Piwo Trixa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • trix
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.03
    • 89

    #16
    Dzięki za odpowiedzi!
    Marusia masz rację, ten temat nie jest na pytania i odpowiedzi dotyczące problematyki warzenia! Ostatnie trzy posty tu nie pasują tematycznie Przeznaczenie tego tematu jest jedno. Ma to być swojego rodzaju pamiętnik amatora browarnika
    W swoich postach często będę pisał o swoich piwnych problemach i doświadczeniach. Nie oczekuję dyskusji na te tematy! Praktycznych porad i merytorycznych dyskusji spodziewam się w temacie " Początki są najgorsze.... dobre rady są wskazane "
    Pozdrawiam!

    Comment

    • trix
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.03
      • 89

      #17
      Piwo się już robi! (2kg słodu pilzneńskiego na 6L wody , chmiel aromatyczny 70 g = ok 8 L brzeczki ) Dokładnie 23,5 godziny temu zadałem drożdże w temp. 19*C. Początkowe gęstość brzeczki wynosiła 12 Blg. Po ok dobie na powierzchni widać pianę! Temperatura brzeczki wynosi 17 *C. Fermentator trzymam w wannie napełnionej zimną wodą, wodę chłodzę wkładami do lodówki turystycznej.
      co będzie dalej... czas pokaże!

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        #18
        No to, że tak powiem - grubo nachmieliłeś
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika trix
          Fermentator trzymam w wannie napełnionej zimną wodą, wodę chłodzę wkładami do lodówki turystycznej.
          To teraz tydzień się nie będziesz kąpał?

          A po co tak, warkę na drożdżach górnej fermentacji możesz spokojnie trzymać w temp. pokojowej, upałów, póki co nie ma
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • trix
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.03
            • 89

            #20
            Po 30 godzinach fermentator przeniosłem do temperatury 11.5 *C, do tej pory stał w wodzie o temperaturze 14,5 *C. Duża zamrażarka, wyłączona z prądu, służy mi za chłodnie. Aby utrzymać w miarę stałą temperaturę w granicach 9-14 *C zasilam ją wkładami od lodówki turystycznej. Przed przenosinami temp. brzeczki wynisiła 15,5 *C; na powierzchni był ok 2 cm wysokości krążek (zewnętrzny) i polowę mniejsza piana na środku. Pomiędzy tymi okręgami była bardzo licha pianka!

            Comment

            • trix
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.03
              • 89

              #21
              Takie ilości dlatego, że dostałem obity gar, jak pisałem wcześniej, a nie mam dużych garów na stanie. Miałem czekać aż przyślą mi nowy ale patrząc tak na pozostały sprzęt wykombinowałem 2 garnki, w sumie o pojemności ok12 litrów, i nawarzyłem.... fakt faktem ilość mała ale czy nie liczy się jakość?

              Użyłem drożdzy dolnej fermentacji (Saflager S-23), zalecana temperatura, na dołączonym świstku w zestawie od BA, to 10-12 *C. Na opakowaniu tych drożdży napisana była zalecana temp. w zakresie 10-15 *C i taką staram się utrzymywać.

              Będę się kompał! To jest taka mała wanna, dodatkowa, na pranie itp.

              Pozdrawiam!

              Comment

              • trix
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.03
                • 89

                #22
                Przepraszam!!! Oczywiście będę się kąpał

                Moja chłodnia sprawdza się! W ciągu pół godziny temperatura w środku zamrażarnika wzrosła tylko o 0,1 *C !!! Teraz wynosi 11,3 *C. Jutro, tzn. dzisiaj rano załaduję nowe wkłady i myślę, że temperatura będzie utrzymana w zakresie 9-12 *C. Termometr zostanie wyczyszczony, zdezynfekowany i włożony do fermentatora. Teraz w fermentatorze jest szklany termometr co jest bardzo uciążliwe przy sprawdzaniu temperatury a częste sprawdzanie może skutkować zakażeniem brzeczki, dlatego ograniczam się do odczytów temp. brzeczki do 2 razy dziennie.

