Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    Warka nr. 49 - Milk Stout ( wg.przepisu Zdroja ) - 15.08.2006

    Skład:
    - słód pale ale - 3,6kg
    - słód pszeniczny jasny - 0,5kg
    - Caramunich II - 0,7kg
    - płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4kg
    - Carafa Specjal III - 0,15kg
    - jęczmień palony - 0,35kg
    - laktoza - 0,5kg
    - chmiel goryczkowy Marynka 7% - 30g
    - chmiel aromatyczny Fuggle 4,8% - 44g
    - chmiel aromatyczny Lubelski 3,7% - 20g

    21l wody podgrzane do 68*C.
    Przerwy:
    - 62*C / 20min
    - 72*C / 20min - do negatywnaj próby jodowej i dodałem słody ciemne na kolejne 10min.
    - 76*C / 10min

    Brzeczka przednia 15l / 16,4blg.
    Wysładzanie:
    - 2*5l - 10,4blg
    - 6l - 3blg

    Chmielenie: gotowanie 90min
    - goryczkowy 30g / 80min
    - Fuggle 44g / 30min
    - Lubelski 20g / 5min

    W 60 minucie gotowania dodałem też laktozę.
    Końcowa objętość brzeczki - 26l piwa 15,6blg.
    Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      Wczoraj zabutelkowałem warkę nr. 40 - Stout.
      Końcowe blg wyniosło 9,4 - piwo prawie bezalkoholowe ok. 1%.
      Smak zielonego piwa dużo lepszy niż poprzedniej warki, muszę w najbliższym czasie uwarzyć jakieś piwo stosując jedna przerwę w granicach 70*C.

      Ogółem zapełniłem 48 butelek 0,33l i 6 butelek 0,5l.

      Właśnie teraz wypijam ostatnią butelkę warki nr.2 - Real Ale Coopers, jest to pierwsza warka, która została całkowicie skonsumowana. Co można powiedzieć, piwo da się wypić, kiedyś bardziej mi smakowało. Czuć jednak wyraźnie, że było to piwo robione przy użyciu cukru
      W rankingu moich piw umieściłbym je na trzecim miejscu od końca przed warkami nr. 3 i 1.
      Mam jeszcze kilka butelek warki 3-ciej, głównie dlatego, że nie bardzo mam ochotę je wypić.

      Comment

      • JARECKI40
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 456

        Nastawiłem właśnie starter z dwóch gatunków drożdży Wyeast Irish Ale i Trappist HG. Miałem to zrobić wprawdzie wczoraj, ale zabrakło czasu. Mieszanka ta zostanie użyta do mojej 50-tej warki. W planach jest Imperial Stout o blg początkowym ok 25.
        Teraz planuję skład, mam nadzieję, że będzie to wyjątkowe piwo.
        Oby tylko starter ruszył do jutra, bo następny wolny dzień dopiero w środę.

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          Na cichej ferentacji wylądowała warka nr. 46 Pszeniczne, blg spadło do 7,6.

          Aktualnie wysładzam warkę nr.50, jeszcz nie wiem jak będę ją chmielić.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            Warka nr.50 - Mały Jubileusz - 19.08.2006

            Skład:
            - słód pale ale - 3,0kg
            - słód monacijski II - 1,0kg
            - słód pszeniczny - 0,5kg
            - słód wędzony - 1,0kg
            - Caraaroma - 0,5kg
            - Carafa Specjal III - 0,3kg
            - płatki jęczmienne błysk. - 0,4kg
            - płatki pszenne błysk. - 0,4kg
            - cukier trzcinowy - 0,25kg
            - kolendra - 10g
            - curacao - 20g
            - ekst. słodowy bursztynowy - 2kg
            - ekst. słodowy jasny - 1,2kg

            25l wody podgrzane do 68*C
            Przerwy:
            - 63*C / 40min
            - 72-73*C / 45min
            - 76*C / 10min

            Carafę Specjal dodałem na ostatnie 10min po negatywnej próbie jodowej.

