                            Karmelowy Jasny 0,8 kg
                            Mąka kukurydziana 0,5 kg ... trochę pościągam od lepszych od demnie, ukłony dla Krzysztofa
                            Woda 32 L
                            ma wyjść dużo brzeczki... czyli chcę spróbować zrobić na maksymalne możliwości filtratora


                            Zacieranie
                            chyba standardowo
                            64-66C - do próby
                            77/78 - i filtracja

                            Wysładzanie
                            Jak się uda to 2 wlewki po 10 litrów lub więcej będę robił pomiary


                            Chmielenie
                            i tu powazna zagwozdka... chcę mieć aromatyczne piwo więc mój pomysł:
                            Chmielenie 60 minut:
                            50 g goryczki od początku
                            50 g aromatycznego 10 minut przed końcem może nawet 100g

                            Drożdze
                            zadam zebraną gęstwę z warki 5 górniaki US-56

                            całoś chyba wygląda na pale ale, ale nie wiem bo chyba nigdy nie piłem takowego
                            ciekawy jestem opinii o planie o ile ktoś to przeczyta....

                            Comment

                            • szefi
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 194

                              #44
                              Warka 7 - Plan - uzupełnienie

                              Napowietrzanie
                              Zapomniałem o tej czynności. Wyposażony w brzęczyk akwarystyczny i kamień planuje napowietrzyć brzeczkę przez zadaniem drożdży.

                              Fermentacja
                              Fermentacje palnuje przeprowadzić w KEG'u 50L.
                              A na cichą chyba rozleje do dwóch gąsiorów 15L i resztę zabutelkuje tak testowo lub całość przeleje do gąsiora 50L o ile uda mi się go umyć... bo dostałem coś takiego.. ale jego stan pozostawia dużo do życzenia.

                              Comment

                              • szefi
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.12
                                • 194

                                #45
                                Warka 7 - Plan - uzupełnienie 2

                                Refermentacja
                                Z racji że planuje jako substancji do refermentacje użyć brzeczki nastawnej (przed chmieleniem), planuje odlać jakieś 2-3 litry i przechować w jakiś "bezpieczny sposób.

                                No to chyba czas zacząć.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X