Piwniczka Trolla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JARECKI40
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 456

    #181
    Warka nr.60 - Dunkelweizen - 11.09.2006

    Skład:
    - pszeniczny jasny - 1,5kg
    - pszeniczny ciemny - 1,0kg
    - monachijski jasny - 1,2kg
    - wiedeński - 0,7kg
    - Carapils - 0,5kg
    - Caramunich II - 0,3kg
    - Carawheat - 0,5kg
    - Carafa II Specjal - 55g
    - chmiel Hallretau Hersbrucker 3,2% - 30g

    20l wody podgrzałem do 40*C
    Przerwy:
    - 44*C / 15min
    - 52*C / 15min
    - 65*C / 30min
    - 72*C / 30min
    - 77*C / 5min

    Brzeczka przednia - 14l / 17,2blg
    Wysładzanie :
    - 6+5l - 7,6blg
    - 6l - 3blg

    Chmielenie: gotowanie 65min
    - H.Hersbrucker 30g / 60min

    Objetość końcowa 27l piwa 12,4blg.
    Drożdże gęstwa 2565 Koelsch.

    Comment

    • JARECKI40
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 456

      #182
      Warka nr. 61 - Koźlak - 12.09.2006

      Skład:
      - pilzneński - 1,85kg
      - monachijski jasny - 3,25kg
      - karmelowy ciemny - 0,75kg
      - ekstrakt amber - 1,2kg
      - chmiel Perle 5,5% - 90g
      - chmiel H.Hersbrucker 3,2% - 40g

      20l wody podgrałem do 65*C.
      Przerwy:
      - 62*C / 40min
      - 72*C / 20min
      - 76*C / 10min

      Brzeczka przednia 16l / 17 blg
      Wysładzanie:
      - 6l - 10,8 blg
      - 5l - 5 blg

      Chmielenie: gotowanie 70min
      - Perle 90g / 60min
      - H.Hersbrucker 40g / 20min

      Objętość końcowa 25l piwa 17,2blg.
      Drożdże Saflager S-23.

      Brzeczkę schłodziłem do 15*C i wstawiłem od razu po dodaniu drożdży do piwnicy. Jest tam wprawdzie trochę za wysoka temperatura bo 14*C, ale w najbliższym czasie na pewno trochę spadnie.

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #183
        Przyznam, że masz zdrowie
        Codziennie po wareczce Fiuuu... fiuuuu
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • JARECKI40
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.12
          • 456

          #184
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
          Przyznam, że masz zdrowie
          Codziennie po wareczce Fiuuu... fiuuuu
          Codziennie się niestety nie da , czasami trzeba pojechać do pracy i zarobić parę groszy na słód i drożdże. Przeglądając notatki zauważyłem, że w sierpniu udało mi się uwarzyć sześć warek przez sześć dni, wprawdzie dwie z ekstraktów ale zawsze.

          Do butelek trafiła warka nr.43 Koelsch, blg z początkowch 11,2 spadło do 6,6. W sumie piwo wylądowało w 73 but. 0,33l.

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #185
            Martwi mnie wyskie blg końcowe - nie wyjdą z tego granaty?


            Marek
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • JARECKI40
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.12
              • 456

              #186
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
              Martwi mnie wyskie blg końcowe - nie wyjdą z tego granaty?


              Marek
              Piwo stało na cichej fermentacji miesiąc, mam nadzieję, że co miało odfermentować to odfermentowało. Niestety zdarzają mi się czasami za bardzo nagazowane piwa, ale na szczęście do tej pory rozsadziło mi zaledwie 4 butelki.
              Na przykład bardzo nagazowała mi się warka nr.17 , z którą miałem pewne problemy, jak nalewam piwo do kufla, to pomimo, że nalewam bardzo ostrożnie to po wlaniu pół butelki mam 1cm piwa w kuflu, a reszta to piana.

              Comment

              • Marek-C
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 848

                #187
                Nie masz Ty jakiś starych/słabych drożdży? Jak mam 4`blg to jestem zły że za dużo!
                No ale ten miesiąc na cichej to wystarczająco dużo, moze po prostu to wynika z zacierania 'na słodko'.

                pozdrawiam Marek
                Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                Comment

                • JARECKI40
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.12
                  • 456

                  #188
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                  Nie masz Ty jakiś starych/słabych drożdży? Jak mam 4`blg to jestem zły że za dużo!
                  No ale ten miesiąc na cichej to wystarczająco dużo, moze po prostu to wynika z zacierania 'na słodko'.

                  pozdrawiam Marek

                  Do tego piwa przygotowywałem starter z nowego opakowania drożdży, więc myślę , że nie jest to wina drożdży. Jak temperatura w piwnicy znacznie spadnie, żeby były lepsze warunki do leżakowania piw typu koelsch, to uwarzę to piwo ponownie.
                  Właściwie to wysokie blg końcowe piwa niespecjalnie mnie martwi, dla mnie w piwie liczy się przede wszystkim smak.
                  Dziękiuję za uwagi i zainteresowanie!

