Piwniczka Trolla

Collapse
X
Collapse
Posty
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    #166
    Dzisiaj poszła na cichą warka nr.53 Christmas, blg spadło do poziomu 8,6 , niestety nie znam początkowego, bo zapomniałem go zmierzyć, po pierwszym dniu fermentacji było 15,6.
    Na cichą powędrowała również warka nr. 54 Irish Stout, w tym przypadku blg ukształtowało się na poziomie 6,8.

    Mam już wstępny plan na kilka najbliższych warek. Na pierwszy ogień pójdzie jakiś porter na drożdżach górnej fermentacji wg przepisu Krzysia. Później planowałem IPA, ale po przeczytaniu informacji Mapajaka o piwach grodziskich spróbuję uwarzyć jakieś piwo grodziskie. Dalej w planach dunkelweizen, a że temperatura w piwniczce spadła do 14*C, to powstanie jakiś koziołek.

    Jeszcze tylko jedna noc w pracy i jutro zabieram się za porterka.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #167
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JARECKI40
      ...Z warki nr.1 została mi jedna butelka, którą mam zamiar wypić po roku od zabutelkowania, czyli po piątym września.
      To dzisiaj

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #168
        Dzisiaj jest piąty, a nie "po piątym". Krzysiu za pomyłkę nie możesz wypić żadnego piwa przez rok

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          #169
          Warka nr. 57 - Porter - 06.09.2006

          Według jednego z przepisów Krzysia.

          Skład:
          - pilzneński - 2.0kg
          - maonachijski jasny - 1,0kg
          - monachijski II - 1,5kg
          - Caramunich II - 0,6kg
          - karmelowy ciemny - 0,1kg
          - barwiący - 50g
          - ekst. słodowy amber - 1,0kg
          - mąka kukurydziana - 0,5kg
          - cukier trzcinowy - 0,5kg
          - Magnum 13,9% - 20g
          - Willamette 4,7% - 20g
          - Amarillo 7,4% - 30g

          21l wody podgrzałem do 73*C:
          - 69*C / 60min
          - 72*C / 20min
          - 76*C / 10min

          Brzeczka przednia 15,5l / 15,8blg

          Wysładzanie:
          2*7l - 6,4blg
          7l - 1,8blg

          Chmielenie : gotowanie 70min
          - Magnum 20g / 60min
          - Willamette 20g / 60min
          - Amarillo 30g / 15min
          - cukier trzcinowy / 5min

          Objętość końcowa 32l piwa 14,2blg.
          Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale.

          Użyłem za dużo wody do wysładzania i dlatego dodałem ekstrakt, żeby uzyskać wyższe blg.
          Dzisiaj miałem trochę mało czasu, więc powstaje warka z ekstraktu Dark Ale Coopersa.

          Comment

          • JARECKI40
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.12
            • 456

            #170
            Wczoraj do butelek trafiła warka nr.46 Pszeniczne, końcowa wartość blg 7, potencjalana zawartość alkoholu 3,2%. Piwo trafiło do 67 butelek 0,33l.

            Dzisiaj na cichą, po prawie trzech tygodniach fermentacji głównej, przelałem wrakę nr.50 Mały Jubileusz. W tym przypadku blg spadło z 26 do 15. Na cichą trafiła również warka nr.55 Wędzone Jasne, blg z 13 zeszło do 6,4.

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              #171
              Butelka warki nr.1 została skonsumowana w dniu dzisiejszym.
              Attached Files

              Comment

              • JARECKI40
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.12
                • 456

                #172
                I kolejne pamiątkowe zdjęcia:
                Attached Files

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #173
                  Napisz jak smakowało.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    #174
                    No cóż jeśli chodzi o doznania smakowe to powiem tak, że kiedyś smakowało zdecydowanie lepiej, jego walory smakowe zdecydowanie podwyższał fakt , że było to moje pierwsze piwo.
                    A jeszcze bardziej to, że nie mogłem pić innych moich piw uwarzonych w poźniejszym czasie, bo jeszcze ich nie uwarzyłem
                    W smaku wyraźnie czuć drożdże, piwo mało klarowne, bez aromatu i smaku chmielu. Wypiłem tylko przez sentyment.
                    Pisząc to popijam warkę nr.18 Irish Stout, są to doznania zupełnie nieporównywalne. Piwo w stosunku do warki nr.1 po prostu świetne.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      #175
                      Warka nr. 58 - Dark Ale - 07.09.2006

