Warka nr. 49 - Milk Stout ( wg.przepisu Zdroja ) - 15.08.2006
Skład:
- słód pale ale - 3,6kg
- słód pszeniczny jasny - 0,5kg
- Caramunich II - 0,7kg
- płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg
- Carafa Specjal III - 0,15kg
- jęczmień palony - 0,35kg
- laktoza - 0,5kg
- chmiel goryczkowy Marynka 7% - 30g
- chmiel aromatyczny Fuggle 4,8% - 44g
- chmiel aromatyczny Lubelski 3,7% - 20g
21l wody podgrzane do 68*C.
Przerwy:
- 62*C / 20min
- 72*C / 20min - do negatywnaj próby jodowej i dodałem słody ciemne na kolejne 10min.
- 76*C / 10min
Brzeczka przednia 15l / 16,4blg.
Wysładzanie:
- 2*5l - 10,4blg
- 6l - 3blg
Chmielenie: gotowanie 90min
- goryczkowy 30g / 80min
- Fuggle 44g / 30min
- Lubelski 20g / 5min
W 60 minucie gotowania dodałem też laktozę.
Końcowa objętość brzeczki - 26l piwa 15,6blg.
Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale.
Skład:
- słód pale ale - 3,6kg
- słód pszeniczny jasny - 0,5kg
- Caramunich II - 0,7kg
- płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg
- Carafa Specjal III - 0,15kg
- jęczmień palony - 0,35kg
- laktoza - 0,5kg
- chmiel goryczkowy Marynka 7% - 30g
- chmiel aromatyczny Fuggle 4,8% - 44g
- chmiel aromatyczny Lubelski 3,7% - 20g
21l wody podgrzane do 68*C.
Przerwy:
- 62*C / 20min
- 72*C / 20min - do negatywnaj próby jodowej i dodałem słody ciemne na kolejne 10min.
- 76*C / 10min
Brzeczka przednia 15l / 16,4blg.
Wysładzanie:
- 2*5l - 10,4blg
- 6l - 3blg
Chmielenie: gotowanie 90min
- goryczkowy 30g / 80min
- Fuggle 44g / 30min
- Lubelski 20g / 5min
W 60 minucie gotowania dodałem też laktozę.
Końcowa objętość brzeczki - 26l piwa 15,6blg.
Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale.
Comment