            Brzeczka przednia 16,5l / 16blg
            Wysładzanie:
            2*6l - 12,4blg
            2l - ?

            Chmielenie: gotowanie 90min
            - Target 10,7% / 80min
            - Fuggle 4,8% / 30min
            - Fuggle 4,8% / 5min
            - curacao / 30min
            - kolendra / 15min
            - cukier trzcinowy / 10min

            Ekstrakty słodowe dodałem pod sam koniec gotowania, i tak się zastanawiam, że to chyba błąd, może lepiej dodawać ekstrakty na początku gotowania , albo w połowie?
            Może dodam tabletkę Hop Aroma Tabs do cichej, zobaczymy?

            Końcowa objętość brzeczki ok. 26l piwa 26blg
            Drożdże mieszanka Wyeast 1084 Irish Ale i 3787 Trappist HG.
            Fermentacja ostro ruszyła, drożdże szykują się do opuszczenia fermentatora.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              Po powrocie z pracy usiadłem nad małym planem kolejnych warek na najbliższe dni.
              Jeszcze jedna noc i jak dobrze pójdzie kilka dni wolnego, a więc trzeba sobie zplanować jakiś snsowny sposób na odpoczynek po pracy.
              Na pierwszy ogień pójdzie Dubbel , mocne ciemne piwo klasztorne, później jakieś pale ale, większa warka 30-35l do rozlania w dwa fermentatory i potraktowana dwoma rodzajami drożdży.
              W późniejszym czasie Old Ale, Bitter, Wędzone, a jak zwolni mi się fermentator szklany po Abdiju, to uwarzymy gotowca Christmas, na świeta będzie jak znalazł.

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                Warka nr. 51 - Klątwa Zakonu Dubbel - 23.08.2006

                Wzorowany na przepisie Mateusza Pająka.

                Skład:
                - słód pilzneński - 3,5kg
                - słód monachijski - 1,2kg
                - Caramunich II - 0,9kg
                - Carafa I - 0,07kg
                - brazowy cukier kandyzowany - 0,45kg
                - chmiel Styrian Golding 1,7% - 62g

                21l wody podgrzane do 69*C
                Przerwy:
                64*C / 30min
                72*C / 30min
                76*C / 10min

                Carafa po negatywnej próbie jodowej.
                Brzeczka przednia 17l / 16,4 blg
                Wysładzanie 2*5l - 7 blg.

                Chmielenie: gotowanie 60min
                - Styrian Golding 46g / 60min
                - Styrian Golding 16g / 5min
                - cukier kandyzowany / 15min

                Koncowa objętość piwa 21,5l - 17blg.
                Drożdże Wyeast 1388 Belgian Strong Ale.

                Z tym warzeniem miałem mnóstwo problemów. Jak już zmieliłem słody i podgrzałem wodę do odpowiedniej temperatury to okazało się, że pompa w kotle nie działa, musiałem ją rozebrać i przeczyścić. Włączyłem ponownie, uff, działa, wlałem ponownie wodę i wsypałem słody. Rozejrzałem się i patrzę, a na szafce leżą dwa wkłady filtracyjne, nie włożyłem jednego dolnego wkładu Wybrałem najdelikatniej jak mogłem cały słód z kotła do różnych pojemników, część słodu niestety dostała się do kotła. Złożyłem wkład filtracyjny i umieściłem razem ze słodem w kotle. Włączyłem pompę - nie działa
                Jeszcze raz , wszystko z kotła , rozbieram pompę, czyszczę. Idę do łazienki umyć kocioł, pochylam się nad wanną w jednej ręce trzymając kocioł w drugiej prysznic, ą że podłoga była śliska wiec wylądowałem na kotle w wannie waląc głową o wannę.
                W tym momecie moja cierpliwość prawie się wyczerpała, musiałem ją sobie podreperować butelką dobrego piwa.
                Aż żona zajrzała do kuchni, do której właśnie wszedłem ociekając wodą i klnąc pod nosem, a kuchnia w tym momecie delikatnie mówiąc nie wyglądała najlepiej, stwierdziła krótko - dom wariatów i wycofała się na z góry zaplanowane pozycje.
                Znowu umieściłem wszystko w kotle, w miedzyczasie brzeczka wystygła do 50*C i uruchomiłem kocioł - działa. Jednak w trakcie pierwszej przerwy pompa tak dobrze działała, że zaczęła mi brzeczka uciekać na podłogę, musiałem kilkakrotnie rozkręcać wkład i mieszać, aż wszystko zaczęło działać jak należy.
                Walka z trudnościami, które sobie sam stworzyłem w sumie zajęła mi 11 godzin do czasu, aż brzeczka wylądowała w fermentatorze.
                Jak z tego warzenia wyjdzie dobre piwo, to będzie cud nad fjordem.

