Piwo Trixa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • trix
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.03
    • 89

    Piwo Trixa

    Po trudach związanych z zakupami przyszedł czas na ciężką pracę przy produkcji.
    Tak, najpierw zakupy muszą dotrzeć do mnie! Zamówiłem kompletny zestaw sprzętów z BA, i czekam na paczkę. Podczas nadchodzącego weekendu planuję zacząć (jeżeli paczka dojdzie w terminie)!
    Wielkimi krokami nadchodzi Piwo Trixa !!!
  • mgła_na_kocich_łapkach
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.03
    • 56

    #2
    Życzę powodzenia w wspaniałej przygodzie z domowym piwem – jedna mała rada na początek – cierpliwości, piwo nie lubi pośpiechu.
    Od czego zaczynasz głębokie wody zacierania czy konserwy ?

    Comment

    • Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

      #3
      A ja Ci życzę cierpliwości!

      Marek

      (czy Ty nawet spać już nie chodzisz?)
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

      Comment

      • trix
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.03
        • 89

        #4
        Dzięki za życzenia!
        Od początku mam jakieś takie przekonanie, że piwo z "konserw" to tak jak obiad z mikrofalówki! Może kiedyś zrobię sobie piwo z brew kita (z ciekawości) ale na początek piwko z proc. zacierania!
        Chodzę spać ale wcześnie rano

        Comment

        • Marcin_wc
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.09
          • 2115

          #5
          Piwo z konserwy nie jest jak obiad z mikrofalówki, bo puszkę wystarczy otworzyć.

          Comment

          • wg2
            Porucznik Browarny Tester
            • 2004.07
            • 264

            #6
            POwodzenia, witaj w gronie
            GAWEŁ

            Comment

            • trix
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.03
              • 89

              #7
              Paczka już została przekazana w ręce kuriera! Najprawdopodobniej w czwartek odbiorę paczkę w domu!!! Idealnie zgrane w czasie... weekend majowy zapowiada się pracowity!
              Począwszy od maja zaczynam opisywać swoje pierwsze doświadczenie z warzeniem "w cztery oczy"!

              Comment

              • trix
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.03
                • 89

                #8
                TAK, jutro dostanę paczkę ze sprzętem! Już wiem co będę robił w najbliższy majowy weekend Jutro jeszcze kupię butle z gazem i do dzieła! Na pierwszy rzut idzie Pils, (zestaw surowców na bazie słodów z BA, oczywieście wersja nieśrutowana) a następnie... no właśnie nad tym jeszcze pomyślę!
                Wasze zdrowie!

                Comment

                • trix
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.03
                  • 89

                  #9

                  Paczka już jest na swoim miejscu!
                  Czas na zapoznanie się ze sprzętem.
                  Od niedzieli zaczynam warzyć, jak czas pozwoli to może już w piątek!

                  Comment

                  • juzes
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.06
                    • 95

                    #10
                    Życzę cierpliwości i odporności na prośby znajomych o poczęstowanie, moja pierwsza warka ulotniła się przed upływem miesiąca (nie licząc 5 butelek).
                    Powodzenia w warzeniu.
                    http://juzes.lubon.net.pl
                    http://www.budowa.maroonpoint.com/

                    Comment

                    • trix
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.03
                      • 89

                      #11
                      Dzięki!
                      Cierpliwość się przyda. Moja cierpliwość została wystawiona na próbe już dzisiaj! Dostałem paczkę z zamówionym przed tygodniem sprzętem! Wszystko byłoby ok gdyby nie to , że gar był obity ( pierwsze co zobaczyłem to skruszona emalia na dnie gara) Mówi się trudno, siła wyższa. Zareklamowałem i czekam na nowy i mam nadzieję, że tym razem będzie w idealnym stanie!
                      Bez gara warzenie 20 litrów piwa odpada więc planuję podzielić zestaw na połowę i uważyć 10 litrów! I tu mam mały problem bo nie wiem czy do zacierania starczy mi garnek 12 litrowy.
                      no cóż... pożyjemy zobaczymy

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        #12
                        Do połowy zestawu spokojnie Ci wystarczy. Ja na bym na siłe nawet cały zestaw w 12 litrowym zrobił Ale lepej jest to zrobić z połową zestawu. Życzę Ci tylko udanych warek !
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • trix
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.03
                          • 89

                          #13
                          Cały zestaw w 12 L garku... mija się to z dodaną do zestawu instrukcja ale wiem że piwo i tak wyjdzie tylko... no właśnie będę miał większe (większe niż przewidziane w instrukcji) Blg brzeczki po zacieraniu, następnie podczas wysłodzin uzupełniam brzeczkę do 20L... i mam to samo co z garem 29L? prawda czy fałsz bo już sam nie wiem??? ktoś tak próbował?
                          dzięki za odp. !

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Wskazane jest, żeby przy zacieraniu proporcje słodu do wody miały się jak 1 do 3, wtedy zacieranie jest najefektywniejsze. Nie wiem, ile masz kg słodu w zestawie, nie podałeś, albo sie pogubiłam w Twoich tematach, ale jeśli zapewne powyżej 4 kg, zatem w 12 litrowym garze trudno Ci będzie zachować w miarę odpowiednie proporcje.

                            P.S. Trix, błagam Cię, nie pisz o tym samym w dwóch tematach, wybierz sobie jeden wątek i się na nim skup, bo wprowadzasz zamieszanie i sam w końcu tez sie pogubisz
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • DanielJakubowski
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 791

                              #15
                              Moj pomysł z użyciem całego zestawu był taki troszke na siłe Jak wspomniała Marusia trudno by było zachować odpowiednie proporcje woda:słód, co nie oznacza, że jest to nie wykonalne. Przy chmieleniu za to było by sporo kombinacji. Tzn. albo chmielił byś na dwa razy, albo chmieli tylko część, a reszte tylko zagotował. W sumie ja ostatnio z 10kg słodu, uzyskałem 52 L brzeczki dysponując garnkiem 40L i 27L. Zrobił bym nawet więcej, ale musiałem te garnki przenosić z wrzącą brzeczką, dlatego nie wypełniałem ich po brzegi
                              Pozdrawiam
                              dj

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X