                Comment

                • buran
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 110

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika trix
                  Przepraszam!!! Oczywiście będę się kąpał

                  Moja chłodnia sprawdza się! W ciągu pół godziny temperatura w środku zamrażarnika wzrosła tylko o 0,1 *C !!! Teraz wynosi 11,3 *C. Jutro, tzn. dzisiaj rano załaduję nowe wkłady i myślę, że temperatura będzie utrzymana w zakresie 9-12 *C. Termometr zostanie wyczyszczony, zdezynfekowany i włożony do fermentatora. Teraz w fermentatorze jest szklany termometr co jest bardzo uciążliwe przy sprawdzaniu temperatury a częste sprawdzanie może skutkować zakażeniem brzeczki, dlatego ograniczam się do odczytów temp. brzeczki do 2 razy dziennie.
                  Lepszym rozwiązaniem jest termometr samoprzylepny (można kupić w BA) przez niektórych nazwany ciekłokrystalicznym. Jest to b wygodne, nie musisz otwierać fermentatora i w nim grzebać.
                  Lodówka powinna trzymać temperaturę. Jam mam na balkonie wykonaną ze styropianu 50 i aby utrzymać 9-10 stopni wymieniam wkłady raz dziennie (rano). Póki noce są chłodne to wystarcza.

                  Comment

                  • trix
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.03
                    • 89

                    #24
                    Rano, ok 8:45, temp. w mojej chłodni = 13 *C
                    Po wymianie wkładów w ciągu godziny spadła do 11,3 *C i w okolicach 11 *C bedzie się utrzymywała przez jakieś 6-7 godzin. Fermentator w tej temperaturze (11-13 *C) trzymam już 10 godzin, piana jaka była taka jest.

                    Comment

                    • Infam
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.05
                      • 715

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika buran
                      Lepszym rozwiązaniem jest termometr samoprzylepny (można kupić w BA) przez niektórych nazwany ciekłokrystalicznym. Jest to b wygodne, nie musisz otwierać fermentatora i w nim grzebać.
                      [...]
                      Ten termometr to raczej wskaźnik temperatury (+-1*C). Mnie to wystarcza ale Trix mierzy temperaturę z dokł. 0,1 *C
                      Poza tym ma zakres (jak mnie pamięć nie myli) 18..25*C. Czy są w BA z zakresem na dolną?
                      Last edited by Infam; 2006-05-03, 10:03.
                      "Dużo to nie znaczy Dobrze
                      Dobrze znaczy dużo"

                      Comment

                      • trix
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.03
                        • 89

                        #26
                        Naklejka-termometr z BA mierzy z dokładnością 1 stopnia ( taką ma podziałkę) dolna granica dla naklejki to u mnie 14 *C. Przy fermentacji w temperaturze 10-112 *C jest zbędny.

                        Tak dokładne pomiary robiłem przez dobę. Chciałem ustalić na jak długo wystarczą zapodawane wkłady i jaką średnią temp. w ciągu doby mogę uzyskać. Średnia temp. dobowa w mojej chłodni to 12 *C.

                        Comment

                        • trix
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.03
                          • 89

                          #27
                          Po 42 godzinach od zadania drożdży piana mizerna, praktycznie ciągle taka sama. Postanowiłem zaingerować i przemieszać delikatnie brzeczkę! Zobaczymy wieczorem czy moja interwencja zbrojna na terenie królestwa drożdży przyniosła oczekiwane skutki

                          Comment

                          • Maidenowiec
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.07
                            • 2287

                            #28
                            Człowieku, cierpliwości trochę.
                            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                            Thou shallt not spilleth thy beer!

                            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                            Comment

                            • buran
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 110

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
                              Ten termometr to raczej wskaźnik temperatury (+-1*C). Mnie to wystarcza ale Trix mierzy temperaturę z dokł. 0,1 *C
                              Poza tym ma zakres (jak mnie pamięć nie myli) 18..25*C. Czy są w BA z zakresem na dolną?
                              Używam tych 0-30 st. Jest to wskaźnik. Dokładność 1 st w zupełności wystarcza. Przed użyciem możesz go porównać ze zwykłym termometrem aby mieć korektę błędu.
                              Na pewno jest wygodny. Zamykasz szczelnie fermentator i nie musisz w nim grzebać.

                              Comment

                              • trix
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2006.03
                                • 89

                                #30
                                Dzień 5. temperatura w zakresie 10-12,5 *C. Jak otwieram chłodziarke żeby wymienić wkłady, czuję miły zapach! Z dnia na dzień zapach ten jest bardziej podobny do zapachu piwa! Po zamieszaniu piana zwiększyła się lekko ale bez rewelacji.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X