                  Zdrówko

                  Comment

                  • JARECKI40
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.12
                    • 456

                    #189
                    W czwartek rozlałem do butelek warkę nr. 59 Grodziskie I , blg końcowe wyniosło 5. Wysokie blg wynika z moich błędów w trakcie zacierania, tak przypuszczam. W najbliższym czasie planuję powtórzyć to piwo zacierając w jakimś garnku.
                    Piwo rozlałem do 51 but. 0,33l, jeśli chodzi o smak to na razie ostrożnie powiem - zaskakująco oryginalny.
                    W piątek wypiłem ostatnią butelkę warki nr.22 Premium Bitter. Była to próba stworzenia niskoalkoholowego piwa na bazie ekstraktów. Próba pod tym względem udana, ale piwo nie było dobre, tylko wypijalne. Piwo ulokowałem w swoim rankingu piw na trzecim miejscu od końca, przed warką nr.3 i 1. Od tego piwa dużo lepsza jest warka nr.2 Real Ale, jest to jedyne piwo z pierwszych czterech, którego parę butelek zostawiłem do konsumpcji po upływie roku, pomimo tego, że było warzone z użyciem cukru.

                    Comment

                    • JARECKI40
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.12
                      • 456

                      #190
                      Warka nr.62 - Gallia - 16.09.2006

                      Skład:
                      - gotowiec Brewferm Galia - 1,7kg
                      - cukier kandyzowany biały - 450g

                      Objętość końcowa 12l brzeczki 13blg.
                      Dożdże gęstwa Wyeast 1187 Ringwood Ale.

                      Do butelek trafiła warka nr.53 Christmas, końcowe blg utrzymało się na poziomie 8,6.
                      Coś mało mi piwa z tej warki wyszło, zaledwie 18 but. 0,33l ?

                      Comment

                      • JARECKI40
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.12
                        • 456

                        #191
                        Wczoraj przed pracą spróbowałem stouta z warki nr.40, zacieranego na słodko. Piwo o bardzo niskiej zawartości alkoholu. Dopiero miesiąc od zabutelkowania, a piwo zdążyło się nagazować i jest bardzo przyjemne w smaku. dużo lepsze od warki nr. 22. Planuję w najbliższym czasie uwarzyć stouta owsianego, również zacieranego na słodki.

                        Comment

                        • JARECKI40
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.12
                          • 456

                          #192
                          Warka nr.63 - Stout Owsiany - 22.09.2006


                          Skład:
                          - pale ale - 4,4kg
                          - karmelowy ciemny - 0,4
                          - Carafa I - 0,4kg
                          - jęczmien palony - 0,5kg
                          - płatki owsiane błysk. - 0,9kg

                          21l wody podgrzane do 74*C.
                          Przerwy:
                          - 69*C / 45min
                          - 74*C / 15min

                          Słody ciemne dodałem po negatywnej próbie jodowej po pierwszej przerwie.
                          Brzeczka przednia 14l / 16,4blg.
                          Wysładzanie:
                          - 2*5l - 10,6blg
                          - 7l - 5blg
                          - 3l - ?

                          Chmielenie: gotowanie 70min
                          - Amarillo 7,4% / 60min
                          - Spalter 4,8% / 15min

                          Objętość końcowa 33-35l brzeczki 11,4blg.
                          Rozlałem do dwóch fermentatorów i dodałem dwa rodzaje drożdży 1084 Irish Ale i 1028 London Ale.

                          Comment

                          • JARECKI40
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.12
                            • 456

                            #193
                            Wczoraj do butelek trafiła warka nr.52 Pale Ale. Piwo fermentowało w dwóch pojemnikach zadane drożdżami 1028 London Ale i 1318 London Ale III. Razem wyszło 20 but. 0,5l i 57 but. 0,33l.
                            Wygląda na to, że mam trzy piwa do zabutelkowania: warki nr. 51, 54 i 55. Mam też zaplanowane najbliższe trzy warki. Jutro uwarzę piwo grodziskie, nastepnie jakieś piwo w stylu dubbel, a następnie alt.

                            Comment

                            • JARECKI40
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.12
                              • 456

                              #194
                              Fermentacja jednego z fermentatorów ostatniej warki na drożdżach Irish Ale nie ruszyła. Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja. Wyjąłem z lodówki gestwę drożdży 1318, zrobię z niej szybki starter i zapodam te drożdże.

                              Comment

                              • JARECKI40
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.12
                                • 456

                                #195
                                Niestety musiałem odłożyć już ześrutowane słody i wyłączyć grzanie wody, pilny telefon z pracy i trzeba zaraz jechać na dodatkową zmianę. Udało mi się chociaż zabutelkować warkę nr. 51 Klątwa Zakonu - Dubbel. Blg końcowe wyniosło 8,4, razem otrzymałem 63 but. 0,33l.
                                Pomimo mnóstwa kłopotów, które sprawiło mi to piwo, to smak zielonego piwa jest bardzo obiecujący.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • Daray
                                  Brak wyraźniej fermentacji po 48h
                                  Daray
                                  Dzień dobry,

                                  W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

                                  Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
                                  2023-03-13, 20:01
                                • RomaNzRumunii
                                  Kolsch temperatura fermentacji
                                  RomaNzRumunii
                                  Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                  2023-11-25, 21:07
                                • VidiBob
                                  Piana a brak wyraźnej fermentacji
                                  VidiBob
                                  Dzień dobry,
                                  zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
                                  2022-05-19, 14:36
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...