Mikrobrowar Gawra

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #31
    A skąd wiesz ilu sie nie podobało? Uważasz, że od razu wszyscy będą korzystać z Twoich notatek? Dla większej czytelności warto korzystać ze sprawdzonych schematów.

    Comment

    • angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

      #32
      Oj Darko, czepiasz się. Dostałem 4 pozytywne opinie od ludzi, negatywną tylko od Ciebie. Jeśli Tobie i większości taka forma nie odpowiada, to wystarczy chyba spokojnie o tym powiedzieć, nieprawdaż? To tak a'propos pisania normalnie. Wyluzuj przyjacielu i nie denerwuj się byle czym. Serce masz tylko jedno. Pozdrawiam cię serdecznie

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #33
        Czy ja wyglądam na zdenerwowanego? A napisałem to tylko dla Twojego dobra, żeby bardziej doświadczeni forumowicze mogli Ci pomóc w razie problemu.
        Takie pierdoły jak sposób opisywania warzenia nie specjalnie mnie denerwują.

        Comment

        • angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

          #34
          No to super. Dzięki za dobrą radę i za dobre chęci

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #35
            Nie zaszkodzi jesli warzenie opiszesz normalnie, jak to napisał Darko, a, prócz tego, w załaczniku zamieścisz arkusz kalkulacyjny. Na pierwszy rzut oka spodobał mi się...

            PS. Jesli chodzi o butelkowanie piwa, zwłaszcza takiego, które wymaga dłuzszego okresu leżakowania, to zdecydowanie polecam "pchanie" do butelek piwa ze stosunkowo mała ilościa drożdzy. Tak tez zrób.

            Comment

            • angasc
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 977

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              Nie zaszkodzi jesli warzenie opiszesz normalnie, jak to napisał Darko, a, prócz tego, w załaczniku zamieścisz arkusz kalkulacyjny. Na pierwszy rzut oka spodobał mi się...

              PS. Jesli chodzi o butelkowanie piwa, zwłaszcza takiego, które wymaga dłuzszego okresu leżakowania, to zdecydowanie polecam "pchanie" do butelek piwa ze stosunkowo mała ilościa drożdzy. Tak tez zrób.
              Jeśli chodzi o arkusz, to zauważ iż wszystkie pola są dowolnie modyfikowalne. Możesz powpisywać własne ceny zakupu surowców, wody, gazu itp. Również formuły nie są zabezpieczone i można np zmienić założoną wydajność zacierania. W zaprezentowanym arkuszu jest to 60%, ale obecnie w swoich warkach uzyskuję ok 70-74%. Wszystko można zmienić w zależności od swoich potrzeb.
              Jeśli chodzi o butelkowanie, to na własnej skórze przekonałem się że dużo drożdzy w butelce źle wpływa na smak i wygląd. Teraz staram się tego unikać.
              Pozdrawiam,

              Comment

              • angasc
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.04
                • 977

                #37
                Warka nr 11- wisienka
                Ponieważ miałem nieco wiśni z własnego ogródka postanowiłem idąc za przykładem innych forumowiczów spowodować piwo wiśniowe.
                Słód pilzneński - 5 kg
                Wiśnie szklanki - 1,5 kg
                Wiśnie inne badziewne - 0,5 kg
                Chmiel magnum granulat - 40g
                Chmiel lubelski granulat- 30g

                Zacieranie infuzyjne - w 64* - 40 minut, w 72*- 25 minut, podgrzanie do 78*i filtracja.
                Chmielenie magnum od początku gotowania, lubelskim przez 10 minut, razem 60 minut.
                Powstało z tego 21,5 litra brzeczki o Blg 17. Zostało zaszczepione drożdzem Wyeast 1084 Irish Ale.
                Połowę wiśni dodałem do zacierania, a połowę wsypałem do fermentora przed zalaniem gorącą brzeczką nastawną i przed chłodzeniem. Razem z wiśniami piwko stało na fermentacji burzliwej 5 dni i odfermentowało do 5 Blg. Później wiśnie zostały usunięte, drożdze zebrane do słoiczka a piwko powędrowalo do balonu na fermentację cichą. Po przelaniu drożdze jakby na chwilę przypomniały sobie o swoich zadaniach i przez dwa dni pracowały tworząc piankę na 2 cm. Po 2 dniach poszły spać a piwko się klaruje. Co wyjdzie - zobaczymy w okolicy świąt. Twardo postanowiłem dać temu piwu poleżeć.
                Last edited by angasc; 2006-07-25, 19:46.