                Planuję w niedzielę uwarzyć piwo z gotowca Brewferm Christmas, jakie drożdże najlepiej użyć Podpowiedzcie jak najszybciej!!!!

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  Ad. warki nr.50 - nie podałem ilości użytego chmielu:

                  - Target 72g / 80min
                  - Fuggle 42g / 30min
                  - Fuggle 30g / 5min

                  W trakcie mojej walki z warką 51 do butelek trafiła warka 42 - Ciemne Lipcowe Jasne z dwóch fermentatorów zadanych drożdżami US-56 i T-58.
                  Drożdże US-56 odfermentowały do 7,4blg , a T-58 do 5,6blg.
                  W pierwszym przypadku zapełniłem 24 butelki 0,33l i 11 but. 0,5l, a w drugim 39 but. 0,33l i 9 but. 0,5l.
                  Dzisiaj chcę uwarzyć pale ale ok 30-35l i zastosować dwa rodzaje drożdży.

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    Warka nr.52 - Pale Ale - 25.08.2006

                    Skład:
                    - słód pale ale - 4,9kg
                    - Carahell - 0,8kg
                    - Caramunich II - 03kg
                    - mąka kukurydziana - 0,25kg
                    - chmiel Centnnial 7,3% - 50g
                    - chmiel Lubelski 3,7% - 45g

                    22l wody podgrzane do 67*C.
                    Przerwy:
                    62*C / 10min
                    72*C / 60min
                    76*C / 10min

                    Brzeczka przednia 15L / 17,2blg
                    Wysładzanie:
                    2*5l - 9,6blg
                    7l - 4blg

                    Chmielenie: gotowanie 70min
                    - Centennial 50g / 60min
                    - Lubelski 25g / 20min
                    - Lubelski 20g / 5 min

                    Końcowa objetość piwa 32-34l - 12,6blg.
                    Drożdże Weyest 1028 London Ale i 1318 London Ale III, piwo rozlałem do dwóch dwudziestolitrowych fermentatorów i zastosowałem dwa rodzaje drożdży.

                    Do butelek trafiła warka nr. 44 Ciemne Domowe : 52 but. 0,33l i 10 but. 0,5l - blg spadło do 7,6, oraz warka nr.45 Abdij : 27but. 0,33l. I tu ciekawostka piwo Ciemne Domowe na ekstrakcie WES okazało się bardzo interesujace w smaku, natomiast Abdij miał bardzo dziwny smak, drażniący , wręcz kwaśny.
                    W związku z powyższym postanowiłem uwarzyć piwo Christmas na gęstwie Wyeast 1968.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      W związku ze zwolnieniem się fermentatora szkalnego powstała:

                      Warka nr 53 - Christmas - 26.08.2006

                      Gotowiec Brewferm Christmas + 6l wody i to wszystko.
                      Drożdże Wyeast 1968 Specjal London Ale.
                      Zapomniałem zmierzyć blg, po niecałym dniu fermentacji wyniosło 15,6.