                      Skład:
                      - ekstrakt Dark Ale Coopers - 1,7kg
                      - ekst. amber - 1,7kg
                      - ekst. jasny - 1,7kg
                      - ekst. barwiacy - 4 łyżki
                      - Lubelski 3,7% - 17g
                      - Centennial 7,3% - 43g
                      - Styrian Golding 1,7% - 45g

                      Ekstrakty rozpuściłem w 22l wody.
                      Chmielenie: gotowanie 70min
                      - Lubelski 17g / 60min
                      - Centennial 28g / 60min
                      - Styrian Golding 45g / 20min
                      - Centennial 15g / 20min

                      Objętość końcowa 24l piwa 16,2blg.
                      Drożdże Wyeast 1214 Belgian Abbey Ale.

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        #176
                        Fermentacja moich ostatnich warek Porter i Darka Ale juz pięknie ruszyła:
                        Attached Files

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          #177
                          Wczoraj do butelek trafiła warka nr. 47 Porter Angielski. Końcowe blg wyniosło 8,4, potencjalna zawartość alkoholu 2,8%.
                          Piwo rozlałem do 79 but. 0,33l.

                          Stworzyłem sobie w magazynku słodu specjalny magazynek różnych warek, które butelki mam zamiar konsumować po upływie co najmniej roku od zabutelkowania! Oczywiście część warek z późniejszego okresu kiedy warzyłem więcej bedzie stała w transporterach w innym miejscu, też w oczekiwaniu na roczny okres leżakowania.
                          Attached Files

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            #178
                            Warka nr.59 - Grodziskie I - 09.09.2006

                            Próba uwarzenia piwa wg. przepisu Mapajaka.
                            Skład:
                            - słód wędzony - 1,8kg
                            - pilzneński - 1,2kg
                            - chmiel Lubuski 3,7% - 60g

                            Próbowałem uwarzyć to piwo w moim kotle z użyciem mniejszej ilości wody, niestety próba się nie powiodła i musiałem dolać wody, więc stosunek wody do słodu był bardzo niekorzystny.

                            Woda 20l podgrzana do 73*C.
                            Przerwy:
                            - 70*C / 30min
                            - 75*C / 30min
                            -73-74*C / 60min

                            Ostatnia przerwa wynikała z faktu, że skrobia cały czas trzymała się mocno, do końca zresztą.
                            Brzeczka przednia 16l / 9,4blg.

                            Wysładzanie:
                            - 6l wody 75*C - 3blg


                            Cmielenie: gotowanie 90min
                            - Lubelski 30g / 90min
                            - Lubelski 30g / 60min

                            Objetość końcowa 20l piwa 8blg.
                            Drożdże Wyeast 2565 Koelsch.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              #179
                              Do butelek trafiła dzisiaj warka nr.48 Czarna Pszenica, blg z początkowych 13,8 spadło na 8,4 - potecjalna zawartość alkoholu 2,8%.
                              Piwo trafiło do 79 but. 0,33l , pomimo tego, że w trakcie zacierania próba jodowa wskazywała na obecność skrobi i musiałem znacznie przedłużyć przerwę w 72*C , to piwo w smaku zapowiada się dobrze.
                              Jutro dunkelweizen.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                #180
                                Dzisiaj rozlałem do butelek warkę nr.49 Milk Stout, blg spadło z początkowych 15,6 do 10, jakoś podczas cichej fermentacji gestość nie uległa zmianie. Potencjalna zawartość alkoholu 2,9%.
                                Aktualnie chmieli się dunkelweizen, jaki fantastyczny zapach roznosi się po całym mieszkaniu.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Daray
                                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                  Daray
                                  Dzień dobry,

                                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                  2023-03-13, 20:01
                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • VidiBob
                                  Piana a brak wyraźnej fermentacji
                                  VidiBob
                                  Dzień dobry,
                                  zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                                  2022-05-19, 14:36
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...