                Comment

                • angasc
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.04
                  • 977

                  #38
                  W dniu dzisiejszym nastąpiło wstępne próbowanie tegoż piwka. Zabutelkowane zostało 1 sierpnia br. , czyli raptem 6 dni temu. I stwierdzam z całą stanowczością, że jest to najlepsze piwo jakie do tej pory zrobiłem.
                  Zainteresowanym przypominam skład:
                  Słód monachijski- 2,15 kg
                  Słód pszeniczny jasny - 2 kg
                  Słód pilzneński - 0,45 kg
                  Słód karmelowy jasny - 0,30 kg
                  Słód Caraamber - 0,10 kg
                  Zacieranie tak jek typowy Koelsch, do sprawdzenia na stronie BA.
                  Chmielenie to 30g Magnum i 20g Lubelskiego w granulacie. Goryczkowy zadany od początku gotowania, a aromatyczny na 5 minut przed końcem. Całość 1 godzinka.
                  Całość zaszczepiona drożdzami Wyeast 2565 Koelsch. Wyszło z tego 24,5 litra o Blg 14,5.

                  Piwsko po kilku dniach przestało pracować na burzliwej fermentacji i zostało zlane na cichą. Na cichej postało raptem 9 dni, bo uznałem że piwo pszeniczne i tak będzie mętne, więc po co się stresować klarownością. Zabutelowane zostało przy Blg 4,0 , gdy od 4 dni nie pracowało już na fermentacji cichej. Cały czas stało w temperaturze 18- 20 *C.
                  I dzisiaj z braku innych pomysłów na napicie się piwa postanowiłem tegoż produktu spróbować. Po otwarciu kapsla wystrzeliło gejzerem piany i miałem później sporo zmywania blatów kuchennych. To co udało się uratować i skonsumować przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Piana sztywna i długo stojąca jak rzadko u mnie. Smak dla mnie rewelacyjny, czegoś takiego się nie spodziewałem. Super. Prawdopodobnie ortodoksi powiedzą, że kolor nie taki, za jasny i w ogóle bez wyrazu, ale trudno. Jak ktoś chce, to niech sobie dołoży słodu barwiącego. Dla mnie ważne jest by piwo było smaczne, a nie trzymało się sztywno zasad stylu. Jeśli któryś z Szanownych Kolegow lub Koleżanek ma ochotę, to służe wymianą. Wydaje mi się, że tym razem nie mam się czego wstydzić. Mniammm.

                  Comment

                  • wg2
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2004.07
                    • 264

                    #39
                    Chętnie się wymienię, mam do wymiany Pils 12Blg oraz Tripel 16Blg. Do uzgodnienia na PW
                    GAWEŁ

                    Comment

                    • angasc
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.04
                      • 977

                      #40
                      Warka 41 - Czarne

                      Warka nr 41 - Czarne.
                      Zasyp:
                      - słód pilzneński - 2 kg
                      - słód Pale Ale - 1,5 kg
                      - słód pszeniczny jasny - 0,8 kg
                      - słód melanoidynowy - 0,5 kg
                      - słod barwiący - 0,2 kg
                      Zacieranie:
                      - 55* - 15 min
                      - 64* - 15 min
                      - 74* - 60 min
                      Filtracja - 3 godziny.
                      Wysładzanie- 4x3litry
                      Chmielenie:1 godz 15 min
                      - Magnum szyszka 25g - od początku
                      - Saaz szyszka 25g - po 60 min
                      Efekt: 23 litry 16Blg
                      Zaszczepione połową saszetki Saflager S-23.
                      Po 14 godzinach widać już pracę drożdzy.
                      Fermentacja: 24 godz w temp 23*, później do piwnicy w temp 13*.
                      Data warzenia: 03/11/2007.
                      Attached Files
                      Last edited by angasc; 2007-11-04, 14:36.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X