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        Kiedy Ty to wszystko wypijesz?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                          Kiedy Ty to wszystko wypijesz?
                          Nie mam pojęcia, ale nie spieszy mi się, a piwo potrzebuje czasu.
                          Powiem ci, że wielu warek od nr 25, nawet nie próbowałem.
                          Na razie brakuje mi miejsca w mojej piwniczce, miejsce po 250 butelkach, które ze sobą zabrałem do kraju powoli się zapełnia.

                          zdrówko

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            Warka nr.54 - Irish Stout Coopers - 27.08.2006

                            Skład:
                            - gotowiec Irish Stout - 1,7kg
                            - ekstrat bursztynowy WES - 1,7kg
                            - ekstrat ciemny WES - 1,7kg
                            - chmiel Amarillo 7,4% - 25g
                            - chmiel Kent Golding 5,5% - 65g

                            Gotowanie: 70min - ekstrakty zagotowałem w ok 27l wody
                            - Amarillo 25g / 60min
                            - Kent Golding 25g / 20min
                            - Kent Golding 40g / 5min

                            Objętość końcowa 29,5l piwa 12,6blg.
                            Drożdże gęstwa Safebrew T-58.

                            Dzisiaj w planie wędzone jasne.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              Warka nr. 55 - Wędzone Jasne - 28.08.2006

                              Skład:
                              - słód pilzneński - 2,5kg
                              - słód wędzony - 2,0kg
                              - Carared - 0,25kg
                              - Carapils - 1,0kg
                              - chmiel Marynka - 25g
                              - chmiel Spalter 4,8% - 30g
                              - mech irlandzki - 1 łyżeczka

                              21l wody podgrzane o 66*C:
                              - 62*C / 20min
                              - 72*C / 40min
                              - 76*C / 10min

                              Brzeczka przednia - 15l / 15,6 blg.

                              Wysładzanie:
                              - 2*5l - 10,4blg
                              - 7l - 3 blg

                              Chmielenie: gotowanie 70min
                              - Marynka 25g / 60min
                              - Spalter 30g / 20min
                              - mech irlandzki / 15min

                              Objętość końcowa 28l piwa 13blg.
                              Drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale.

                              Dzisiaj na warsztacie Old Ale , właśnie jest w trakcie wysładzania.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                Warka nr. 56 - Old Ale - 29.08.2006

                                Inspiracją był dla mnie przepis Piotra Kucharskiego.

                                Skład:
                                - słód pale ale - 3,7kg
                                - Carapils - 0,5kg
                                - Caraaroma - 0,7kg
                                - Carafa I - 0,2kg
                                - płatki owsiane błysk. - 0,4kg
                                - płatki jęczmienne błysk. - 0,3kg
                                - gips piwowarski -1,5 łyżeczki
                                - mech irlandzki - 1,5 łyżeczki
                                - ekstrat słodowy amber - 2,0kg
                                - chmiel Willamette 4,7% - 30g
                                - chmiel Fuggle 4,8% - 40g

                                20l wody podgrzałem do 71*C i dodałem gips piwowarski:
                                - 65*C / 60min
                                - 74*C / 10min

                                Brzeczka przednia ok 14l - 15,8blg
                                Wysładzanie :
                                2*6l - 9,6blg

                                Ekstrat rozpuściłem w 1l gorącej wody i dodałem brzeczki.

                                Chmielenie: gotowanie 70min
                                - Willamette 30g / 60min
                                - Fuggle 40g / 20min
                                - mech irlandzki / 15min

                                Objętość końcowa 24l piwa 19,8blg.
                                Drożdże Wyeast 1318 London Ale III gęstwa.

                                Tydzień wolnego szybko się skończył, trzeba iść do pracy. Wszystkie fermentatory pełne, mam aktualnie 12 różnych piw w fermentatorach, był to całkiem efektywny tydzień wolnego. Ogłaszam przerwę w warzeniu do środy w przyszłym tygodniu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X